ESG+Stories

Ποια λάθη πρέπει να «αποφύγει» το ESG το 2023;

Τα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν γύρω από το ESG κατά το περασμένο έτος. 
Ποια λάθη πρέπει να «αποφύγει» το ESG το 2023;

Tο 2022 ήταν μια περίεργη χρονιά για το ESG. Ξέσπασε το κίνημα «κατά της αφύπνισης» από την πολιτική δεξιά, υπήρξαν πολυάριθμα σκάνδαλα και επιδρομές πράσινου ξεπλύματος, κλιματικά προβλήματα, καθώς και lobbying των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων που θολώνουν τις συζητήσεις γύρω από το ESG.

.

Για την καλύτερη κατανόηση και ανάπτυξη του ESG το 2023 είναι σημαντικό να δούμε μερικά από τα προβλήματα και τα λάθη που έκανε το ESG κατά το περασμένο έτος. 

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα, λοιπόν, που δυσκολεύουν την ανάπτυξη του ESG και προσφέρουν έδαφος στους επικριτές να το λογοκρίνουν; Τι μπορεί να γίνει καλύτερα το 2023; Το knowesg.com τα αναλύει παρακάτω: 

Πρόβλημα #1: Η καμπύλη μάθησης

Δεν βοηθάει πολύ το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος ορισμός για το ESG. Πολλοί μάλιστα τείνουν να επικεντρώνονται στο περιβαλλοντικό μέρος του ESG - και δικαίως, δεδομένου της κλιματικής κρίσης. Ευτυχώς, οι άλλες συνιστώσες παρασύρονται λίγο από κάποιες προβληματικές συνθήκες - κυρίως από το κίνημα «κατά της αφύπνισης» - αλλά αυτό συνέβη μόνο μεταξύ των επενδυτών. Όταν πρόκειται για το ευρύ κοινό, είναι εύκολο να σκεφτούμε με παρόμοιο τρόπο με τον Elon Musk. Στην περίπτωση του Musk, ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της Γης δήλωσε ότι πρόκειται για απάτη τον Μάιο του 2022, αφού η εταιρεία του αφαιρέθηκε από τον δείκτη ESG του S&P 500. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η Tesla κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που είναι καλό από περιβαλλοντική άποψη, στους δύο τομείς είναι δυσκολεύεται πολύ.Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, η Tesla δεν έχει ακόμη στρατηγική χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή κώδικα επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Στο κοινωνικό μέρος, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν κακές συνθήκες εργασίας και ρατσισμό.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση μεταξύ πολλών θεμάτων και αυτό θα αναγκάσει τις κοινωνικές και διοικητικές πτυχές να μοιραστούν τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αυτές τις στιγμές θα έχουμε ευκαιρίες να προσδιορίσουμε περαιτέρω και να κάνουμε τους ανθρώπους να μάθουν για αυτά τα άλλα θέματα και τις πτυχές της ESG.

Πρόβλημα #2: "Green Hush"

Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού σκανδάλων από εταιρείες που έκαναν πράσινο ξέπλυμα, πολλές εταιρείες επιλέγουν να σιωπούν σχετικά με τις νέες τους πρωτοβουλίες. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται πλέον ως «πράσινη σιωπή», όπου μια εταιρεία παίρνει θέση για κάτι, αλλά δεν το ανακοινώνει δημοσίως από φόβο μήπως μπει στο στόχαστρο ερευνών.

Λόγω των επιδρομών στην Ε.Ε. σχετικά με το greenwashing και του γεγονότος ότι υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και της πολυπλοκότητας του ίδιου του ESG, είναι λογικό οι εταιρείες να διστάζουν. Καθώς περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα και οι μεγαλύτερες εταιρείες αναγκάζονται να εκδίδουν δημόσιες εκθέσεις, οι μικρότερες εταιρείες θα μπορούν να διδαχθούν από αυτές και να καταστήσουν την υποβολή εκθέσεων ESG πιο διαδεδομένη και πραγματικά διαφανή.

Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει μέσα στο νέο έτος για να λυθεί το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις πρέπει να εκδώσουν πρότυπα. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να διευκολύνουμε τις εταιρείες σχετικά με το τι είναι λογικό και τι όχι, τόσο θα επιτρέψουμε περισσότερες συνεργασίες σε διάφορους κλάδους.

Πρόβλημα #3: Τα χρήματα μιλούν

Το λόμπι για τα ορυκτά καύσιμα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά με διάφορους τρόπους, αλλά τα ζητήματα χρημάτων δεν οδήγησαν μόνο σε προσπάθειες λόμπι που έκαναν το ESG να κάνει ένα βήμα πίσω. Πρώτον, ο μόνος λόγος για τον οποίο το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA έγινε στο Κατάρ το 2022 ήταν αποτέλεσμα της δωροδοκίας αξιωματούχων από το Κατάρ. Ως αποτέλεσμα, το Κατάρ τέθηκε υπό έλεγχο για κάθε είδους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τις απόψεις του σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Ακόμα και πριν από την έναρξη των αγώνων, υπήρχαν πολλά ζητήματα που αφορούσαν τους μετανάστες εργάτες και τη στέγαση που παρείχαν στα άτομα αυτά.

Το χρήμα θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί στην COP27 με διάφορους τρόπους, με την άσκηση πίεσης από τα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στέλνουν εκεί πάνω από 1.000 αντιπροσώπους, μιας COP που σημείωσε ελάχιστη πρόοδο.

Καθώς προχωράμε στο νέο έτος, είναι πολύ πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα χρημάτων και να δούμε περισσότερες εταιρείες ή χώρες να μειώνουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Είναι λογικό να λέμε ότι στον απόηχο του κινήματος «κατά της αφύπνισης» που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, καθώς οι ταμίες μεταφέρουν τρισεκατομμύρια από μια επενδυτική μηχανή σε μια άλλη που ευθυγραμμίζεται με τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες, καθώς πρόκειται για μια μάχη πόρων. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν. Όταν πλαισιώνουμε τις συζητήσεις σχετικά με το ESG και το τι σημαίνει, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν λίγο. Οι επενδυτές μπορούν να πείσουν τις εταιρείες να προβούν σε αλλαγές που ευθυγραμμίζονται με τις συνολικές αξίες ESG. 

Το ευρύ κοινό μπορεί να εκλέξει κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν περισσότερες αξίες ESG και να τους δώσει θέσεις εξουσίας για τη χάραξη πολιτικών σε χαμηλά και υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει

Το ESG έχει πολύ δρόμο μπροστά του, έναν μαραθώνιο όπου κάποια από τα προβλήματα φαίνονται ανόητα και αναγκάζεσαι να μπεις σε όλο αυτό το χάος ούτως ή άλλως. Αλλά στο τέλος, αξίζει να το ακολουθήσουν επενδυτές και εταιρείες.

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο του περαιτέρω προσδιορισμού του ESG και οι εταιρείες προβαίνουν σε ριζικές αλλαγές για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων. Στόχοι που έθεσαν οι ίδιοι επειδή τους απαίτησαν οι επενδυτές. Το ενδιαφέρον για το ESG αυξάνεται καθημερινά. Και οι συγκεκριμένες χώρες που υιοθετούν έγκαιρα τις αξίες ESG μπορούν να δείξουν πώς αυτό που κάνουν μπορεί να επεκταθεί ή να μειωθεί ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες άλλων χωρών. Το ESG μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περίσταση.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ