ESG+Stories

STORIES

Γ.Αλεβίζος: Η πώληση συνδέεται πλέον με το brand - Οι πρακτικές ESG είναι η νέα, μεγάλη πρόκληση για το λιανεμπόριο 

Γ.Αλεβίζος: Η πώληση συνδέεται πλέον με το brand - Οι πρακτικές ESG είναι η νέα, μεγάλη πρόκληση για το λιανεμπόριο 

Ο Γεώργιος Αλεβίζος κατέχει τη θέση του Group Finance Director στον όμιλο FOURLIS. Αρμόδιος για τις επενδυτικές σχέσεις, τη διαχείριση διαθεσίμων και τη διαχείριση κινδύνων, μιλάει στο ESG Stories για τις πράσινες πρακτικές του ομίλου, τα κριτήρια ESG και για τον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου λιανικής εντός του Ελληνικού.

Ο όμιλος FOURLIS, με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελείται από το retail και το real estate, απασχολεί συνολικά πάνω από 4.200 εργαζόμενους και έχει κάτω από την ομπρέλα του μεγάλα brands όπως τα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, τα Intersport σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία και τα  The Athlete’s Foot σε Ελλάδα και Τουρκία. Στο real estate δραστηριοποιείται μέσω της νεοσύστατης εταιρείας TRADE ESTATES.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον όμιλο ανήκει και η TRADE LOGISTICS στο Σχηματάρι, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοματοποιημένη αποθήκη στα Βαλκάνια και η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες logistics της ΙΚΕΑ και της Intersport σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης.

Ο Γεώργιος Αλεβίζος FOURLIS Group Finance Director, Treasury, IR & Risk Management, μίλησε στο ESG Stories σχετικά με την πρόσφατη συμπερίληψή  τους στον νεοσύστατο δείκτη ATHEX ESG, τη στρατηγική τους γύρω από το ESG, τις πράσινες επενδύσεις που σχεδιάζουν, για την καινοτόμα επένδυση καταπολέμησης του Food Waste, καθώς και για το νέο τους βήμα με τη δημιουργία καταστημάτων «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ, όπως επίσης και για την νέα επιχειρηματική τους δραστηριότητα που αφορά την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής ("Retail Park”) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού. 

Γιώργος Αλεβίζος

Ο Γεώργιος Αλεβίζος κατέχει τη θέση του Group Finance Director, αρμόδιος για τις επενδυτικές σχέσεις, τη διαχείριση διαθεσίμων και τη διαχείριση κινδύνων στον όμιλο FOURLIS. Είναι άριστος γνώστης των χρηματιστηριακών αγορών καθώς κατέχει πιστοποιητικό Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (ADEX) και δίπλωμα διαπραγματευτή του Διεθνούς Συλλόγου Διαπραγματευτών Συναλλάγματος (ACI). Μάλιστα έχει εργαστεί και στον τραπεζικό κλάδο, και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Χίου ως Foreign Exchange Dealer και Senior Dealer. Στον όμιλο Fourlis εργάζεται από τον Απρίλιο του 2000.
 

1. Ως όμιλος προάγετε τη βιώσιμη ανάπτυξη και κάνετε μεγάλα βήματα σε θέματα ESG. Θέλετε να αναφερθείτε στη στρατηγική σας αυτή;

 
Ως όμιλος έχουμε επιλέξει τη στρατηγική της οριζόντιας και ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε εμείς, αλλά και οι συνεργάτες μας, να δημιουργούμε πρόσθετη αξία παντού. Για την αγορά, την οικονομία, το περιβάλλον. Σε κάθε φάση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Και πάντα με μετρήσιμες επιδόσεις ESG. Η φιλοσοφία και οι εταιρικές μας αρχές αντλούν δύναμη από αδιαπραγμάτευτες αξίες. Η ευθύνη, η διαφάνεια, η λογοδοσία, το επιχειρηματικό ήθος είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους κτίζουμε σήμερα το κοινό μας αύριο. Κάθε μας δράση συνεκτιμά δύο πλαίσια: τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους. Από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική διαχείριση μέχρι τις εργασιακές πρακτικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πράσινη μετάβαση και τη ψηφιακή ενδυνάμωση, ο όμιλος FOURLIS έχει ως αρχή να φροντίζει σήμερα, ώστε να υπάρχει επάρκεια και για τις επόμενες γενιές. Και αυτή η προσπάθεια έχει πάνω απ’ όλα συλλογικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας όσο περισσότερο γίνεται αυτό που ονομάζουμε stakeholder universe.
 

2. Είστε από τις πρώτες εταιρείες που συμπεριληφθήκατε στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ποια η σημασία για εσάς;

 
Κάναμε πραγματικά ένα βήμα μπροστά, δείχνοντας τον δρόμο της επιχειρηματικής ευθύνης. Είναι σημαντικό ότι στην αρχική σύνθεση του δείκτη συμπεριλαμβάνονται μόνον 35 εταιρείες, με μέγιστο αριθμό τις 60.

«Είναι σημαντικό ότι οι βέλτιστες πρακτικές μας στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης συνεκτιμώνται μαζί με τη χρηματιστηριακή απόδοση»

Με τη συμμετοχή μας στον δείκτη ΑΤΗΕΧ ESG ξεχωρίζουμε και διακρινόμαστε στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, μαζί με εκείνες τις εταιρείες που προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. Είναι σημαντικό ότι οι βέλτιστες πρακτικές μας στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης συνεκτιμώνται μαζί με τη χρηματιστηριακή απόδοση. Η συμμετοχή μας όχι μόνον ευαισθητοποιεί την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, αλλά και διαχέει χρήσιμη πληροφορία, πέρα από τη συνηθισμένη χρηματοοικονομική διαχείριση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο όμιλος Fourlis επιτυγχάνει τα τελευταία χρόνια υψηλή βαθμολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης ISS, με τάση βελτίωσης κάθε χρόνο τόσο σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης όσο και στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

 
3. Πείτε μας λίγα λόγια για τις «πράσινες» επενδύσεις που σχεδιάζετε να υλοποιήσετε το επόμενο διάστημα; 

 
Βρισκόμαστε στη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού, παρακολουθώντας και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας, όπως αυτές ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο της εθνικής πράσινης μετάβασης. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα βελτιστοποίησης των πρακτικών του Ομίλου, με στόχο την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός μας.

«Για τη μείωση  της σπατάλης των τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων ΙΚΕΑ, έγινε πρόσφατα μία σημαντική, καινοτόμα επένδυση»

Παράλληλα προωθούμε παρεμβάσεις που διευκολύνουν την πράσινη καθημερινότητα τόσο των εργαζόμενων όσο των πελατών μας, τοποθετώντας σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, αξίζει να μνημονεύσουμε και το Food Waste Reduction System των εστιατορίων ΙΚΕΑ.  Για τη μείωση  της σπατάλης των τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων ΙΚΕΑ, έγινε πρόσφατα μία σημαντική, καινοτόμα επένδυση, στο πλαίσιο της οποίας έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής  των τροφίμων που απορρίπτονται κατά την παρασκευή των γευμάτων. Το σύστημα αυτό αποτελείται από έναν κάδο τοποθετημένο επάνω σε μια ζυγαριά, συνδεδεμένη σε μια οθόνη και έναν υπολογιστή με κάμερα ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη). Πρωταρχικός στόχος της χρήσης του συστήματος αυτού είναι η καταγραφή του 100% των τροφίμων που απορρίπτονται, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων. Ταυτόχρονα θα βελτιστοποιήσουμε και τις δυνατότητες ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων.
Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τον “πράσινο” προσανατολισμό όλων των κτιρίων της νέας δραστηριότητας του Ομίλου στον τομέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη για την επόμενη πενταετία.

Fourlis

 
4.   Ως όμιλος που δραστηριοποιείται στο retail, πόσο εύκολο είναι να υιοθετήσετε τα κριτήρια ESG;

 Κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από το πεδίο δραστηριοποίησης έχει πλέον ευθύνη να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τις αρχές του ESG. To θέμα βέβαια είναι η συναίσθηση της ευθύνης να γίνεται πεποίθηση βιώσιμης μετάβασης από το σήμερα στο αύριο.

«Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται πλέον και σε αυτό το πλαίσιο. Δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα νέο οικοσύστημα αντιλήψεων και πρακτικών που συνδέει άμεσα την πώληση με το brand, το προϊόν με την εταιρική εικόνα και αξία»

Ο χώρος του retail δεν παύει να είναι μια ακόμα περιοχή επιχειρηματικότητας, όπως κάθε άλλη. Αυτό που ενδεχομένως τον διακρίνει είναι η άμεση επαφή με το ευρύτερο, καταναλωτικό κοινό. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι πρακτικές ESG γίνονται ευκολότερα αντιληπτές. Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται πλέον και σε αυτό το πλαίσιο. Δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα νέο οικοσύστημα αντιλήψεων και πρακτικών που συνδέει άμεσα την πώληση με το brand, το προϊόν με την εταιρική εικόνα και αξία. Αυτή είναι και η νέα, μεγάλη πρόκληση για το λιανεμπόριο.

 
5.  Πρόσφατα προχωρήσατε στη δημιουργία καταστημάτων «νέας γενιάς»; Ποια είναι η σκέψη πίσω από αυτή την επενδυτική κίνηση;

 
Η ιδέα καταστημάτων εντός του αστικού ιστού ανήκει στην μητρική ΙΚΕΑ. Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα προϊόντα ΙΚΕΑ και στον καταναλωτή που δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να προσεγγίσει ένα από τα μεγάλα καταστήματα ή δεν θέλει. Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, ιδιαίτερα μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων, επομένως και η ΙΚΕΑ προσαρμόζεται σε ένα πολυκαναλικό δίκτυο (Omni Channel). 

 

Fourlis

6.       Τέλος, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την νέα επιχειρηματική σας δραστηριότητα που αφορά την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής ("Retail Park”) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού;

Η ανάπτυξη του Retail Park στο «Ελληνικό» αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του ομίλου στον κλάδο της εκμετάλλευσης και διαχείρισης ακινήτων, μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

«Το συγκεκριμένο project αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η επένδυση του «Ελληνικού»  αναμένεται να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή και να αλλάξει τις μέχρι σήμερα αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, επομένως αναμένεται να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση του ομίλου Fourlis»

Το συγκεκριμένο project αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η επένδυση του «Ελληνικού»  αναμένεται να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή και να αλλάξει τις μέχρι σήμερα αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Εντός του οικοπέδου που θα αποκτηθεί από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θα κατασκευαστούν 30.000 τ.μ. χώροι λιανικής, με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων (Big Boxes) για να φιλοξενήσουν σημαντικούς retailers της αγοράς. Χιλιάδες άνθρωποι θα ζουν, θα εργάζονται, θα διασκεδάζουν και θα ψωνίζουν στο «Ελληνικό», επομένως αναμένεται να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση του ομίλου Fourlis.