ESG+Stories

STORIES

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της

Μετρώντας πάνω από 50 χρόνια παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας, η εταιρεία  συμβάλει με συνέπεια και συνέχεια στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και στοχεύει στη δημιουργία αξίας για τους κοινωνικούς της εταίρους.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει σταθερά σε πρωτοβουλίες με στόχο να βελτιώνει διαρκώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός βιώσιμων συσκευασιών, η ενίσχυση των πρακτικών ανακύκλωσης, η ορθολογική διαχείριση του νερού, καθώς και η  μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Net Zero 2040

Η προτεραιότητα της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αποτυπώνεται στη δέσμευσή της για επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

Με αυτό τον στόχο, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε όλες τις παραγωγικές της μονάδες, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ το 62% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές.

coca cola

Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών το 49% των ψυγείων που διαθέτει στην αγορά είναι ενεργειακά αποδοτικά. Παράλληλα, υλοποιεί το πρόγραμμα του «Πράσινου Στόλου», που αφορά στην αντικατάσταση των οχημάτων του στόλου της με οχήματα τεχνολογίας Hybrid, Plug-in Hybrid και Full Electric, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 53% μέχρι το 2030.

Επιπλέον, φέτος ανακοίνωσε το στόχο της μονάδας παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο να καταστεί κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο μέχρι το 2025. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που φέρνει τη Coca-Cola Τρία Έψιλον ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

Ορθολογική διαχείριση του νερού

Το νερό βρίσκεται στην καρδιά της δραστηριότητας της εταιρείας, αφού αποτελεί βασικό συστατικό των προϊόντων της. Στο πλαίσιο αυτό, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί να μειώνει τη χρήση νερού στις παραγωγικές της διαδικασίες και να προστατεύει τους υδάτινους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προχωρήσει με την εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιήσης νερού στα εργοστάσιά της, ενώ έχει θέσει στόχο για τη μείωση του δείκτη της χρήσης νερού κατά 7,6% έως το 2025 με έτος βάσης το 2017.

Μάλιστα, η εταιρεία λαμβάνει σταθερά την ανώτατη πιστοποίηση Platinum από την Alliance for Water Stewardship (AWS) για την υπεύθυνη διαχείριση νερού στις μονάδες παραγωγής της. Ειδικότερα, το Σχηματάρι Mega-Plant, η μονάδα παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο και το εργοστάσιο στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι τα μόνα εργοστάσια στους κλάδους αναψυκτικών και νερού στην Ελλάδα που έχουν λάβει, από το 2021, την Platinum πιστοποίηση από την AWS.

Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα «Zero Drop», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med) και την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει προχωρήσει ήδη σε τεχνικές παρεμβάσεις με επίκεντρο την εξοικονόμηση νερού, καθώς και σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ορθής χρήσης αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Σχηματάρι.

coca cola

Κυκλική Οικονομία

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την ανακύκλωση 100% των συσκευασιών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Coca-Cola Τρία Έψιλον εφάρμοσε κατά ένα χρόνο νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα μη αποσπώμενα καπάκια σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Με αυτή την κίνηση, η εταιρεία συμβάλλει ώστε 256 εκατομμύρια καπάκια να μπορούν πλέον να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη συμβολή στη μείωση της χρήσης του πλαστικού και των εκπομπών, η εταιρεία αντικατέστησε την πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, με το νέο τύπο συσκευασίας KeelClip, το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από εταιρεία στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €4 εκατ., η οποία οδηγεί στη μείωση χρήσης πλαστικού κατά 540 τόνους και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 κατά 480 τόνους ετησίως.

Υψηλοί είναι και οι στόχοι που θέτει η Coca-Cola Τρία Έψιλον για τα ποσοστά ανακύκλωσης των στέρεων αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται με αδειοδοτημένους φορείς ανακύκλωσης, επιτυγχάνοντας έτσι να αυξήσει σημαντικά την αξιοποίηση των απορριμμάτων της και να μειώσει τις ποσότητες που καταλήγουν για ταφή σε ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα, το 2021, το ποσοστό ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων άγγιξε το 99,3%.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα αειφορίας, η οποία καθοδηγεί καθημερινά κάθε πτυχή της δραστηριότητάς της, με ορίζοντα ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

coca cola