ESG+Stories

STORIES

ESG: Τάσεις για το 2024 

ESG: Τάσεις για το 2024 

Τα 5 κορυφαία trends και η λύση της Convene για την ορθή διαχείριση των αναφορών ESG.

Καθώς οι πρακτικές γύρω από το ESG καθίστανται ζωτικής σημασίας για τη δημόσια εικόνα μιας εταιρείας, τους επενδυτές της και τη συνολική της επιτυχία, το 2024 φαίνεται να είναι ένα έτος με ακόμη περισσότερους κανονισμούς και αύξηση των πολιτικών ESG. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για όλους τους οργανισμούς να προετοιμαστούν και να κατανοήσουν τις τάσεις που πιθανότατα θα δούμε στο χώρο της Βιωσιμότητας.

Αλλά πρώτα, πώς ήταν το 2023; 

ESG το 2023 

Οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα ταραχώδες τοπίο που χαρακτηρίζεται από κρίση κόστους ζωής, πληθωρισμό, διαταραχές στο Supply Chain και φόβους ύφεσης. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πρακτικές έγιναν ακόμη πιο κρίσιμες για τις επιχειρήσεις. 

 Η τρέχουσα χρονιά αποτέλεσε σημείο καμπής για τo ESG και υπογράμμισε την ανάγκη για προληπτικές πρωτοβουλίες. Οι τάσεις ναι μεν υπήρχαν τα τελευταία χρόνια, αλλά το 2023 έγιναν σαφείς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ενόψει του 2024. 

Βιώσιμη Χρηματοδότηση: Οι εταιρείες που εστιάζουν τόσο στα οικονομικά έσοδα όσο και στο περιβάλλον, έχουν αποκτήσει δυναμική το τελευταίο έτος και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  

Προσαρμοστικότητα στο Supply Chain: Υπήρξε σημαντική εστίαση στην αποδοτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού ως τάση του ESG. Αυτό τονίστηκε από την ανάγκη ανάπτυξης μιας αλυσίδας εφοδιασμού που μπορεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της σε περιόδους κρίσης, για παράδειγμα σε μια παγκόσμια πανδημία.  

Διαφάνεια και δεοντολογικές πρακτικές: Για να αποφύγουν τις κατηγορίες περί greenwashing, οι εταιρείες καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας και δίνουν προτεραιότητα στις ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές και στην εταιρική  διακυβέρνηση.

Το ESG συνεχίζει να εξελίσσεται. Καθώς διατηρεί τη θέση του ψηλά στην agenda, είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να κατανοήσουν τι επιφυλάσσει το μέλλον του και ποιες τάσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν το 2024.

Τάσεις ESG για το 2024

Προχωρώντας προς τη νέα χρονιά, υπάρχουν τόσο παλιές όσο και νέες τάσεις που πρέπει να προσέξουμε, τόσο για τις εταιρείες που επιδιώκουν, όσο και για τις υπόλοιπες που θα επιβληθεί να εμβαθύνουν περισσότερο στον τομέα της βιωσιμότητας.

Η χρονιά αυτή διαμορφώνεται ήδη ως έτος-ορόσημο για τη ρύθμιση του ESG, με την πολυετή προετοιμασία να έχει επιτέλους αρχίσει να υλοποιείται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ΕΕ, όπου η έμφαση μετατοπίζεται τώρα στην εφαρμογή, μετά την εισαγωγή πολυάριθμων κανονισμών τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακολουθούν οι κορυφαίες τάσεις που πρέπει να προσέξετε το 2024.

  1. Υποχρεωτικές απαιτήσεις και διαφάνεια

Η έκκληση για βελτίωση της εταιρικής διαφάνειας κορυφώθηκε το 2023, ειδικά σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η ενίσχυση της διαφάνειας ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας, αλλά το 2024 θα υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση για να εξασφαλιστεί.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω νέων απαιτήσεων και αναφορών/γνωστοποιήσεων που θα συμβάλουν στην ενθάρρυνση της τακτικής υποβολής εκθέσεων ESG σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα των περισσότερων υποχρεωτικών κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ, είναι πιθανό ακόμη και όσοι δεν επηρεάζονται από τους υποχρεωτικούς κανονισμούς να αρχίσουν να υποβάλλουν εθελοντικά εκθέσεις προκειμένου να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά.

Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν το 2024 ως "Έτος Συμμόρφωσης", δίνοντας έμφαση στην αυξημένη ευθύνη και διαφάνεια των εταιρειών κατά το επόμενο έτος. Το CSRD, η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, είναι ένα παράδειγμα των επερχόμενων κανονισμών που θα επηρεάσουν το τοπίο του ESG. Σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην υποβολή εκθέσεων, καθώς διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των υποχρεώσεων σε μεγαλύτερο φάσμα εταιρειών μακροπρόθεσμα.

Η οδηγία αυτή, που αποτελεί βελτίωση και ενημέρωση της προηγούμενης οδηγίας NFRD, έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να αναπτύσσουν πιο υπεύθυνες και διαφανείς προσεγγίσεις. Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε ένα τυποποιημένο πλαίσιο αναφοράς για τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα.

  1. Περαιτέρω εστίαση στο Greenwashing

Το greenwashing αναφέρεται όταν οι οργανισμοί προωθούν ανακριβώς στην αγορά ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους είναι πιο βιώσιμα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και αυτό θα καταπολεμηθεί εντονότερα το 2024.

Οι ομάδες ESG θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη συμμόρφωση και να συνεργαστούν στενά με τις ομάδες επικοινωνίας και marketing για να διασφαλίσουν ότι κάθε περιβαλλοντικό μήνυμα ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς.

Μέχρι το 2026, η Ε.Ε. θα έχει απαγορεύσει πλήρως το greenwashing και τους ισχυρισμούς περί κλιματικής ουδετερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες το 2024 θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στο πώς να το αποτρέψουν στο μέλλον.

  1. Διαφάνεια στο Supply Chain και εκπομπές Scope 3

Το 2024 οι εταιρείες θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο supply chain, τόσο στις γνωστοποιήσεις του scope 3 όσο και στη χαρτογράφηση του. Θα δοθεί έμφαση στη θέσπιση βιώσιμου procurement και στη συνεργασία με τους προμηθευτές για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου, καθώς και στη συλλογή δεδομένων.

Η δημιουργία και η διατήρηση ενός βιώσιμου supply chain αποτελούσε πάντοτε κύριο χαρακτηριστικό των τάσεων ESG και το 2024 δεν διαφέρει. Ωστόσο, η τάση αυτή θα αποκτήσει νέο νόημα με την εφαρμογή του CSRD, το οποίο το θέτει υπό περαιτέρω έλεγχο.

Οι εταιρείες που εργάζονται για την καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας και καλύτερων πρακτικών ESG θα πρέπει να αξιολογήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους και να εργαστούν για τη μείωση των συνολικών εκπομπών τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση το 2024.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τους ηθικούς και βιώσιμους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού μιας εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει την υπεύθυνη απόκτηση όλων των απαραίτητων υλικών, την εφαρμογή δίκαιων εργασιακών πολιτικών και τη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών σε ολόκληρο τον κύκλο του.

  1. Επέκταση της υποβολής εκθέσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΜΜΕ

Το 2024, το επίκεντρο των τάσεων θα επεκταθεί πέρα από την απλή υποχρέωση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων και θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μικρών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πρόσφατο πλαίσιο CSRD, το οποίο επιβάλλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τις εκπομπές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Εκτός από αυτό, η οδηγία θα απαιτεί και από τις μικρότερες εταιρείες να αρχίσουν να υποβάλλουν εκθέσεις για τις πρακτικές τους, αν και αυτό θα τεθεί σε ισχύ μετέπειτα.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως μεγέθους οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναφοράς εκθέσεων ESG περισσότερο από ποτέ, διότι οι νέες απαιτήσεις θα έρθουν σύντομα.

  1. Τεχνολογία και λογισμικό αναφοράς ESG

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες έχει αλλάξει λόγω της περαιτέρω ενσωμάτωσης ανάλυσης δεδομένων και της τεχνολογίας. Καθίστανται διαθέσιμα προηγμένα εργαλεία και πλατφόρμες, τα οποία βοηθούν τους επενδυτές να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να επιτρέπουν τη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Η τεχνολογία αυτή θα παίξει κρίσιμο ρόλο το 2024, ενισχύοντας τόσο τις αναφορές ESG όσο και τη διαφάνεια. Όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν ψηφιακές πλατφόρμες για να κάνουν πιο αποτελεσματική τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία όχι μόνο διευκολύνουν τη συλλογή και την αξιολόγηση των δεδομένων, αλλά και βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών.

Το επόμενο έτος, ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετες τάσεις που θα έρθουν στο προσκήνιο, αλλά προς το παρόν, οι παραπάνω είναι αυτές που αναμένεται να λάβουν τη μεγαλύτερη προσοχή.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι οι παραπάνω τάσεις δεν είναι απλώς κάτι περαστικό, αλλά αποτελούν πρακτικές και επιτυχημένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην οργανωτική ανάπτυξη, στη διαφάνεια και σε επίπεδο compliance.

Πώς η Convene μπορεί να σας βοηθήσει με τις αναφορές ESG το 2024

Εμείς στην Convene θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι διαθέτετε το κατάλληλο λογισμικό που σας βοηθά στη διαχείριση των αναφορών ESG, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αβέβαιο μέλλον της ESG με…βεβαιότητα.

Έχουμε αναπτύξει το δικό μας εργαλείο αναφοράς ESG: Convene ESG.

convene esg

Στόχος μας είναι να ομαλοποιήσουμε τις προκλήσεις της συλλογής δεδομένων ESG, την παρακολούθηση των επιδόσεων και την υποβολής εκθέσεων για τους παράγοντες ESG, ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να κινηθούν προς την παγκόσμια βιωσιμότητα και το Νet Ζero.

Η πλατφόρμα Convene ESG μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε reporting σε μια σειρά από υφιστάμενα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των TCFD, GRI, ESRS, SASB, GRESB μεταξύ πολλών άλλων.

Διαθέτει επίσης μια ενσωματωμένη λειτουργία σύγκρισης (peer benchmarking), η οποία σας επιτρέπει να συγκρίνετε την απόδοσή σας με τις δημοσιοποιημένες εκθέσεις των ανταγωνιστών. Κάτι που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αναπτύξει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η λύση μας, Convene ESG, έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων όσο το δυνατόν πιο εύκολη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να προβλέψετε τις αλλαγές στην ισχύουσα σχετική νομοθεσία, να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις των μελλοντικών κανονισμών και να ενσωματώσετε πλήρως τις πρακτικές ESG στην εταιρική σας κουλτούρα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Convene ESG και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό σας να επιτύχει τους στόχους του ESG, ΕΔΩ.

convene esg
O κ. Βασίλης Κοτζαμπασόπουλος, Regional Manager στην Convene