ESG+Stories

Ποιες είναι οι προτεραιότητες των επενδυτών στο ESG - Σε ποιους τομείς εστιάζουν περισσότερο;

Μεγαλύτερη η στόχευση των διοκητικών συμβουλίων στην επίτευξη ποικιλομορφίας των φύλων σε σχέση με το 2020.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες των επενδυτών στο ESG - Σε ποιους τομείς εστιάζουν περισσότερο;

Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί επενδυτές που μόλις άρχισαν να ενσωματώνουν το ESG στις επενδυτικές διαδικασίες, με αφορμή την πανδημία Covid-19, δήλωσαν ότι παρέχει καλύτερες αποδόσεις από τις επενδύσεις που δεν ενσωματώνουν ESG, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της RBC Global Asset Management (RBC GAM).

Στην έρευνα για τις υπεύθυνες επενδύσεις του 2021, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει για το 97% των θεσμικών επενδυτών που έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην ESG, έναντι 83% των ερωτηθέντων στο σύνολο.

Συνολικά, ερωτήθηκαν 805 θεσμικοί ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, σύμβουλοι επενδύσεων και επαγγελματίες επενδύσεων.

Μεταξύ του 29% που δήλωσε ότι έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο ESG, 8/10 δήλωσαν ότι η ενσωμάτωση ESG συμβάλλει στη δημιουργία μακροπρόθεσμου βιώσιμου μοντέλου σε σύγκριση με το 51% του συνόλου των ερωτηθέντων. Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) δήλωσαν ότι η ενσωμάτωση των ESG συμβάλλει στον μετριασμό του κινδύνου, σε σύγκριση με το 61% του συνόλου των ερωτηθέντων.

Διχασμένες απόψεις για την πολυμορφία

Όσον αφορά εκείνους των οποίων η αυξημένη έμφαση στο ESG συνδέεται με την πανδημία, υπήρχε επίσης μεγαλύτερος αριθμός - 70% - που δήλωσαν ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα πρέπει να υιοθετήσουν στόχους για την ποικιλομορφία των φύλων. Το ποσοστό ήταν 47% για όλους τους ερωτηθέντες, το ίδιο ποσοστό που βρήκε η RBC GAM το 2020. Είναι ενδιαφέρον ότι η αντίθεση στους στόχους για την ποικιλομορφία των φύλων αυξήθηκε από 26% πέρυσι σε 35% φέτος.

Ομοίως, η αντίθεση στους στόχους για την ποικιλομορφία των ορατών μειονοτήτων αυξήθηκε από 28% πέρυσι σε 35% το 2021. Αυτοί που τάσσονται υπέρ αυτών των στόχων παρέμειναν σχεδόν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Οι θεσμικοί επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ασία θεώρησαν την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κλιματική αλλαγή ως τις κυριότερες ανησυχίες τους για το ESG, σημειώνει η RBC GAM.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν επίσης η κορυφαία προτεραιότητα το 2020, ωστόσο η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ανέβηκε δύο θέσεις από την τέταρτη από το 2020, ενώ η κλιματική αλλαγή έπεσε μια θέση από πέρυσι.

Περιφερειακές διαφορές

Ωστόσο, η εικόνα των προτεραιοτήτων ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή - το 2021 το 80% των Ευρωπαίων επενδυτών αντιμετώπισαν τον κλιματικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους έναντι 32% στην Ασία, 31% στον Καναδά και 20% στις ΗΠΑ.

Η RBC GAM διαπίστωσε ότι αυτή η περιφερειακή διαφοροποίηση θα μπορούσε να συνδεθεί με το ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με τους κυβερνητικούς κανονισμούς να αποτελούν κορυφαίο λόγο για την ενσωμάτωση των ESG για το 45% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων και το 12% των παγκόσμιων ερωτηθέντων.

Ο My-Linh Ngo, επικεφαλής επενδύσεων ESG και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, θυγατρικής της RBC GAM, δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για τους πιο αφοσιωμένους στο ESG επενδυτές, η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε την κρίσιμη σημασία της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ισότητας στην επενδυτική τους διαδικασία. Η πανδημία επηρέασε κυβερνήσεις, εταιρείες και άτομα με πρωτοφανή τρόπο και θα συνεχίσει να αναδιαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν τις εκτιμήσεις ESG στις επενδυτικές τους πρακτικές»

Η Melanie Adams, αντιπρόεδρος και επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης της RBC GAM, δήλωσε: «Σε μια χρονιά όπου οι κίνδυνοι ESG, όπως το Covid-19, οι παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο υψηλού προφίλ και τα κλιματικά καιρικά φαινόμενα κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνεχίσουν να εξελίσσονται οι αντιλήψεις απέναντι στην ESG».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ