ESG+Stories

STORIES

ΑΥΡΑ: Επενδύσεις €17 εκατ. και κλιματική ουδετερότητα έως το 2025 

ΑΥΡΑ: Επενδύσεις €17 εκατ. και κλιματική ουδετερότητα έως το 2025 

Με στρατηγικό σχεδιασμό η Coca Cola HBC πρωτοπορεί και υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο στο εργοστάσιο νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο, καθιστώντας το το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα είναι κλιματικά ουδέτερο το 2025.

Το εργοστάσιο νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο, που υποδέχεται το φυσικό μεταλλικό νερό από τα Αχαϊκά βουνά, μόλις 5 χιλιόμετρα μακρυά από τις εγκαταστάσεις, επενδύει στην ποιότητα, την παραγωγική γραμμή με σεβασμό στο περιβάλλον και σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία.  

Η ιστορία του εργοστασίου ξεκινάει 34 χρόνια πριν, όταν το 1987 ξεκίνησε να εμφιαλώνει το πρώτο νερό με την επωνυμία ΑΥΡΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κερδίσει ηγετική θέση στην αγορά και να κερδίσει Platinum διάκριση AWS.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, ανέφερε «Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι 1 από τα 4 εργοστάσια εμφιάλωσης της εταιρείας και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη μονάδα από το 1989. Το αποτύπωμα μας είναι μεγάλο μέσα από τη δράση μας, τον εθελοντισμό και τη συνεισφορά μας στις τοπικές κοινωνίες. Παράγουμε το βραβευμένο νερό Αύρα που αποτελεί ηγέτη του χαρτοφυλακίου 24/7».

Αυρα
Η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς

Το εργοστάσιο αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας καθώς χρησιμοποεί 100% καθαρή ενέργεια, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πλαστικό και έχει ήδη μηδενικά απορρίμματα. «Είναι πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας, μηδενικών απορριμμάτων καθώς ανακυκλώνει και χρησιμοποεί το 100% των απορριμμάτων» σημείωσε η κα Αναργύρου. 

Πιο συγκεκραμένα, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές και μειώνει διαρκώς το δείκτη κατανάλωσης ενέργειας. Από το 2016 έχει μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του, 23% κατά μέσο όρο. Παράλληλα, είναι ένα εργοστάσιο μηδενικών απορριμμάτων καθώς ανακυκλώνει και αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων του. Oι βιώσιμες πρακτικές του, το κατατάσσουν 2ο σε δείκτες χρήσης νερού και ενέργειας ανάμεσα σε όλα τα εργοστάσια νερού στις 29 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος Coca-Cola HBC. Αξίζει να σημειωθεί πως στη μονάδα νερού επετεύχθη μείωση 50% στις εκπομπές άνθρακα.

ΑΥΡΑ

Η μετατροπή του σε ένα κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο αποτελεί το επόμενο βήμα στη βιώσιμη ανάπτυξη του εργοστασίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, μέχρι το 2040.

Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας για το εργοστάσιο συνοδεύεται από ισχυρές επενδύσεις ύψους 17 εκατ επενδύσεις για την περίοδο 2017-2025.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του εργοστασίου, Τάκη Καραπατούχα, η επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα του εργοστασίου έρχεται μέσα από τρία βασικά βήματα: Τον μηδενισμό των άμεσων εκπομπών, την αντικατάσταση LPG με ηλεκτρικές αντιστάσεις για τη θέρμανση του νερού και την περεταίρω αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων. «Θα ελαχιστοποιήσουμε και τις έμμεσες εκπομπές από τη πρωτογενή και δευτερογενή συσκευασία» συμπλήρωσε ο ίδιος κατά την ομιλία του. 
 

ΑΥΡΑ
Ο Διευθυντής του εργοστασίου, Τάκης Καραπατούχας

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με μη αποσπώμενο καπάκι, που θα κυκλοφορήσει  στην αγορά στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική ελληνική νομοθεσία νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, συμβάλλοντας ώστε περισσότερα από 250 εκατομμύρια καπάκια να μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν.

ΑΥΡΑ

Ο Γιώργος Χαντουμάκος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, δήλωσε: «Το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι μία μονάδα πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αποδεικνύει στην πράξη τις προσπάθειές μας να μειώνουμε διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να έχουμε μία αειφόρο και ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα. Ο στόχος μας να γίνει το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ κλιματικά ουδέτερο μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040».

ΑΥΡΑ
Ο Γιώργος Χαντουμάκος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο