ESG+Stories

STORIES

D. Prado (EDPR): Η δραστηριότητα και οι στόχοι μας είναι στενά συνυφασμένοι με τα κριτήρια ESG 

D. Prado (EDPR): Η δραστηριότητα και οι στόχοι μας είναι στενά συνυφασμένοι με τα κριτήρια ESG 

O Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, μιλάει στο ESG+ stories για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος στην Ελλάδα, τις πρακτικές που ακολουθούν γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG, για την πολιτική στόχευσης σε γυναίκες επιστήμονες καθώς και για τη σημασία του κλάδου των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η EDP Renewables δραστηριοποιείτια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, ενώ έχει παρουσία σε 26 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Η EDPR δεσμεύεται για την προώθηση των κοινωνικών εξελίξεων όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ολοκλήρωση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην ένταξή της στο Δείκτη Ισότητας Φύλων του Bloomberg και την αναγνώρισή της ως Top Employer 2020 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και ως Top Workplace 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εστιασμένες στους εργαζόμενους πολιτικές της εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EDP, ο κύριος μέτοχος της EDPR, είναι μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία και πρωτοπόρος στη δημιουργία αξίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η EDP περιλαμβάνεται στον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones επί 13 συναπτά έτη.

O Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, μιλάει στο ESG+ stories για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος στην Ελλάδα, στις πρακτικές που ακολουθούν γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG, για την πολιτική στόχευσης σε γυναίκες επιστήμονες και την παγκόσμια εκστρατεία #REBELSFORCHANGE καθώς και για τη σημασία του κλάδου των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1.    Μπορείτε να αναφερθείτε στην στρατηγική της EDPR όσον αφορά την Ελλάδα και ποιες προοπτικές είδατε εδώ και στρέψατε το ενδιαφέρον σας;

Η ελληνική αγορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής μας. Πάντα πιστεύαμε ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες με πολλαπλές προοπτικές και οφέλη.

Το αιολικό πάρκο Λιβάδι σηματοδότησε την πρώτη μας κίνηση στην Ελλάδα. Η άφιξη στη χώρα βοήθησε την εταιρεία να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους και της επέτρεψε να επεκτείνει το γεωγραφικό της αποτύπωμα σε ακόμη μία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την ελληνική αγορά εκτείνεται μέχρι το 2025, έχοντας στην ατζέντα μας πολλά έργα που θα φτάσουν σε δυναμικότητα σχεδόν τα 500MW  και περισσότερα από 500€ εκατομμύρια σε επενδύσεις.

Για τα αμέσως επόμενα χρόνια, επιθυμούμε να αποκτήσουμε περαιτέρω δυναμική στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

Αναμένουμε, επίσης, το εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα. Ελπίζουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα επιτρέψει στους επενδυτές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αποκτήσουν σαφή εικόνα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τον εν λόγω τομέα και μέσω αυτού να υποστηριχθεί η ταχεία ανάπτυξη έργων, ενόσω καταρτίζεται η τελική νομοθεσία.

2.    Ως όμιλος δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας και ESG. Μπορείτε να αναφερθείτε στις πρακτικές που ακολουθείτε  γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG; 

Η κύρια δραστηριότητά μας είναι στενά συνυφασμένη με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά κριτήρια (ESG) και αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνολική επιχειρηματική μας δραστηριότητα και στους στόχους που θέτουμε.

Είναι ευνόητο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της στρατηγικής μας. Μέσω των επενδύσεων της EDP και μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ως προς την κοινωνική ευθύνη, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη 9 από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Έχουμε, επίσης, επιδείξει μια ξεκάθαρη δέσμευση στις 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των βέλτιστων πρακτικών σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εργασία και το περιβάλλον.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν δύο από τους πιο βιώσιμους τρόπους παραγωγής ενέργειας, και παρόλο που η επιχειρηματική μας δραστηριότητα συνεπάγεται εγγενώς θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για να τηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα.

Η EDPR υπερβαίνει τη δέσμευσή της, προωθώντας μια εταιρική κουλτούρα υπευθυνότητας και ορθολογικής χρήσης των πόρων, καθώς και την ανάκτηση των αποβλήτων αντί της απόρριψης αυτών μέσω της ανακύκλωσης ή άλλων μέσων. Η EDPR εφαρμόζει μια Περιβαλλοντική Πολιτική η οποία επιτρέπει στην Εταιρεία να ελέγχει, να διαχειρίζεται, να επικοινωνεί και να διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της.

Επιπλέον, ως μία κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, ενσωματώνουμε τις αρχές της Διαφορετικότητας και της Συμπερίληψης στις αξίες και τις πρακτικές μας. Για την επίτευξη όλων των στόχων μας, σκοπεύουμε να προσελκύσουμε, να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε διαφορετικά επαγγελματικά προφίλ, θεωρώντας την ποικιλομορφία ως παράγοντα που επιτρέπει και διαφοροποιεί την καινοτομία, η οποία είναι θεμελιώδους σημασίας για τον οργανισμό μας. Η δέσμευσή μας για ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες έχει αναγνωριστεί από το Bloomberg Gender-Equality Index.

Επίσης, η EDPR εργάζεται για την προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται και της κοινωνίας γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2020 η εταιρεία συνέβαλε με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Παράλληλα, η εταιρεία σύναψε πρόσφατα συμφωνία με το Ίδρυμα Biedronka (το οποίο ιδρύθηκε το 2020 από την Jerónimo Martins Polska) για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία με 500.000€, μια πρωτοβουλία που προστίθεται στην γενικότερη επιστράτευση πόρων και εξοπλισμού από τον Όμιλο προς τις πληγείσες κοινότητες ως μέσο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

3.    Καθώς δραστηριοποιείστε σε πάνω από μία χώρες, τι διαφορές συναντάται ως προς την εφαρμογή των κριτηρίων ESG στις διάφορες χώρες;

Η EDP Renewables είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Έχουμε παρουσία σε 26 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Μεριμνούμε ώστε να εφαρμόζουμε μια συνεκτική και συνεπή στρατηγική σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Για να είμαστε πάντα επίκαιροι και σύμφωνοι με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο κάθε χώρας στην οποία έχουμε παρουσία, φροντίζουμε να αξιολογούμε προσεκτικά την εκάστοτε αγορά και να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας αντίστοιχα, με γνώμονα όμως πάντα τις βασικές μας αρχές.

prado

4.    Κατά την γνώμη σας ποια η σημασία του κλάδου των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας;

Επί του παρόντος, υπάρχει μια σαφής ανάγκη να ενισχυθεί ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να επιτύχουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία και την ενεργειακή τους ασφάλεια, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κρίνουμε πως είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός της αγοράς ενέργειας, με την προτεραιοποίηση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της χρήσης άλλων εναλλακτικών επιλογών που αυξάνουν την τιμή και δεν επιτρέπουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Στην EDPR, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ηγούμαστε της οικολογικής μετάβασης και θεωρούμε πως οι δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διασφάλιση αυτής της αλλαγής και τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα. Η χώρα αλλάζει με ταχείς ρυθμούς τους νόμους και τους κανονισμούς της για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς και να προσελκύσει επενδυτές στις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ζούμε σε μια εποχή ευημερίας για τον κλάδο μας και επιθυμούμε να ηγηθούμε της πορείας προς μια πιο πράσινη οικονομία.

5.    Τέλος, ο όμιλος διαθέτει πολιτική στόχευσης σε γυναίκες επιστήμονες, καθώς είναι ένας κλάδος με μικρά ποσοστά συμμετοχής γυναικών; Δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με startups και ερευνητικές ομάδες;

Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση ως κοινωνία στον αγώνα για ίσα δικαιώματα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστήσουμε σαφές ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν φύλο.

Η EDPR προσφέρει ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Μάλιστα, η EDPR συμπεριλήφθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI). Το εν λόγω επίτευγμα αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η εταιρεία στην κουλτούρα της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης, προάγοντας πρακτικές που δίνουν αξία στο ταλέντο των γυναικών και στην ποικιλομορφία εντός των ομάδων της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, η ισότητα αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την EDPR, αποτελώντας ένα εκ των βασικών ESG κριτηρίων του στρατηγικού σχεδίου που παρουσίασε η εταιρεία για την περίοδο 2021-25.

Τον Ιανουάριο, η EDPR ξεκίνησε την παγκόσμια εκστρατεία #REBELSFORCHANGE για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της συμμετοχής περισσότερων γυναικών σε καριέρες στον τομέα των Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM). Η εκστρατεία #REBELSFORCHANGE αποσκοπούσε στο να επιστήσει την προσοχή στο ζήτημα της κατανομής των θέσεων εργασίας και των έμφυλων στερεοτύπων.

Επιπλέον, η EDPR δίνει μεγάλη αξία στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ερευνητικές ομάδες, ενώ μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τη μητρική της εταιρεία, την EDP, η οποία μέσω της "EDP Starter" και της "EDP Ventures" -του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της- υποστηρίζει και επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.