ESG+Stories

STORIES

Cenergy Holdings: Ενεργειακός “βραχίονας” σε αρμονία με τις στρατηγικές αρχές της βιωσιμότητας

Cenergy Holdings: Ενεργειακός “βραχίονας” σε αρμονία με τις στρατηγικές αρχές της βιωσιμότητας

Οι θυγατρικές της εταιρείας συμμετοχών αξιολόγησαν για πρώτη φορά τους φυσικούς και μεταβατικούς κινδύνους, σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή.

Η Cenergy Holdings είναι εταιρεία συμμετοχών που ιδρύθηκε το 2016 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών (CENER) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (CENER). Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη με παρουσία άνω των 50 ετών, με διεθνή παρουσία και παραγωγικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Οι θυγατρικές της Cenergy Holdings, Hellenic Cables* και Σωληνουργεία Κορίνθου, έχουν εντάξει στον στρατηγικό σχεδιασμό τους τις αρχές της  βιωσιμότητας, ευθυγραμμίζοντας την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων προστιθέμενης αξίας με το φυσικό περιβάλλον και το κοινωνικό κεφάλαιο. Το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών της Cenergy Holdings περιλαμβάνει ένα φάσμα δυναμικών και ταχύτατα αναπτυσσόμενων αγορών όπως η μεταφορά ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές, οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα μεταφοράς αέριων και υγρών καυσίμων. Βασικές δραστηριότητες που εξυπηρετούν την ενεργειακή μετάβαση αποτελούν η κατασκευή εγκαταστάσεων μεταφοράς υδρογόνου, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιταχύνουν τον εξηλεκτρισμό, με καθοριστική συμβολή στη μείωση των  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το 50% των εσόδων του περασμένου οικονομικού έτους αφορά δραστηριότητες περιβαλλοντικά βιώσιμες και ευθυγραμμισμένες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ταξινομία, ενώ σε ότι αφορά τις κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 48% και 28%, αντίστοιχα.

Θεμέλιος λίθος για την ορθή εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού βιωσιμότητας αποτελεί η εταιρική διακυβέρνηση, πλαισιωμένη από την υποστήριξη και επίβλεψη της ανώτατης διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι βασικές κατευθύνσεις δίνονται από τις εταιρικές πολιτικές σχετιζόμενες με τη βιωσιμότητα, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν το περασμένο έτος, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές. Για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της ορθής υλοποίησής τους, οι εταιρείες εφαρμόζουν  έναν μηχανισμό αναφοράς περιστατικών (Whistleblowing mechanism), με στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό, αλλά και τον μετριασμό κινδύνων, στους οποίους είναι δυνητικά εκτεθειμένες. Καθώς οι θυγατρικές είναι τοποθετημένες στη μέση της αλυσίδας αξίας τους, αναδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη εφαρμογής διαδικασιών δέουσας επιμέλειας, για τον εντοπισμό μη-χρηματοοικονομικών κινδύνων. Βασική επιδίωξη των εταιρειών αποτελεί η καλλιέργεια συνεργατικής κουλτούρας με τους επιχειρηματικούς εταίρους, υπό το πρίσμα της από-κοινού ευθύνης για την καθολική εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι θυγατρικές προχωρούν σε αξιολογήσεις βιωσιμότητας των σημαντικότερων συνεργατών τους, έχοντας θέσει φιλόδοξους στόχους για καθολική κάλυψη των εξωτερικών δραστηριοτήτων τους από αντίστοιχες πρωτοβουλίες.  

cenergy

Καθώς το περιβάλλον στο οποίο οι εταιρείες δραστηριοποιούνται αποτελεί υποσύνολο του φυσικού περιβάλλοντος, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, καθώς και η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες των θυγατρικών. Λόγω της αυθύπαρκτης αλλά και αμφίδρομης αλληλεπίδρασης των εταιριών με το φυσικό περιβάλλον -και καθώς δεν υπάρχει δραστηριότητα χωρίς επίπτωση, οι εταιρείες αξιολογούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά ταυτόχρονο και το πως αυτό δημιουργεί δυνητικές επιπτώσεις στη μακροχρόνια ευημερία τους. Το περασμένο έτος, οι εταιρείες αξιολόγησαν για πρώτη φορά τους φυσικούς και μεταβατικούς κινδύνους, σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή, στους οποίους είναι δυνητικά εκτεθειμένες (αύξηση θερμοκρασίας, μείωση υδάτινων αποθεμάτων, ακραία καιρικά φαινόμενα, η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού Carbon Border Adjustment Mechanism), καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, ανταποκρίθηκαν θετικά στη μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας, προχωρώντας σε ενεργειακές επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων και υλοποίηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, με αντίστοιχα οφέλη για το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η “απαγκίστρωση” της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσω διμερών συμφωνιών προμήθειας ΑΠΕ. Ορόσημο των δεσμεύσεων των θυγατρικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί η συμμετοχή της στη διεθνή πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi), για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ακολουθώντας την πιο πρόσφατη κλιματική επιστήμη. Συγκεκριμένα, και οι δύο θυγατρικές έχουν θέσει στόχο να υποδιπλασιάσουν (50%) τις απόλυτες άμεσες και έμμεσες εκπομπές των πεδίων 1 & 2 έως το 2030 και παράλληλα να μειώσουν τις έμμεσες εκπομπές του πεδίου 3 κατά 25% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Καθώς η απεξάρτηση από τον άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρίες έχουν καθοριστική συμβολή μέσω των προϊόντων τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τις εταιρείες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, εισάγοντας δευτερογενείς πρώτες ύλες στην παραγωγή (πλαστικά, χαλκός, αλουμίνιο και χάλυβας) και παράλληλα την ανακύκλωση πρώτων υλών σε διαφορετικές παραγωγικές διαδικασίες. Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι και η έννοια της ανάλυσης κύκλου ζωής, σε μια προσπάθεια ενδελεχούς κατανόησης των επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων, από την προμήθεια των πρώτων υλών, μέχρι και το τέλος του κύκλου ζωής τους. Τόσο η Hellenic Cables όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν προχωρήσει σε έκδοση δηλώσεων περιβαλλοντικής επίδοσης προϊόντος (Environmental Product Declaration), ως μια ολιστική περιβαλλοντική αξιολόγηση, εκτός από το γνωστό πλέον σε όλους αποτύπωμα άνθρακα.    

Παρά τη διαφορετική φύση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών της Cenergy Holdings και το διαφορετικό προφίλ κινδύνου, η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Οι εταιρείες υλοποιούν ένα πενταετές σχέδιο δράσεων, που περιλαμβάνει επενδύσεις για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών εγγενούς ασφάλειας και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους σε σχέση με την επίγνωση των κινδύνων ανά θέση εργασίας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της συνεργασίας με την DuPont Sustainable Solutions, με  βασικό αντικείμενο την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τις αντίστοιχες προτάσεις προς βελτίωση. Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες των εταιρειών το περασμένο έτος για τα θέματα υγείας και ασφάλειας προσέγγισαν τα 3,4 εκ. ευρώ.

* H Hellenic Cables συγκροτείται από την Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. και την θυγατρική της Fulgor Α.Ε. με μονάδα παραγωγής στο Σουσάκι Κορινθίας και την συνδεδεμένη εταιρία Icme Ecab S.A. στο Βουκουρέστι, Ρουμανία