ESG+Stories

Σύμφωνο των χωρών με τροπικά δράση για χρηματοδότηση από τα ανεπτυγμένα κράτη

Στην κοινή δήλωση, οι δώδεκα χώρες ζήτησαν να αναπτυχθούν μηχανισμοί χρηματοδότησης, ώστε ο κόσμος να πληρώνει για τις ''κρίσιμες υπηρεσίες'' που παρέχουν τα δάση.
Σύμφωνο των χωρών με τροπικά δράση για χρηματοδότηση από τα ανεπτυγμένα κράτη

Δώδεκα χώρες με τροπικά δάση συνήψαν την Τετάρτη σε σύνοδο κορυφής στη Βραζιλία ένα σύμφωνο για να απαιτήσουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πληρώσουν για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα.

.

Η κοινή δήλωση με τίτλο "Ενωμένοι για τα δάση μας" εκδόθηκε από τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Ινδονησία, το Περού, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Στην κοινή δήλωση, οι δώδεκα χώρες ζήτησαν να αναπτυχθούν μηχανισμοί χρηματοδότησης, ώστε ο κόσμος να πληρώνει για τις κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχουν τα δάση.

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα πλουσιότερα έθνη δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, κάλεσαν τα ανεπτυγμένα έθνη να τηρήσουν μια υφιστάμενη δέσμευση για την παροχή 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Οι χώρες καταδίκασαν επίσης τη χρήση περιβαλλοντικών μέτρων που, όπως είπαν, μεταμφιέζονται σε εμπορικούς περιορισμούς, αναφερόμενες στην ψήφιση νόμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να εισάγουν προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

Το σύμφωνο της Τετάρτης βασίζεται σε μια συμφωνία μια ημέρα νωρίτερα από τα οκτώ έθνη του Αμαζονίου, η οποία επικρίθηκε από ορισμένους περιβαλλοντολόγους επειδή δεν εξασφάλισε τη δέσμευση να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών έως το 2030.

Η περιφερειακή συνεργασία για κοινές δραστηριότητες και δράσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή είχε παγώσει από το 2009, όμως οι πολιτικές συγγένειες των σημερινών κυβερνήσεων έκαναν και πάλι δυνατή τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνδιάσκεψης. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σχετικά ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα και να διατυπωθεί μια πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα για τη σωτηρία της ζούγκλας του Αμαζόνιου. Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών της Βραζιλίας εκτίμησε ότι το 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Αμαζονία αυξήθηκαν κατά 117% σε σχέση με το μέσο όρο μεταξύ των ετών 2010 και 2018.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ