ESG+Stories

STORIES

Enel Green Power Hellas: Πράσινη μετάβαση και δημιουργία αμοιβαίας αξίας σε τοπικές κοινωνίες και εργαζομένους

Enel Green Power Hellas: Πράσινη μετάβαση και δημιουργία αμοιβαίας αξίας σε τοπικές κοινωνίες και εργαζομένους

Φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η  Enel Green Power Hellas εφαρμόζει δράσεις και πρακτικές βιωσιμότητας με οφέλη για τους ανθρώπους, την οικονομία και το περιβάλλον.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η κλιματική κρίση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη που θα φέρει αλλαγές στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Για την αντιμετώπιση της, απαιτείται ενεργειακή μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μια «πράσινη» στροφή σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Η Enel Green Power, ηγέτιδα στον κλάδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ παγκοσμίως, με εγκατεστημένη ισχύ 58,7 GW σε 26 χώρες απαντά σε μία από της πιο κρίσιμες ανάγκες της εποχής, για ουσιαστική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου της της υφηλίου  και για ένα καλύτερο αύριο με «πράσινες πρωτοβουλίες» και έργα που συμβάλουν καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος αλλά και της κοινωνίας.

Με συνεχή επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, η Enel Green Power Hellas, διαθέτει σήμερα ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια και 6 επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 84 MW υπό κατασκευή.  Έχοντας διακριθεί ανάμεσα στις Βιώσιμες Εταιρείες του 2022 στην Ελλάδα, η Enel Green Power Hellas αναπτύσσεται ταχύτατα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε καινοτόμες λύσεις, όπως η αποθήκευση, τα υβριδικά έργα και η αντικατάσταση εξοπλισμού (repowering). Στόχος της, η χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, που θα εντοπίζει τις ευκαιρίες που αναδύονται και θα δημιουργεί αξία στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΞΙΑΣ

Ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό μοντέλο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Enel Green Power προσεγγίζει το θέμα της βιωσιμότητας ολιστικά, υιοθετώντας ένα διαφορετικό εταιρικό μοντέλο που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value – CSV). Εντάσσοντας τη βιωσιμότητα σε όλες τις φάσεις των έργων που υλοποιεί, από τον σχεδιασμό και τη λειτουργία έως τις σχέσεις της με προμηθευτές και εργαζομένους, η εταιρεία αφήνει ένα ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα σε κάθε της βήμα.

Μέσα από την κατασκευή ανανεώσιμων έργων, η Enel Green Power Hellas στοχεύει στη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Πλήρως εναρμονισμένη με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., η εταιρεία υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη των τοπικών κοινοτήτων, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας τα κατά τόπους οικοσυστήματα. Άλλωστε, στα θεμέλια της στρατηγικής της εταιρείας βρίσκεται η πεποίθηση πως μόνο ενισχύοντας την ουσιαστική ενσωμάτωση των τοπικών κοινωνιών μπορεί να επιτευχθεί για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Κινούμενη σε δύο παράλληλους άξονες, η Enel Green Power Hellas εστιάζει τόσο στα οφέλη και τη δημιουργία αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Enel

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ

Σε επίπεδο κατασκευής, η Enel Green Power υιοθετεί αειφόρες πρακτικές κατά την κατασκευή των έργω της. Εφαρμόζοντας το μοντέλο του «βιώσιμου εργοταξίου», οι δράσεις της εταιρείας ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Γενικότερα, οι ενεργειακές ανάγκες των εργοταξίων καλύπτονται μέσω αυτόνομων φωτοβολταικών συστημάτων, τα υλικά κατασκευής επαναχρησιμοποιούνται μέσω προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας και λαμβάνεται μέριμνα για τη διαχείριση αποβλήτων. Παράλληλα και αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες κάθε έργου, στοχευμένες δράσεις ο οποίες απαντούν στα ουσιαστικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία ενισχύοντας νευραλγικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φωτοβολταϊκό πάρκο «Bαμβακιές», όπου οι ενεργειακές ανάγκες του εργοταξίου καλύφθηκαν από αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες 6.7KW, 6,5 τόνοι εργοστασιακών αποβλήτων ανακυκλώθηκαν ενώ περιορίστηκε η χρήση πλαστικού, προμηθεύοντας τους εργαζόμενους με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια. Προσφέροντας ουσιαστική αξία στην περιοχή και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία, το 50% των ανθρώπων που απασχολήθηκαν κατά την κατασκευή του έργου ήταν κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή υλοποιείται το πολυβραβευμένο, καινοτόμο πρόγραμμα «Vamvakies: A Social Green Project», σε συνεργασία από κοινού με τη Wise Greece και σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και τον Δήμο Κοζάνης, με στόχο την υποστήριξη και την επιμόρφωση των μελών της τοπικής κοινωνίας πάνω στην αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα.

Και αυτά αποτελούν μόνο ορισμένα παραδείγματα, καθώς η Enel Green Power Hellas δραστηριοποιείται διαρκώς με νέες «πράσινες» πρωτοβουλίες και πρακτικές, με στόχο να φέρνει πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες στα έργα ΑΠΕ αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η εγκατάστασή τους στις εκάστοτε περιοχές.

enel

ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Enel Green Power Hellas πραγματοποιεί επιμέρους δράσεις αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα που περιλαμβάνουν εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς επίσης σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποστήριξη των τοπικών παραγωγών. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην «πράσινη» ανάπτυξη των περιοχών, οικοδομεί μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας αξίας με τοπικούς φορείς και κατοίκους.

Μερικές από τις δράσεις της, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν:

  • Στήριξή σε αθλητικούς συλλόγους ποδηλασίας, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Φέτος, υποστήριξε για ακόμη μία χρονιά τον Ποδηλατικό Αγώνα «Θυσίας» στα Καλάβρυτα, κοντά στο αιολικό πάρκο «Λίθος». Λίγα χρόνια πριν, έχει οργανώσει το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας σε χώρο αιολικών πάρκων στον Καφηρέα το 2021 και έχει υποστηρίξει διοργανώσεις αγώνων, όπως ο Ποδηλατικός γύρος Καρύστου.
  • Συνεισφορά της εταιρείας στη διαδικασία αναγνώρισης τοπικών προϊόντων ως «προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», όπως το είναι μέλι Καρύστου «Κισσούρι».
  • Καταλυτική ήταν η συμβολή της στην ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα πέριξ των έργων, όπως στον Καφηρέα, όπου κατά η κατασκευή του μεγαλύτερου συμπλέγματος αιολικών πάρκων της Ελλάδας έφερε στο φως δύο νέους αρχαιολογικούς χώρους, που με τη φροντίδα της Enel Green Power σήμερα αποτελούν επισκέψιμα μνημεία, ενισχύοντας έτσι τουριστικά την περιοχή.
  • Σε όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής της παρουσίας στην Ελλάδα, η Enel Green Power Hellas έχει προβεί σε καθολικές και υποστηρικτικές αναδασώσεις, καλύπτοντας συνολικά πάνω από 730.000 τ.μ. έκτασης, ενώ λαμβάνει μέτρα για το πότισμα και τη φροντίδα των νέων δενδριλίων.

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Αναγνωρίζοντας πως η ορθή ενημέρωση και η εκπαίδευση αποτελούν κινητήριο μοχλό για τη διαμόρφωση της σημερινής και της αυριανής γενιάς πολιτών, η Enel Green Power υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy On The Go». Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ήδη 2.500 μαθητές έχουν αναπτύξει τις γνώσεις τους πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η εταιρεία πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στα έργα.

Enel

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέρα από τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Enel Green Power Hellas φροντίζει για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των εργαζομένων της. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει δυνατότητες δια βίου μάθησης, ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, μέσω του προγράμματος εταιρικού εθελοντισμού «Be the Hero»,και προωθεί την ισορροπία μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου. Επιπλέον, η εταιρεία πραγματοποιεί  σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενα όπως η διαφορετικότητα και η προσωπική ανάπτυξη.

Το 2022, η Enel Green Power αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ΑΠΕ που υπέγραψε την Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα για την υποστήριξη της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης. Παράλληλα, όλο το περασμένο έτος ήταν αφιερωμένο στο Diversity & Inclusion διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μέσω της δημιουργίας ενός ανοικτού και φιλικού περιβάλλοντος, που αναγνωρίζει και σέβεται τις διαφορετικότητες των εργαζομένων, η εταιρεία δίνει το παράδειγμα για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφορετικοτήτων στην κοινωνία γενικότερα.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Valuable 500» και της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης, η Enel Green Power υποστηρίζει τον αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΜΕΑ Γιώργο Μουχθή και τον στόχο του για την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς αγώνες «Παρίσι 2024».

Με διάφορους ρόλους και υπό διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά, η Enel Green Power αποδεικνύει πως η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν δοκιμές αξίες της εταιρείας. Είτε ως παραγωγός «πράσινης ενέργειας» είτε ως εργοδότης, η εταιρεία συμβάλλει καταλυτικά στην πορεία της χώρας προς την ενεργειακή μετάβαση,  προκαλώντας αισιοδοξία και προσδοκία για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας

Δείτε όλο το αφιέρωμα