ESG+Stories

STORIES

Β. Κοτζαμπασόπουλος: Η πλατφόρμα Convene ESG απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας

Β. Κοτζαμπασόπουλος: Η πλατφόρμα Convene ESG απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας

Το Convene ESG είναι ένα νέο εργαλείο που δημιούργησε η Azeus Convene και έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει πολλαπλά πλαίσια αναφοράς. Ο Regional Manager της εταιρείας στο Λονδίνο αναλύει το εργαλείο και τις χρήσεις του, αναφέρεται στη δραστηριότητα της εταιρείας σε πολυεθνικό επίπεδο, στις συνεργασίες που έχουν συνάψει με μεγάλες ελληνικές εταιρείες αλλά και στις νέες υπηρεσίες που σχεδιάζουν να λανσάρουν το επόμενο διάστημα. 

Με τις αυξημένες απαιτήσεις για τις εταιρείες να αποδεικνύουν τα διαπιστευτήριά τους και να δημοσιεύουν μη χρηματοοικονομικούς δείκτες για τη βιωσιμότητα και να συμμορφώνονται με διάφορα πλαίσια, η ακριβής και αποτελεσματική υποβολή εκθέσεων για όλες τις πτυχές της δραστηριότητας των εταιρειών έχει καταστεί απαραίτητη.

Και μαζί με αυτή την αύξηση της ζήτησης έρχεται και η αύξηση του προσωπικού και της πολυπλοκότητας που απαιτείται για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων. Οι εταιρείες και τα αρμόδια τμήματα αναζητούν λύσεις για να απλοποιήσουν τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων ώστε να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμα σχέδια και στόχους.

Το Convene ESG είναι ένα νέο εργαλείο που δημιούργησε η Azeus Convene, το οποίο δίνει αυτή τη δυνατότητα στις εταιρείες, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων, την παρακολούθηση της προόδου, τη σύγκριση με τους ομότιμους, την ευθυγράμμιση με τα πλαίσια και την παραγωγή εκθέσεων ESG.

Εμείς μιλήσαμε με τον Regional Manager της Azeus Convene UK, Βασίλη Κοτζαμπασόπουλο, ο οποίος μας ανέλυσε το εργαλείο αυτό και τις χρήσεις του, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Azeus Convene σε πολυεθνικό επίπεδο αλλά και στις συνεργασίες που έχουν συνάψει με μεγάλες ελληνικές εταιρείες αλλά και στις νέες υπηρεσίες που σχεδιάζουν να λανσάρουν το επόμενο διάστημα.

  1. Μπορείτε να αναφερθείτε στη δραστηριότητα της εταιρείας σε πολυεθνικό επίπεδο;

Η λύση Convene ESG είναι παγκόσμιο προϊόν και έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει πολλαπλά πλαίσια αναφοράς. Χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που σχετίζεται με την Κοινωνική Στέγαση (Social Housing) και στην Σιγκαπούρη για εταιρείες που επιθυμούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του οδηγού δημοσιοποίησης ESG του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης(SGX). Μεμονωμένες εταιρείες (εισηγμένες και μη) το έχουν προσαρμόσει ώστε να πληροί τα δικά τους συγκεκριμένα πρότυπα αναφοράς ESG στην Ασία και χρησιμοποιείται στην Ισπανία και την Ιταλία για εταιρείες που ξεκινούν να δημοσιοποιούν μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες εκθέσεων ESRS.

convene esg

  1. Έχετε ήδη στο ενεργητικό σας συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας μιλήσετε γενικότερα για την παρουσία σας στην ελληνική αγορά;

Έχουμε μια μεγάλη βάση πελατών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Έχουμε μεταφράσει το σύστημά μας στα ελληνικά ώστε να είναι προσβάσιμο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πελάτες όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η Interamerican και η HELLENiQ Energy επωφελούνται από το Board Portal μας εδώ και χρόνια και είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας. Αυτή η σχέση ενισχύει την εμπιστοσύνη σε εμάς και αυξάνει τη γνώση μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε καλύτερα νέα προϊόντα, όπως η πλατφόρμα Convene ESG, για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υπαρχόντων και των νέων πελατών.

  1. Ως εταιρεία software παρέχετε τεχνολογικές λύσεις. Πρόσφατα λανσάρατε και μία νέα πλατφόρμα ESG. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή καθώς και για τις υπόλοιπες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρετε;

Έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα Convene ESG για να απλοποιήσουμε τον όλο και πιο περίπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον του ESG. Υπάρχουν φαινομενικά πολλά πλαίσια τα οποία εταιρείες και οργανισμοί θα πρέπει να παρακολουθούν, και με την κλίμακα και την πολυπλοκότητα αυτών των προτύπων, καθώς και τις συνέπειες της αποτυχίας εάν δεν τηρηθούν, δημιουργήσαμε μια λύση που ελαχιστοποιεί το έργο της συλλογής δεδομένων, της τήρησης αρχείων και την παραγωγή εκθέσεων, ελαφρύνοντας το βάρος για τους επαγγελματίες του ESG.

Με πλαίσια όπως το GRI, το ESRS και το TCFD ενσωματωμένα στη λύση μας, χρειάζεται απλώς να περαστούν τα σχετικά δεδομένα σε προκαθορισμένα από τους χρήστες χρονικά διαστήματα και η λύση μας θα παρακολουθεί την απόδοση και θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση με τα πλαίσια.

  1. Από την διεθνή εμπειρία σας, πώς βλέπετε την ελληνική αγορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις γύρω από το ESG και τη δημοσιοποίηση εκθέσεων μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και πώς μπορούν αυτές να ξεπεραστούν;

Η εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων ευθυγραμμίζεται με τις περισσότερες εταιρείες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς χρειάζονται ολοένα και περισσότερο να αποδείξουν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας - με την δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών - για να εξασφαλίσουν επενδύσεις και να διατηρήσουν ευχαριστημένους τόσο τους μετόχους όσο και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο συνεχώς εξελισσόμενος λαβύρινθος των πλαισίων θα πρέπει να βοηθήσει τις εταιρείες μακροπρόθεσμα - αποδεικνύοντας τα διαπιστευτήριά τους για βιωσιμότητα σε επενδυτές και τεχνικούς ελεγκτές. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι προκλήσεις είναι, αφενός, η κατανόηση των πλαισίων που ισχύουν για τις εταιρείες σε κάθε τομέα (και εάν είναι υποχρεωτικά ή εθελοντικά), ποια πλαίσια θεωρούν οι επενδυτές πιο σημαντικά και, αφετέρου, η διαχείριση του αυξημένου πεδίου εφαρμογής και κλίμακας πληροφοριών και δεδομένων που χρειάζονται οι εταιρείες για να δημοσιεύσουν και διαχειριστούν με ακρίβεια.

  1. Τέλος, μπορείτε να μας πείτε για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε και τις νέες υπηρεσίες που προγραμματίζετε;

Αυτήν τη στιγμή δοκιμάζουμε το νέο μας API που θα επιτρέψει την προσθήκη δεδομένων που διατηρούνται στο Convene ESG στους πίνακες εργαλείων του Microsoft Business Intelligence. Αναπτύσσουμε επίσης Carbon Calculator add-on το οποίο θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα μας. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε πλαίσια στην πλατφόρμα μας με SASB και GRESB να βρίσκονται ήδη υπό δοκιμή και ακόμη περισσότερα έχουν προγραμματιστεί να προστεθούν το επόμενο τρίμηνο. Έχουμε ήδη εφαρμόσει την beta έκδοση του νέου ESRS στο Convene ESG και οι πελάτες μας θα μπορούν να το χρησιμοποιούν από την ημέρα που θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο.