ESG+Stories

STORIES

Dimand: Το ESG «οδηγός» για την αναγέννηση των πόλεών μας

Dimand: Το ESG «οδηγός» για την αναγέννηση των πόλεών μας

H εταιρεία εκτίμησε τη σπουδαιότητα των κριτηρίων ESG και τα ενσωμάτσωσε στη λειτουργία της πολύ πριν αυτά γίνουν γνωστά με το συγκεκριμένο ακρωνύμιο.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της επιχειρηματικής ατζέντας. Η ανάγκη για αλλαγή και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, τα οποία διαρκώς μεταβάλλονται, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα και η εξάντληση των φυσικών πόρων.

Η σχέση της DIMAND με το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, η εταιρεία ενσωμάτωσε τις αρχές του ESG στον πυρήνα της λειτουργίας της, προτού αυτές οι αρχές γίνουν όρος και υποχρέωση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι άνθρωποι της DIMAND ανέκαθεν έδειχναν ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εμπορική δραστηριότητα και την επιχειρηματική επιτυχία, αλλά και για την επίδρασή της στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι απλώς μια τάση ή πρόθεση, είναι μέρος του DNA της εταιρείας.

Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη «πράσινων» κτηρίων με επίκεντρο τις αστικές αναπλάσεις

Από τη δεκαετία του 2000, η DIMAND ξεκίνησε να αναπτύσσει «πράσινα» κτήρια, υιοθετώντας το πρότυπο LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και προσφέροντας έναν άμεσο και δραστικό τρόπο ενσωμάτωσης στην κατηγορία του ESG. Τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να πιστοποιήσει κατά LEED (BD+C) το 44% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας πραγματική δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από το 2015 και έπειτα, η DIMAND δρομολόγησε μια περισσότερο στοχευμένη στάση προς το ESG, δίνοντας έμφαση στις αστικές αναπλάσεις.

Η ανάγκη για υπεύθυνες πρακτικές στον τομέα του Real Estate δεν είναι απλώς μια προσαρμογή στην τάση της εποχής, αλλά μία απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι ESG πρακτικές αναδεικνύονται ως η ηθική πυξίδα που καθοδηγεί τον τομέα του Real Estate, οδηγώντας τον προς πιο ηθικές και βιώσιμες επιλογές.

Ο κλάδος των ακινήτων υφίσταται σήμερα μια σημαντική μεταμόρφωση, υπό την επίδραση των πιεστικών προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία με τις ESG πρακτικές δεν αποτελεί απλώς επιλογή αλλά αναγκαίο βήμα για την επιβίωση και την ανάπτυξη.

dimand
Πύργος Πειραιά
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Με εκθέσεις που κάνουν λόγο για αυξανόμενες θερμοκρασίες, ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές και απειλές στη βιοποικιλότητα, οι επιχειρήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Έτσι, με δέσμευση και καινοτομία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ισορροπημένης κοινωνίας.

Εμβληματικά κτήρια «αναγεννούνται»

Μέσα στο 2024 η DIMAND παραδίδει, μεταξύ άλλων, δύο εμβληματικά κτήρια, στα οποία συνοψίζεται η φιλοσοφία της σχετικά με τη βιοκλιματική ανάπτυξη, τις αστικές αναπλάσεις και τη σχέση της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνία. Ο Πύργος του Πειραιά, που ολοκληρώνεται ως ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της χώρας και το ΜΙΝΙΟΝ, στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν δύο περιπτώσεις κτηρίων άρρηκτα συνδεδεμένων με τον αστικό ιστό των πόλεων και την ιστορία τους. Για δεκαετίες έμειναν ημιτελή ή παροπλισμένα. Αναγεννημένα, με πρακτικές ανακατασκευής που ακολουθούν τα πλέον σύγχρονα πρότυπα, αποτελούν υποδείγματα κυκλικής οικονομίας και επανάχρησης.

Με τον ίδιο στόχο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλα σχέδια, η ανάπλαση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, που μαζί με το επιχειρηματικό πάρκο HUB 26 θα αναζωογονήσει την περιοχή της Δυτικής Πύλης της πόλης, καθώς και η ανάπλαση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού. Παράλληλα, αρχίζει το μεγάλο σχέδιο της δημιουργίας του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, το οποίο σε περίπου δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί και θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο της χώρας.

dimand
Φωτορεαλιστική απεικόνιση: ASPA - KST 

Προσφορά στην κοινωνία με σεβασμό στο περιβάλλον

Εκτός από τη βελτίωση των κτηρίων, η συμφωνία με τις ESG πρακτικές σημαίνει και συνεισφορά στην κοινωνία. Με το πρόγραμμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, δωρεές σε δήμους για την αναβάθμιση των υποδομών τους, όπως βιβλιοθήκες, πάρκα και μουσεία, αποτέλεσαν σταθερή πρακτική. Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκτείνονται σε όλη τη χώρα, από την Πάτρα έως τον Πειραιά, την Χίο και το Μάτι.

Μελέτες για την αναβάθμιση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χώρων, σε συνδυασμό με τη δωρεά εξοπλισμού σε σχολεία, αποτελούν παραδείγματα της προσφοράς της εταιρείας προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η DIMAND αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα του πώς η δράση των επιχειρήσεων μπορεί να προάγει το ESG και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μετασχηματιστική διαδικασία στο Real Estate με τον πυρήνα των ESG πρακτικών αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της εταιρείας για μια πιο ηθική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη κατασκευαστική κοινότητα. Αντιπροσωπεύει την εξέλιξή μας προς ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τον πλανήτη και την κοινωνία.

Η DIMAND επενδύει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της DIMAND αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση της εταιρείας για ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά στη βελτίωση της κοινωνίας, πέραν των καθαρά αναπτυξιακών και επενδυτικών της στόχων.

Για το 2023, τη χρονιά που σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας, οι ενέργειες αυτές επικεντρώθηκαν σε ανθρωπιστικές δράσεις, στην Υγεία, την Εκπαίδευση, σε δράσεις για το παιδί, καθώς και ενέργειες προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

  1. Ανθρωπιστικές δράσεις:
  • Ο όμιλος DIMAND συγκέντρωσε για τους πληγέντες από τον σεισμό στη Συρία και την Τουρκία περισσότερα από 35 κιβώτια με τρόφιμα μακράς διάρκειας, ιατροφαρμακευτικό υλικό, βρεφικές τροφές, γάλατα και πάνες, όπως επίσης και είδη ρουχισμού.
  • Για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» συγκεντρώθηκαν 24 κούτες τροφίμων και σημαντική ποσότητα γάλακτος, τα οποία παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  1. Υγεία:
  • Διοργανώθηκε, δύο φορές μέσα στο 2023, εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, ενώ δημιουργήθηκε και τράπεζα αίματος για όλα τα μέλη της εταιρείας αλλά και τις οικογένειές τους.
  • Πραγματοποιήθηκε εθελοντικός εμβολιασμός για την γρίπη και ενημέρωση από Ειδική Παθολόγο - Λοιμωξιολόγο.
  • Υποστηρίχθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, Άλμα Ζωής και ο αγώνας δρόμου «Race For Cure».
  1. Εκπαίδευση:
  • Η DIMAND, με αίσθημα ευθύνης προς την εκπαιδευτική κοινότητα, συνέβαλε στην υλοποίηση τοιχογραφίας 100 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργήθηκε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στο Ίλιον. Ο υπερήρωας με το τεχνητό μέλος που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ισότητας και συμπερίληψης.
  • Στο 10ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου η εταιρεία προσέφερε εξοπλισμό για τα μαθήματα των παιδιών και τις ανάγκες του σχολείου. Συγκεκριμένα, αγοράστηκαν εκπαιδευτικά ρομπότ με τους ανάλογους πίνακες κίνησής τους, συσκευές cd-player, διαδραστικοί πίνακες, ένας προτζέκτορας με πανιά οθόνης κ.α.. Για τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών η DIMAND προμήθευσε το Νηπιαγωγείο με δύο μπασκέτες και δύο τέρματα ποδοσφαίρου, καθώς και με όργανα ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων, όπως μπάλες, στεφάνια, δοκούς, κώνους κ.α. Τέλος, η εταιρεία προμήθευσε το Νηπιαγωγείο με φυσητήρες  φύλλων για το καθάρισμα της αυλής, μία προκάτ αποθήκη, πλαστικοποιητές και βιβλιοθήκες, ενώ προχώρησε σε ανάθεση σε συνεργάτη για την κατασκευή αντιολισθητικού πατώματος στις δύο τάξεις του Νηπιαγωγείου.

dimnad
Hub26 
Φωτορεαλιστική απεικόνιση: DIVERCITY ARCHITECTS

  1. Δράσεις για το παιδί:
  • Η εταιρεία συμμετείχε στο ΟΑΚΑ, στο «No finish line», τον μεγαλύτερο φιλανθρωπικό αγώνα στην Ελλάδα σε προσφορά, συμμετοχή και διάρκεια. O φιλανθρωπικός αγώνας, στηρίζει 30.000 παιδιά του «Μαζί για το Παιδί». Με το πλήθος των παράλληλων δράσεων που τον συνοδεύουν, βραβεύεται ετησίως ως το κορυφαίο φιλανθρωπικό, κοινωνικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό δρώμενο στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος των συμμετεχόντων στον αγώνα είναι η καταγραφή χιλιομέτρων, τα οποία μετατρέπονται σε χρήματα για την υλοποίηση προγραμμάτων από την ένωση «Μαζί για το Παιδί».
  • Στο Ίδρυμα «Αγία Αννα», ένα πιστοποιημένο ίδρυμα που φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας 4 - 18 ετών, που εισέρχονται στη δομή, είτε μετά από εισαγγελική εντολή, είτε με αίτημα του γονέα, η DIMAND προσέφερε υλικά προκειμένου να προετοιμαστούν χριστουγεννιάτικα καλάθια για το ετήσιο Bazaar που διοργανώνουν.
  • Η DIMAND στήριξε  ως χορηγός, το έργο του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί», και το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Μαζί… και στο Παιχνίδι» τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 12 ετών. Τα έσοδα από το Φεστιβάλ διατέθηκαν για τη στήριξη του έργου του οργανισμού, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
  1. Για την προώθηση της κοινωνικής ισότητας:
  • Προωθώντας την κοινωνική ποικιλομορφία και την ισότητα, στοιχεία που ταυτίζονται με τη φιλοσοφία και τον σκοπό των «Δρομέων Ελπίδας», η DIMAND προσέφερε ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο και στελέχη της εταιρείας έτρεξαν μαζί με ένα παιδί ΑμεΑ, στο 1st Zero Discrimination Run, που διοργάνωσε ο σύλλογος στο ΟΑΚΑ. Το ειδικό αυτό αμαξίδιο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου, υποστηρίζοντας έτσι το έργο των «Δρομέων Ελπίδας, με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη των αθλητικών, σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων των μελών του, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, στο πλαίσιο του αθλητικού πνεύματος και ιδεώδους.
  • Στον ίδιο αγώνα, η DIMAND με δωρεά της, υποστήριξε και τη συμμετοχή μελών του τμήματος τοξοβολίας του Φάρου Τυφλών Ελλάδας. Οι αθλητές με προβλήματα όρασης συμμετείχαν στον αγώνα που διοργανώθηκε από τους Δρομείς Ελπίδας, σε συνεργασία με την Ένωση Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνας (ΕΣΟΑ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιακών (ΣΕΠ), με την υποστήριξη του Tihio Race και την αιγίδα του ΟΑΚΑ. Η συμμετοχή στον αγώνα έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημήτρη Αναστασόπουλου, μαθητή Λυκείου, αθλητή του Α.Ο. Καρέα και πρωταθλητή Τοξοβολίας με πανελλήνιες διακρίσεις, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της οργανωμένης εκμάθησης τοξοβολίας ατόμων με οπτική αναπηρία στο Φάρο Τυφλών, όπου λειτούργησε το πρώτο τμήμα αθλητών τοξοβολίας για άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα.

dimand
Πρώην Εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ 
Φωτορεαλιστική απεικόνιση: PLAY - TIME 

Η προσφορά της DIMAND δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Συμμετείχε στο Open House, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Στην Αθήνα η εταιρεία άνοιξε τις πόρτες του Kaizen Campus, του υπερσύγχρονου συγκροτήματος κτηρίων που φιλοξενεί την έδρα της εταιρείας Kaizen Gaming, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την ιστορική ζυθοποιία ΦΙΞ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα.

Η αίσθηση της συμπαράστασης, της υποστήριξης και της προσφοράς κάνει τους ανθρώπους καλύτερους, δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς και προάγει την έννοια του «μαζί» απέναντι στο «εγώ». Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους μας και συνολικά για την κοινότητα στην οποία ζούμε και εξελισσόμαστε.

*Κεντρική φωτογραφία:
MINION

Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης