ESG+Stories

Ρεκόρ στα αμοιβαία: Στην Ευρωζώνη κερδίζουν τα μετοχικά, στη Wall τα ESG

Στο ESG κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα κεφάλαια, που κάποιοι μετρούν ακόμα και σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς, υπολογίζοντας με πολύ ελαστικά κριτήρια στα οποία αντιδρά ο οίκος αξιολόγησης Morningstar.
Ρεκόρ στα αμοιβαία: Στην Ευρωζώνη κερδίζουν τα μετοχικά, στη Wall τα ESG

Ρεκόρ σημειώνει φέτος το ενεργητικό των Αμοιβαίων διεθνώς, καθώς η χρονιά πηγαίνει προς το τέλος της. Οι αποδόσεις όμως βγήκαν στο πρώτο μισό της χρονιάς και από το τρίτο τρίμηνο η στασιμότητα ή ο περιορισμός των κερδών και οι πωλήσεις δίνουν το στίγμα τους και στις αγορές, με τις οποίες αλληλεπιδρούν, επηρεάζουν και επηρεάζονται οι θάλασσες των κεφαλαίων τους.

Τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία της Ευρωζώνης και μόνον έχουν ενεργητικό 3,252 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόνον τα μετοχικά έβγαλαν λίγα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, ενώ το ESG είναι η νέα μηχανή παραγωγής χρήματος ειδικά στις ΗΠΑ που το αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικά σύμφωνα με τη Morningstar (μητρική της DBRS) και το Bloomberg, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη υπάρχουν σοβαροί κανόνες.

Στο ESG κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα κεφάλαια, που κάποιοι μετρούν ακόμα και σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς, υπολογίζοντας με πολύ ελαστικά κριτήρια στα οποία αντιδρά ο οίκος αξιολόγησης Morningstar. Σύντομα θα μπουν και στις ΗΠΑ αυστηρότερα κριτήρια γιατί δεν μπορεί ο καθένας να βαφτίζει μία επένδυση ESG χωρίς σοβαρή αιτία. Πάντως οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα Αμοιβαία ESG στη Wall Street έβγαλαν προμήθειες 1,8 δισ. δολαρίων…

Χάθηκε η μπάλα με το ESG;

Όλες οι επενδύσεις είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ESG; Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι όλη η αγορά διεθνώς μπορεί να αξίζει ακόμα και 35 τρις δολάρια, αλλά η Morningstar και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος.

Στοιχεία της ίδιας της Morningstar, δείχνουν ότι οι επενδύσεις ESG υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν κατά 134% φέτος στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ η αύξηση έφθασε το 40%. Η συζήτηση για την πραγματική έκταση της αγοράς και για σοβαρά κριτήρια είναι έντονη ειδικά στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι η Ευρώπη είναι πιο οργανωμένη με σοβαρά κριτήρια.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια ESG και ETF έχουν δημιουργήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες μέχρι στιγμής φέτος, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020 και 806 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν το ESG «μηχανή χρήματος», πράγμα που δεν απέχει από την αλήθεια, αφού η αιχμή των επενδύσεων σε όλο τον κόσμο στηρίζεται στην πράσινη μετάβαση. Αναλυτές άφησαν αιχμές μιλώντας στο Βloomberg, για τη διαρκή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές που διατίθενται στην αγορά ως τρόποι προστασίας του πλανήτη.

Αρμόδιο στέλεχος της Morningstar είπε στο Bloomberg ότι «αμφισβητεί αν μερικοί είναι πιο αξιόπιστοι από άλλους επειδή δεν υπάρχει μεθοδολογία σήμερα».

Πιο ακριβείς στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τις γνωστοποιήσεις τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και η Morningstar λέει ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέχουν πιο ακριβείς ταξινομήσεις. Κατηγοριοποιήσεις όπως η «ενσωμάτωση ESG», η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς «δεν σημαίνουν τίποτα», εξαλείφονται σταδιακά από πιο προσεκτικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άρχισε τις εφόδους στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανέχεται πλέον υπερβολικούς ισχυρισμούς περί κριτηρίων ESG.

Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρήθηκε ήταν ότι αν και το ESG δεν αφορά απλώς το περιβάλλον, το 2021 κυριάρχησαν οι τίτλοι για την κλιματική αλλαγή.

Έρευνα της Macquarie Asset Management, έδειξε ότι το 55% των επενδυτών περιουσιακών στοιχείων αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως τον κίνδυνο με την υψηλότερη προτεραιότητα.

Συγκριτικά, μόλις το 5% είπε ότι η κύρια εστίασή του ήταν στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αλλά, ακόμα κι έτσι, οι εταιρείες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη πίεση από τους μετόχους το 2021 για να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε κοινωνικά ζητήματα.

Κέρδη από μετοχές για τις συντάξεις φέτος

Στα 3,252 τρισεκατομμύρια ευρώ έφθασε το σύνολο του ενεργητικού των Συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ευρωζώνη το οποίο είχε πολύ καλή πορεία στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς τα περιουσιακά τους στοιχεία αυξήθηκαν μόλις κατά 2 δις ευρώ. Κέρδη πάντως είχαν μόνον τα αποκλειστικά μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, χωρίς μεταβολές έμειναν τα Ομολογιακά, ενώ τα Επενδυτικά είδαν μεγάλη μείωση του ενεργητικού λόγω της πτώσης των τιμών αλλά και λόγω των πωλήσεων που έκαναν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την πίτα είχαν στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς τα επενδυτικά funds (Αμοιβαία και funds που επενδύουν κατά το ήμισυ σε μετοχές), καθώς διαθέτουν το 47,8% από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, στον κλάδο των Συνταξιοδοτικών Ταμείων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία Ταμείων από την άποψη του συνολικού ενεργητικού ήταν τα ομολογιακά Αμοιβαία τα οποία κατέχουν το 25,5% της συνολικής αξίας των Ταμείων. Μετά από αυτά είναι τα μετοχικά Αμοιβαία με ποσοστό 10,1% επί της συνολικής αξίας στο ενεργητικό των Ταμείων.

Οι επενδύσεις των investment funds μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο στα 1,154 τρισεκατομμύρια ευρώ από 1,567 τρις ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο (-26,36%).

Οι καθαρές πωλήσεις των επενδυτικών funds έφθασαν τα 34 δις ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές είχαν επίπτωση 22 δις ευρώ στο ενεργητικό τους. Οι κύριες επενδύσεις τους σε μετοχές ήταν συνολικά 489 δις ευρώ με καθαρές πωλήσεις αξίας 13 δις ευρώ.

Τα ομολογιακά Αμοιβαία της Ευρωζώνης

Οι συμμετοχές των Συνταξιοδοτικών Ταμείων σε ομόλογα αυξήθηκαν σε 831 δις ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, από 816 δισ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι καθαρές αγορές ομολόγων κατά 15 δις ευρώ συνέβαλε σε αυτό.

Τα αποκλειστικά μετοχικά Αμοιβαία, αύξησαν την αξία τους στα 328 δις ευρώ από 326 δις ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Οι καθαρές πωλήσεις συνέβαλαν με ένα δις ευρώ, ενώ με 3 δις ευρώ συνέβαλαν οι αλλαγές στην αξία, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Από αυτό προκύπτει ότι τα μετοχικά Αμοιβαία είχαν τρία δις ευρώ κέρδη, αλλά η αξία του ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 2 δις ευρώ επειδή έκανα πωλήσεις αξίας ενός δις ευρώ.

Το παθητικό των Ταμείων λόγω δικαιωμάτων σε συντάξεις έφθανε τα 2,756 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο τρίμηνο αυξημένο από 2745 κατά 11 δις ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.

Όλα τα στοιχεία περιλαμβάνουν την περιουσία και το παθητικό των γαλλικών ασφαλιστικών εταιριών.

Πηγή: Liberal.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ