ESG+Stories

Οι ΗΠΑ επενδύουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα στην τεχνολογία που θα αντλεί άνθρακα από τον αέρα

Το έργο Occidental Petroleum στο Τέξας είναι ανάμεσα στους δύο αρχικούς αποδέκτες του ομοσπονδιακού προγράμματος επιχορήγησης.
Οι ΗΠΑ επενδύουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα στην τεχνολογία που θα αντλεί άνθρακα από τον αέρα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορηγεί 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που στοχεύουν στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε ένα στοίχημα σε μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία που ελπίζει ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων της.

.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέλεξε δύο κόμβους «απευθείας σύλληψης αέρα» στο Τέξας και τη Λουιζιάνα ως αποδέκτες για τη χρηματοδότηση, ένα από τα οποία κατασκευάζεται από την πετρελαϊκή εταιρεία Occidental Petroleum. Τα έργα θα είναι τα μεγαλύτερα στο είδος τους.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι οι επιχορηγήσεις θα βοηθήσουν στην εμπορευματοποίηση της διαδικασίας σύλληψης αέρα, μειώνοντας το κόστος και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να απελευθερώσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι τα μέσα του αιώνα.

«Αυτοί οι κόμβοι θα μας βοηθήσουν να αποδείξουμε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας που αλλάζει το παιχνίδι, ώστε και άλλοι να μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους», δήλωσε η Τζένιφερ Γκράνχολμ, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο πρόεδρος πραγματοποιεί περιοδεία στις ΗΠΑ για να διαφημίσει το οικονομικό του πρόγραμμα «Bidenomics», συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ομοσπονδιακών δαπανών και φορολογικών ελαφρύνσεων για έργα καθαρής τεχνολογίας.

Η επένδυση είναι μια νίκη για την Occidental, με την υποστήριξη της Berkshire Hathaway του Warren Buffett, η οποία στοιχηματίζει ότι η διαχείριση του άνθρακα θα παίξει μεγάλο ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η εταιρεία ήταν η καλύτερη απόδοση του S&P 500 πέρυσι και κέρδισε 12,5 δισ. δολάρια σε κέρδη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι η τεχνολογία θα διαδραματίσει «σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο» για να βάλει τον κόσμο σε τροχιά επίτευξης καθαρών μηδενικών στόχων, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα. Αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε κλίμακα και ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι θα επιβραδύνει τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Λιγότερες από 30 μονάδες DAC έχουν τεθεί σε λειτουργία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον IEA, με μόνο έξι υπό κατασκευή. Το μεγαλύτερο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ισλανδία το επόμενο έτος και έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει 36.000 τόνους CO₂ από την ατμόσφαιρα ετησίως. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO₂ αυξήθηκαν πέρυσι σε περίπου 37 δισεκατομμύρια τόνους.

Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι η πρώτη δόση ενός δοχείου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για τέσσερις κόμβους DAC βάσει του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές που ψηφίστηκε το 2021. Το πακέτο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση στη μηχανική απομάκρυνση άνθρακα ποτέ.

Πηγή: Financial Times

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ