ESG+Stories

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το CSRD

Το Συμβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας - Ποιες εταιρείες αφορά σε πρώτη φάση και ποιες μέσα στα επόμενα χρόνια
«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το CSRD

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε οριστικά την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive), η οποία θα απαιτεί από περισσότερες εταιρείες να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

.

To CSRD βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση που εισήχθησαν με την οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (NFRD) του 2014, με περισσότερες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές εταιρείες να υπόκεινται πλέον σε απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

Θα ισχύει για όλες τις μεγάλες εταιρείες στην Ε.Ε., τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές, και θα αφορά περίπου 50.000 οργανισμούς, από 11.700 που ίσχυε με το NFRD.

Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα κοινωνικά θέματα και τα θέματα διακυβέρνησης, να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας για τη βιωσιμότητα, να περιγράφουν λεπτομερώς τις πραγματικές και τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εκπομπές της κλίμακας 3, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών της κλίμακας 3.6 από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Ταξιδιών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας. 

«Το διευρυμένο επίπεδο αναφοράς θα επιτρέψει στους επενδυτές και τους επαγγελματίες των προμηθειών να συγκρίνουν τους νέους προμηθευτές όχι μόνο με βάση τις οικονομικές μετρήσεις, αλλά και με βάση τον σκοπό, την πολιτική ESG και τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του προμηθευτή», δήλωσε η Catherine Logan, Regional VP - EMEA, GBTA.

Το νέο CSRD θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σταδιακά από το 2024. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα εφαρμόζεται στις μεγάλες οντότητες δημοσίου συμφέροντος (με περισσότερους από 500 υπαλλήλους) που ήδη υπόκεινται στην οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, με τις εκθέσεις να πρέπει να υποβληθούν το 2025. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα καλύπτει τις μεγάλες εταιρείες που δεν υπόκεινται επί του παρόντος στην οδηγία για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (με περισσότερους από 250 εργαζόμενους ή/και πωλήσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ ή/και συνολικό ενεργητικό 20 εκατομμυρίων ευρώ), με προθεσμία υποβολής εκθέσεων το 2026. Και από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα ισχύει για τις εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και άλλες εταιρείες των οποίων οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν το 2027. Οι ΜμΕ μπορούν να εξαιρεθούν από την απαίτηση μέχρι το 2028.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ