Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Bloomberg Intelligence, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και άλλες ανάγκες που σχετίζονται με το κλίμα κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που έληξαν την 1η Μαΐου. Αυτό αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ που οι άνθρωποι θα είχαν πιθανώς δαπανήσει για αγαθά και υπηρεσίες που θα προτιμούσαν να έχουν, και ισοδυναμεί με «κρυφό δασμό στις καταναλωτικές δαπάνες», γράφουν οι αναλυτές.
.
Ο τυφώνας Helene έπληξε τη Φλόριντα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 ως η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε ποτέ την περιοχή του Panhandle. Μια εβδομάδα και μισή αργότερα, τον διαδέχθηκε ο τυφώνας Milton. Οι δύο αυτές καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο πρόσθεσαν άλλα 65 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ποσό για την χώρα.
Η νέα έκθεση «The Climate Economy: 2025 Outlook» βασίζεται σε δεδομένα από δεκάδες δημόσιες πηγές για να καταδείξει το ύψος των δαπανών που σχετίζονται με καταστροφές, οι οποίες ανέρχονται σε 18,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως από το 2000. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες αυτής της τάσης στις ΗΠΑ είναι τα ασφάλιστρα — τα οποία έχουν διπλασιαστεί από το 2017 — οι δαπάνες για επισκευές μετά από καταστροφές και η ομοσπονδιακή βοήθεια.
Συνολικά, η αύξηση του κόστους για το κλίμα από τα ασφάλιστρα, τις διακοπές ρεύματος, την αποκατάσταση καταστροφών και τις μη ασφαλισμένες ζημίες ευθύνεται για 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 36% της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ από το 2000. Οι κίνδυνοι αυξάνονται τόσο από την κλιματική αλλαγή, καθώς αυξάνει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο και από την ανάπτυξη που δεν εστιάζει επαρκώς στην ανθεκτικότητα.
Ο Andrew John Stevenson, ανώτερος αναλυτής της Bloomberg Intelligence, συνέταξε μια λίστα με 100 εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν από αυτές τις δαπάνες. Οι εταιρείες, που καλύπτουν τομείς από τις ασφαλίσεις έως τη μηχανική, τα υλικά και το λιανικό εμπόριο, ξεπέρασαν συνολικά τον δείκτη S&P κατά 7% σε κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια.
Η ασφάλιση είναι ένα «κρυφό βάρος της κλιματικής οικονομίας», γράφουν ο Stevenson και ο Eric Kane, διευθυντής έρευνας ESG για την Bloomberg Intelligence. Ο άνεμος, το νερό και οι πυρκαγιές οδήγησαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρα κατά 22% μόνο το 2023. Φέτος ενδέχεται να αυξηθούν ξανά κατά περισσότερο από 6%. Αυτά τα κόστη δεν περιλαμβάνονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πράγμα που σημαίνει ότι οι εθνικές δαπάνες για τη στέγαση, που υπολογίζονται σε περίπου 35,5% του συνόλου, ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερες από 40%.
Μέχρι το 2016, οι ομοσπονδιακές δαπάνες κάλυπταν έως και το ένα τρίτο των δαπανών που σχετίζονταν με το κλίμα, τόσο για την πρόληψη καταστροφών όσο και για την αποκατάσταση. Το μερίδιο αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε περίπου 2% μόνο, ενώ η δέσμευση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και οι προτεινόμενες περικοπές ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω τις προοπτικές.