ESG+Stories

Τα περιουσιακά στοιχεία καθαρής ενέργειας αντιμετωπίζουν κινδύνους κάλυψης, σύμφωνα με την Zurich Insurance

Περίπου το 46% της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη θα βρεθεί σε «κίνδυνο».
Τα περιουσιακά στοιχεία καθαρής ενέργειας αντιμετωπίζουν κινδύνους κάλυψης, σύμφωνα με την Zurich Insurance

Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται σύντομα να χάσουν την πρόσβαση σε ασφάλιση, εκτός εάν προστατευθούν επαρκώς από ακραία καιρικά φαινόμενα.

.

Σύμφωνα με έκθεση της Zurich Resilience Solutions, θυγατρικής της Zurich Insurance Group AG, και της Mandala Partners, περίπου το 46% της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη θα βρεθεί σε «κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εκτός εάν οι ιδιοκτήτες λάβουν περισσότερα μέτρα για την προστασία των υφιστάμενων και των προγραμματισμένων περιουσιακών στοιχείων. Ιδιαίτερα εκτεθειμένα είναι τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας και την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση.

«Εάν δεν δούμε μια συνεχή και αυξημένη εστίαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς — ή για οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική εταιρεία — να ασφαλίσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον», δήλωσε σε συνέντευξή της η Sierra Signorelli, διευθύνουσα σύμβουλος εμπορικών ασφαλίσεων της Zurich Insurance.

Η  Zurich εξέτασε 25.000 εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 °C. Χωρίς μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, οι πόροι καθαρής ενέργειας της Ευρώπης θα είναι σχετικά πιο εκτεθειμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα από τους αντίστοιχους πόρους ορυκτών καυσίμων και ενδέχεται να υποστούν ζημίες ύψους 270 δισ. ευρώ (312 δισ. δολάρια) έως το 2050,.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, «οι φυσικοί κλιματικοί κίνδυνοι θα λειτουργήσουν ως φρένο στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στην απαιτούμενη κλίμακα και ταχύτητα», αναφέρει η έκθεση. Στις πέντε χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, το μερίδιο της ενέργειας που παράγεται από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί στο 17% το 2030 από 28% σήμερα, σύμφωνα με την ελβετική ασφαλιστική εταιρεία. Αντίθετα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στο 67% το 2030 από 49% σήμερα.

Μεταξύ των ανησυχιών είναι το γεγονός ότι τα ηλιακά πάρκα και οι ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν συχνά μεγαλύτερο φυσικό χώρο από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, αφήνοντας μεγαλύτερη επιφάνεια εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης. «Τα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμης ενέργειας τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα σε καιρικά φαινόμενα», δήλωσε η Signorelli.

Η έκεθση αναφέρει ότι οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να υποβάλλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δοκιμές αντοχής σε διάφορα κλιματικά σενάρια, να χρησιμοποιούν drones για την παρακολούθηση των αδυναμιών των υποδομών και να δημιουργούν ζώνες ασφαλείας για την προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα ηλιακά πάρκα μπορούν να κατασκευαστούν σε πασσάλους για προστασία από πλημμύρες και τα πάνελ μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θερμότητα για προστασία από την υπερθέρμανση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ