ESG+Stories

STORIES

ElvalHalcor: Στο επίκεντρο των μεγατάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση

ElvalHalcor: Στο επίκεντρο των μεγατάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση

Η κυκλική οικονομία αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής της Εταιρίας, που επενδύει συστηματικά στην αύξηση του δευτερογενούς μετάλλου (σκραπ) αλουμινίου και χαλκού στα προϊόντα της, με έμφαση στο σκραπ που προέρχεται από το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων.

Mε 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, η ElvalHalcor αποτελεί κορυφαία διεθνή δύναμη στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, πρωταγωνιστώντας σε δυναμικές και ανταγωνιστικές αγορές. Με 15 εργοστασιακές μονάδες που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής και πραγματοποιώντας εξαγωγές σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, η ElvalHalcor είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) ενώ παράλληλα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.

Η ElvalHalcor επενδύει συνεχώς σε σύγχρονες υποδομές και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να σχεδιάζει και να παράγει καινοτόμα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού για δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές όπως οι συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, οι μεταφορές, η δόμηση και οι κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας της ElvalHalcor προμηθεύει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διεθνώς, προάγοντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες μεγατάσεις της εποχής, όπως είναι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η κυκλική οικονομία.

Ειδικότερα, η κυκλική οικονομία αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής της ElvalHalcor, που επενδύει συστηματικά στην αύξηση του δευτερογενούς μετάλλου (σκραπ) αλουμινίου και χαλκού στα προϊόντα της, με έμφαση στο σκραπ που προέρχεται από το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων. Ο τομέας έλασης αλουμινίου, χάρη σε επενδύσεις σε τεχνολογίες και ‘’έξυπνα’’ συστήματα διαχείρισης στην παραγωγή κραμάτων αλουμινίου, έχει καταφέρει να τριπλασιάσει το ποσοστό χρήσης σκραπ την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, ο τομέας διέλασης χαλκού και κραμάτων, διατηρεί ποσοστό χρήσης σκραπ κοντά στο 50%, ενώ προχώρησε και σε ένα σημαντικό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ, για την ακόμα αποδοτικότερη ανακύκλωση σκραπ κατώτερης ποιότητας με τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές.

Η Εταιρία εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας και υπεύθυνης παραγωγής στις εγκαταστάσεις της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και καταναλώσεων πρώτων υλών, με ποσοστό άνω του 98% να οδηγείται προς ανακύκλωση ή αξιοποίηση. Επιπρόσθετα, η ElvalHalcor επενδύει συνεχώς σε έργα για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων καθώς και στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και διαχείριση του νερού, και διατηρεί μια υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης υδατικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της.

ELVAL

Παράλληλα, έχοντας αναγνωρίσει το αποτύπωμα άνθρακα ως ένα από τα ουσιαστικότερα θέματα για τη βιωσιμότητά της, για πρώτη φορά, και ως μια από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ελλάδα, η ElvalHalcor δημοσιεύει την έκθεση TCFD (Climate Related Financial Disclosures), δηλαδή την εθελοντική δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν στη διαχείριση των ρίσκων και ευκαιριών των εταιριών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, και οι δυο τομείς πραγματοποίησαν αναλυτικούς ενεργειακούς ελέγχους από εξειδικευμένους συνεργάτες στη βάση διεθνών προτύπων, για τον εντοπισμό έργων και δυνατοτήτων εξοικονόμησης, που θα καθοδηγήσουν τον μεσοπρόθεσμο οδικό χάρτη της εταιρίας για τη μείωση της κατανάλωσης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ElvalHalcor για το 2023 ήταν η συνεργασία του τομέα έλασης αλουμινίου με την SMS Group για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, που ενσωματώνει εργαλεία μηχανικής μάθησης και δεδομένα παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η προσέγγιση της ElvalHalcor για τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στα όρια των εγκαταστάσεών της. Πιο συγκεκριμένα η Εταιρία ακολουθεί πολιτική υπεύθυνων προμηθειών και αξιολόγησης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η ElvalHalcor, επιδιώκοντας διαρκώς ανθεκτικές σχέσεις συνεργασίας με τους προμηθευτές και συνεργάτες της, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη διεθνούς αναγνώρισης πλατφόρμα αξιολόγησης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης EcoVadis, μέσω της οποίας αξιολογεί τους κύριους προμηθευτές της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εγκαταστάσεις της Εταιρίας έχουν λάβει διεθνούς κύρους πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς, όπως το Aluminium Stewardship Initiative (ASI) Performance Standard και το ASI Chain of Custody. Πλέον η Εταιρία μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της πλήρως πιστοποιημένα κατά ASI προϊόντα αλουμινίου. Παράλληλα, η ElvalHalcor έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις για την υιοθέτηση αναγνωρισμένων προτύπων βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα λειτουργίας της.

Για την ElvalHalcor, η παραγωγική και η οικονομική της επιτυχία όσο και η υλοποίηση της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της.

Η Ασφάλεια και Υγεία ανθρώπων και συνεργατών αποτελεί στρατηγική μέριμνα για την ElvalHalcor. Μέσα από ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης, διαρκείς εκπαιδεύσεις και συνεχείς βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις της, η Εταιρία υλοποιεί ένα 5ετές πλάνο βελτίωσης του προγράμματος υγείας και ασφάλειας. 

Παράλληλα, η ElvalHalcor, προχώρησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού της γύρω από σημαντικά θέματα βιωσιμότητας, σε συνδυασμό με την πάγια επένδυσή της σε ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και συνεχούς βελτίωσης και εξέλιξης. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν και την εκπαίδευση των ανθρώπων της ElvalHalcor γύρω από τις επικαιροποιημένες πολιτικές της Εταιρίας και του Κώδικα Δεοντολογίας.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της ElvalHalcor για σύγχρονες και διαφανείς μορφές εταιρικής διακυβέρνησης, τέθηκε σε εφαρμογή  μηχανισμός αναφοράς περιστατικών (Whistleblowing mechanism), με στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό, αλλά και τον μετριασμό κινδύνων, στους οποίους είναι δυνητικά εκτεθειμένη η Εταιρία.

Η ElvalHalcor επιδιώκει να βελτιώνει συνεχώς το θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείται αλλά και να αποτελεί έναν θετικό μοχλό για την ελληνική οικονομία προσφέροντας αξία σε όλους τους συμμετόχους. Η Εταιρία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της, με έντονη δραστηριότητα και συνεισφορά μέσα από δεκάδες δράσεις. 

Ως μέρος μιας δυναμικής αγοράς με ουσιαστικό ρόλο των προϊόντων της στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση, η Εταιρία δεσμεύεται να συνδυάσει την επιτυχημένη οικονομική και εμπορική της δραστηριότητα με υπεύθυνη παραγωγή και καθοριστική συμβολή σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.