ESG+Stories

Τα αμοιβαία κεφάλαια ευρείας κλίμακας ESG χάνουν στην Ευρώπη

Τα ταμεία του άρθρου 8 είχαν εκροές 173 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία του άρθρου 9 είχαν εισροές 33 δισ. ευρώ το έτος έως τον Σεπτέμβριο.
Τα αμοιβαία κεφάλαια ευρείας κλίμακας ESG χάνουν στην Ευρώπη

Οι επενδυτές στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τα αμοιβαία κεφάλαια που ευθυγραμμίζονται με ευρείες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές αρχές, αλλά τα οχήματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους «βιώσιμους» επενδυτικούς στόχους σημειώνουν θετικές εισροές, σύμφωνα με έκθεση της Refinitiv Lipper.

.

Κατά το εννεάμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα αμοιβαία κεφάλαια που ταξινομούνται ως προϊόντα του άρθρου 9 σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. για τη δημοσιοποίηση στοιχείων βιώσιμης χρηματοδότησης είχαν καθαρές εισροές 32,8 δισ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα του άρθρου 8 είχαν εκροές 173 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv Lipper.

Τα ταμεία του άρθρου 8, που μερικές φορές ονομάζονται «ελαφρώς πράσινα», πρέπει να αποδεικνύουν ότι προωθούν γενικά περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, τα ταμεία του άρθρου 9 στοχεύουν σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα ως ειδικό στόχο.

«Η τρέχουσα συζήτηση γύρω από το "greenwashing" και η έλλειψη σαφών προτύπων για την κατηγοριοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων από το αντίστοιχο άρθρο του SFDR μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ευρωπαϊκός κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων είδε εκροές από τα προϊόντα του άρθρου 8, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά είναι κάπως ενδιάμεσα προϊόντα, καθώς υποστηρίζουν κριτήρια ESG, αλλά δεν έχουν επίσημη επενδυτική προσέγγιση με γνώμονα την ESG», αναφέρει η έκθεση της Refinitiv Lipper.

«Αποφύγετε το πράσινο ξέπλυμα - αυτό θα ήταν το κύριο θέμα εκεί», δήλωσε ο Detlef Glow, επικεφαλής της έρευνας Lipper Emea της Refinitiv, αν και πρόσθεσε ότι 93,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τα μισά από τις εκροές του άρθρου 8, προήλθαν από αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που σχετίζονται με ESG και όχι από μετοχικά σχημάτα.

Η συνεχιζόμενη ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις με προσανατολισμό στον αντίκτυπο είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, ωστόσο, σε σύγκριση με τις συνολικές εκροές ύψους 333 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Refinitiv Lipper από τον ευρωπαϊκό κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων στο σύνολό του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Το παραπάνω διάγραμμα που απεικονίζει τις τάσεις περιλαμβάνει τις ροές προς ταμεία που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, τα οποία δεν ανήκουν στην Ε.Ε και, ως εκ τούτου, περιλαμβάνουν ταμεία που δεν ταξινομούνται βάσει του SFDR.

Από αυτά που εμπίπτουν στο σύστημα ταξινόμησης SFDR, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτές, λένε οι αναλυτές.

«Δεδομένου του πόσο ασυνεπώς και μη συστηματικά προσδιορίζονται και εφαρμόζονται οι αξίες ESG, μου υποδεικνύει έντονα ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για πολύ καλύτερα προϊόντα που κάνουν πιο αξιόπιστα τη δουλειά», δήλωσε ο Patrick Wood Uribe, διευθύνων σύμβουλος της Util, εξειδικευμένου παρόχου δεδομένων ESG.

Ο Hari Bhambra, παγκόσμιος επικεφαλής συμμόρφωσης της Apex Group, ενός παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται σε σχέση με τις κατηγορίες για εσφαλμένη επισήμανση αποτρέπει τους επενδυτές. «Με την αυξανόμενη εστίαση στο greenwashing και τις ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο των γνωστοποιήσεων, οι επενδυτές μπορεί, επί του παρόντος, να προτιμούν να επενδύουν σε έναν πιο προσδιορίσιμο επενδυτικό στόχο ή στρατηγική». 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν θέλουν επίσης να πιαστούν στα πράσα, όπως αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό υποβαθμίσεων κεφαλαίων. Έρευνα της Morningstar έδειξε ότι 41 αμοιβαία κεφάλαια υποβάθμισαν στο άρθρο 8 από το άρθρο 9 το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα τους επόμενους μήνες.

«Προς το παρόν, παραμένει πολύ ασαφής ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές της φορολογικής νομοθεσίας της Ε.Ε. μπορούν να εφαρμοστούν στις επενδύσεις. Οι εταιρείες που επενδύουν συχνά δυσκολεύονται με ασαφείς αναλύσεις επιλέξιμων δραστηριοτήτων και η κάλυψη των δεδομένων παραμένει χαμηλή, ιδίως για τις μικρότερες εταιρείες που δεν έχουν την τεχνογνωσία ή την ικανότητα για σχετικές γνωστοποιήσεις», δήλωσε ο Kamil Sudiyarov, διαχειριστής προϊόντων με τον διαχειριστή κεφαλαίων VanEck.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η VanEck αποφάσισε, κατά συνέπεια, να μην χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αναφοράς του βαθμού ευθυγράμμισης με την ταξινομία της Ε.Ε. που επιτυγχάνεται από τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ταμεία της βάσει του άρθρου 9 - ακόμη και εκείνα που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τους στόχους της ταξινομίας της Ε.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ