ESG+Stories

Τέσσερις τρόποι για να ελέγξετε κάτω από το ταμπέλα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG

Ο Patrick Thomas, διευθυντής επενδύσεων και επικεφαλής επενδύσεων ESG, Canaccord Genuity Wealth Management προτείνει τέσσερις τρόπους στους επενδυτές για να αξιολογήσουν σε βάθος τα αμοιβαία κεφάλαια ESG. 
Τέσσερις τρόποι για να ελέγξετε κάτω από το ταμπέλα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG

Το Greenwashing είναι ένας από εκείνους τους όρους που έχει πολύ περισσότερο νόημα όταν συζητάμε για καταναλωτικά αγαθά παρά για επενδυτικές στρατηγικές.

.

«Πρόσφατα είδα μια εταιρεία αναψυκτικών να ισχυρίζεται ότι είναι "ουδέτερη ως προς το νερό" (η εμπορική παραγωγή ποτών χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού), αλλά τα ψιλά γράμματα έδειχναν ότι εξαιρούσε το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή των ποτών. Πρόκειται για μια ανέντιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο πελάτης και να αγοράσει ένα προϊόν. Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές αποχρώσεις στον ορισμό της χρήσης νερού. Φτιάχνετε ένα προϊόν και χρησιμοποιείτε μια ποσότητα νερού για να το κάνετε. Είναι μετρήσιμο» υπογραμμίζει στο άρθρο του στο esgclarity.com ο Patrick Thomas, διευθυντής επενδύσεων και επικεφαλής επενδύσεων ESG, Canaccord Genuity Wealth Management.

Αυτό που έχει μετατραπεί σε πράσινο ξέπλυμα για τον ίδιο στις επενδύσεις είναι μια προσβολή που χρησιμοποιείται για να απαξιωθεί η ακεραιότητα μιας στρατηγικής με βάση την υποκειμενική κρίση κάποιου για το τι είναι και τι δεν είναι «καλό». Πιθανώς θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό και να επικεντρωθούμε στους τρεις τρόπους με τους οποίους ένα αμοιβαίο κεφάλαιο θα μπορούσε να είναι «πράσινο»:

  • Αγοράζοντας επιχειρήσεις που κάνουν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν πολύ άνθρακα, όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη
  • Αγορά επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην απεξάρτηση από τον άνθρακα σε έναν τομέα, π. χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • Αγοράζοντας μια επιχείρηση με μεγάλη κατανάλωση άνθρακα και προσπαθώντας στη συνέχεια να την "αλλάξετε", ή τουλάχιστον να αρχίσετε να επηρεάζετε τον τρόπο λειτουργίας της.

Όλα ισχύουν. Τα ταμεία πρέπει απλώς να είναι σαφή σχετικά με το τι προσπαθούν να κάνουν και γενικά τι κάνουν.

Τούτου λεχθέντος, το greenwashing στο ESG υπάρχει, αν και πιθανώς σε μικρότερο βαθμό από ό,τι θα σας έκαναν να πιστέψετε ορισμένοι τίτλοι, και εναπόκειται στους επενδυτές να κάνουν την έρευνα για να βρουν τι θεωρούν greenwashing.

Επομένως, ως επενδυτές, τι πρέπει να προσέχουμε όλοι μας.  Ακολουθούν οι τρόποι που προτείνει ο Patrick Thomas:

Οι «εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία ESG σε κάθε τομέα» μπορεί να είναι καπνός 

Πριν από μερικά χρόνια, οκτώ στα 10 από τα μεγαλύτερα λεγόμενα «βιώσιμα» κεφάλαια στις ΗΠΑ βρέθηκαν να επενδύουν σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων τους εξήγησαν ότι σχεδίασαν τα αμοιβαία κεφάλαιά τους για να προσφέρουν στους επενδυτές παρόμοιο επίπεδο κινδύνου και απόδοσης με εκείνα που θα περίμεναν από έναν ευρύτερο δείκτη της αγοράς. Και για να το επιτύχουν αυτό, χρειάζονται έκθεση σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και τομέων όπως τα ορυκτά καύσιμα. Εάν αποκλείσουν ολόκληρο τον πετρελαϊκό τομέα επειδή είναι κακός για το περιβάλλον, δεν θα έχουν τις ίδιες μετοχές με την αγορά και το αμοιβαίο κεφάλαιό τους μπορεί να υποαποδώσει όταν οι πετρελαϊκές εταιρείες πάνε καλά, όπως είδαμε φέτος.

Η διαβάθμιση αυτών των εταιρειών και ταμείων γίνεται σε ένα φάσμα και αν υπάρχει ένας τομέας, όπως η εξόρυξη ή το φυσικό αέριο, που δεν είναι ιδιαίτερα περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος, επενδύουν σε εταιρείες που δεν είναι τόσο κακοί παραβάτες (για παράδειγμα, μια εταιρεία πετρελαίου που κάνει λίγο λιγότερο fracking από μια άλλη εταιρεία).

Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να συνεργαστούμε με τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα εκ των έσω. Όμως οι επενδυτές πρέπει να είναι σαφείς σε αυτό το σημείο εάν έχουν συγκεκριμένες αρχές όσον αφορά τις επενδύσεις ESG.

Έτσι, με τα αμοιβαία κεφάλαια όπως αυτό, ο στόχος τους δεν είναι να επιλέξουν εταιρείες με περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά να χρησιμοποιήσουν το ESG στο όνομα του αμοιβαίου κεφαλαίου για να προσελκύσουν τους επενδυτές με συνείδηση.

Βρείτε τις πολιτικές ψηφοφορίας του αμοιβαίου κεφαλαίου

Πολλά αμοιβαία κεφάλαια ισχυρίζονται ότι είναι αμοιβαία κεφάλαια ESG, αλλά δεν χρησιμοποιούν τα δικαιώματα ψήφου τους για σκοπούς ESG. Πάρτε την BlackRock - είναι πολύ σαφής σχετικά με τις περιβαλλοντικές της αρχές και τι περιμένει από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της, αλλά πριν από μερικά χρόνια, η ShareAction, μια ομάδα δράσης μετόχων, διαπίστωσε ότι η BlackRock υποστήριξε λιγότερο από το 10% των αποφάσεων των μετόχων που σχετίζονται με το κλίμα. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως είχε την τάση να συνεργάζεται απευθείας με τις εταιρείες στις οποίες επενδύει μέσω των δικών του εσωτερικών ομάδων διαχείρισης παρά να χρησιμοποιεί τη δύναμη ψήφου του για να επηρεάσει την αλλαγή.

Η BlackRock χρησιμοποιεί πλέον τα δικαιώματα ψήφου της, καθώς έχει γίνει η καθοριστική φωνή ESG στον κλάδο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Έχει δεχτεί πολλά πολιτικά πυρά γι' αυτό - στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που θεωρούν ως σκληρή αριστερή στάση της BlackRock για την υποστήριξη των πολιτικών και της διακυβέρνησης ESG. Αλλά το θέμα για τους επενδυτές ESG είναι ότι αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε τι κάνουν τα αμοιβαία κεφάλαια ESG όσον αφορά την επιρροή θετικών βιώσιμων αλλαγών στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους.

Αμφισβητήστε τις πολιτικές των διαχειριστών κεφαλαίων

Εάν ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ισχυρίζεται ότι το δικό του είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ESG και ότι ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του να είναι προοδευτικές, τότε έχετε το δικαίωμα να τον αμφισβητήσετε και να τον ρωτήσετε πώς το κάνει. Πώς εμπλέκονται με τις εταιρείες σχετικά με τη χρήση του νερού, για παράδειγμα. Ή ποια είναι η πολιτική τους για να μιλούν στους διευθυντές για στρατηγικές ελαχιστοποίησης των αποβλήτων στις λειτουργίες ή στη διαδικασία παραγωγής. Αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να τεκμηριώνονται και αν υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό.

Ελέγξτε το περιβαλλοντικό ιστορικό του ίδιου του ταμείου

Σε μια κατάσταση όπου αξίζει να κάνεις πράξη αυτό που πρεσβεύεις, είναι σημαντικό το ταμείο να έχει ένα καλό περιβαλλοντικό ιστορικό, ιδίως αν προσπαθεί να επιφέρει αλλαγές στις εταιρείες χαρτοφυλακίου του. Ποιες πολιτικές εφαρμόζει γύρω από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και τα εταιρικά ταξίδια. Εάν οι διαχειριστές κεφαλαίων πετούν σε όλο τον κόσμο χωρίς λόγο ή διοργανώνουν μεγάλα εταιρικά junkets για παγκόσμιους συμμετέχοντες, τότε αυτό δεν είναι το καλύτερο μήνυμα όταν προσπαθείτε να επηρεάσετε την ορθή συμπεριφορά ESG.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες κόκκινες σημαίες που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι η επένδυσή σας σε ESG είναι αξιόπιστη. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να κάνουν την προεργασία για να διασφαλίσουν ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο στο οποίο θέλουν να επενδύσουν αντικατοπτρίζει τις ατομικές τους αρχές και το τι σημαίνει για αυτούς ESG. Όπως συμβαίνει με κάθε τι που σχετίζεται με επενδύσεις, κάντε την εργασία σας και ρίξτε μια καλή ματιά κάτω από το καπό.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ