ESG+Stories

STORIES

H καλύτερη Energean που μπορούμε να είμαστε!

H καλύτερη Energean που μπορούμε να είμαστε!

Και πραγματικά οι επιδόσεις της Energean, της πρώτης ιστορικά εταιρείας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050, πέραν από τον καθαρά επιχειρηματικό στίβο, εντυπωσιάζουν και στον τομέα των ESG!

«Το Περιβάλλον, η Κοινωνία, η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά του ΗΘΟΥΣ της Energean και του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Η δέσμευσή μας δεν απορρέει από μια καλή επιχειρησιακή πρακτική, αλλά από το ότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να διοικείται μια επιχείρηση. Δεσμευόμαστε να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε να είμαστε! Αυτό σημαίνει να είμαστε ένα υπεύθυνος παραγωγός ενέργειας, δεσμευμένος στα κριτήρια ESG, να παρέχουμε στις τοπικές κοινωνίες την διασφαλισμένη, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια που θα οδηγήσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

energean
                         Το πρωτοσέλιδο του 5ου Sustainability Report της Energean

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το μήνυμα της Προέδρου του ομίλου Energean, Karen Simon, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Energean, Μαθιού Ρήγα, στο 5o Sustainability Report (Έκθεση Βιωσιμότητας) που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες η εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ «ελληνική πολυεθνική» και το οποίο αναφέρεται στο 2022.

Και πραγματικά οι επιδόσεις της Energean, της πρώτης ιστορικά εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050, πέραν από τον καθαρά επιχειρηματικό στίβο, εντυπωσιάζουν και στον τομέα των ESG! Για μια ακόμη χρονιά…

Ας πάρουμε μια γεύση:

Συνεισφέροντας σε έναν πιο υγιεινό πλανήτη

Το Σχέδιο της Energean για το Κλίμα ουσιαστικά αποτελείται από τους παρακάτω άξονες:

  • Βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλα τα assets.
  • Aύξηση συμμετοχής του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο.
  • Φυσικές Λύσεις Μείωσης του περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (δασώσεις, αναδασώσεις κλπ).
  • Δέσμευση και αποθήκευση CO2.
  • Παραγωγή καθαρού υδρογόνου.

energean
Το Σχέδιο της Energean για το Κλίμα

Η φροντίδα της εταιρείας για το Κλίμα και το Περιβάλλον αναδεικνύεται μέσα από την καθημερινότητα του επιχειρείν σε όλα τα assets που διαχειρίζεται και αποδεικνύεται από συγκεκριμένες επιδόσεις:

  • Έφθασε το 76,6% η μείωση της έντασης άνθρακα σε σχέση με το έτος αναφοράς 2019 και το 12,7% σε ετήσια βάση.
  • Μειώθηκαν κατά 12,5% σε ετήσια βάση οι εκπομπές του Scope 1 (άμεσες εκπομπές από τις υποδομές της εταιρείας) και κατά 5,9% του Scope 2 (εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζει η εταιρεία).
  • Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έφθασε το 76,3% έναντι 73,5% κατά την προηγούμενη χρονιά.
  • Μειώθηκε κατά 24.2% η μη ανανεώσιμη ενέργεια που καταναλώθηκε στη διάρκεια της χρονιάς.
  • Αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% τόσο τα ανακυκλούμενα απορρίμματα όσο και το νερό που ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται.
  • Δεν υπήρξε καμία διαρροή υδρογονανθράκων ή περιβαλλοντική ζημιά.
  • Πιστοποιήθηκαν οι εκπομπές όλων των assets που διαχειρίζεται η Energean κατά ISO 14064-1.
  • Όλα τα assets της εταιρείας πιστοποιήθηκαν κατά το the Environmental Management Standard ISO 14001.
  • Δημιουργήθηκε μία Επιτροπή ειδικά για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Εταιρική Ευθύνη που εστιάζει σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και στα ESG κριτήρια.

Το Σχέδιο και οι επιδόσεις της εταιρείας αποτελούν και μια απόδειξη ότι η βιομηχανία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης των προβλημάτων που συνοδεύουν την Κλιματική Αλλαγή.

Δημιουργώντας ένα μοντέρνο και ηθικό εργασιακό περιβάλλον

Η εταιρεία έχει ξεκάθαρο στόχο να αποτελεί εργοδότη-επιλογή για κάθε εργαζόμενο και εφαρμόζει συγκεκριμένη στρατηγική, πρακτικές και κώδικες συμπεριφοράς για να το επιτύχει:

  • Το 93% των assets που η εταιρεία διαχειρίζεται είναι πιστοποιημένα κατά  ISO 45001.
  • Καταγράφηκαν μηδενικές ασθένειες σχετιζόμενες με την εργασία.
  • Η Energean πραγματοποίησε σχεδόν 14.000 ώρες εκπαίδευσης που αφορούσαν την Υγεία και την Ασφάλεια, για τους εργαζόμενους και τους εργολάβους της. 
  • 650 ασκήσεις ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν στα assets που η εταιρεία διαχειρίζεται.
  • Δεν καταγράφηκε οποιοδήποτε περιστατικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εργαζόμενο της εταιρείας.
  • Οι εργαζόμενοι του ομίλου προέρχονται από 33 διαφορετικές χώρες.
  • Το 23,7% του ανθρώπινου δυναμικού της Energean, έναντι 17,3% το 2021,  είναι γυναίκες.
  • Το 60% των ανώτερων στελεχών έχουν προσληφθεί από τις τοπικές κοινωνίες.
  • Δεν έχει εκδηλωθεί κανένα κρούσμα διαφθοράς ή δωροδοκίας, ούτε παραβίασης του εταιρικού Code of Conduct (Κώδικα Συμπεριφοράς).
  • Δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό μη συμβατότητας με τους νόμους.

Διακρίσεις και ισχυροποίηση των δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες

Οι επιδόσεις της εταιρείας αναγνωρίζονται από τους ανεξάρτητους οίκους που αξιολογούν τις επιχειρήσεις με βάση τα ESG κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναβαθμίστηκε η αξιολόγηση της Energean στο πλαίσιο του Carbon Disclosure Project - Κλιματική Αλλαγή από το «Β» στο «Α-», εξέλιξη που την τοποθετεί στο Top 17% των εταιρειών της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου διεθνώς. Η αξιολόγηση αυτή βρίσκεται σημαντικά επάνω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου που είναι «C» παγκοσμίως και «Β» στην Ευρώπη, καθώς και τη συνολική αξιολόγηση του βιομηχανικού κλάδου διεθνώς που είναι «C».
  • Από τον Αύγουστο του 2022, η εταιρεία έχει ενταχθεί στους δείκτες FTSE4GOOD, πιθανότατα τους πλέον αντιπροσωπευτικούς δείκτες παγκοσμίως για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τις επιδόσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα.
  • H Morgan Stanley αξιολόγησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Energean με "ΑΑ'', τοποθετώντας την στο κορυφαίο 25% της βιομηχανία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
  • Η Energean βραβεύθηκε στα “BRAVO! Sustainability Dialogue & Awards 2022” στην κατηγορία «Περιβάλλον» για το projectHydrogean” που προβλέπει την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή οικολογικού καθαρού υδρογόνου στον Πρίνο.
  • Η εταιρεία συμπεριλήφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις Πλέον Αειφόρες Επιχειρήσεις της Χώρας (Most Sustainable Companies in Greece)
  • Επίσης, η Energean έλαβε “Platinum” αξιολόγηση στον δείκτη Maala που αφορά τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο Ισραήλ.
  • Είχε μηδενικές δικαστικές αντιπαραθέσεις με τοπικές κοινωνίες.
  • Υλοποίησε την μεγάλη γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με ενισχυμένες προδιαγραφές για το Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια και κατέγραψε ισχυρές περιβαλλοντικά επιδόσεις.
  • Πραγματοποίησε μια σεισμική έρευνα περίπου 2.000 τετρ. χιλιομέτρων στο Βορειοδυτικό Ιόνιο (Block 2), χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο ζήτημα.
  • Τέλος, Το 87,6% των συνεργατών και προμηθευτών της Energean σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιταλία είναι ντόπιοι.

Βεβαίως, οι δεσμοί με τις τοπικές κοινωνίες αναπτύσσονται και ενισχύονται μέσα από μια δυναμική, καθημερινή σχέση που έχει καταστήσει την εταιρεία σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους, σε κοινωνικό εταίρο που προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων με τις δυνάμεις που διαθέτει αλλά και με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας, η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει μιμητές και να αναδείξει νέες πρωτοβουλίες.

energean
Μήνυμα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων από την Energean που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Αθήνας στο πλευρό του MDA Ελλάς, οργανισμού που στηρίζει τα άτομα με νευρομυικές παθήσεις

Οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean είναι εναρμονισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η έμφαση δίνεται σε δράσεις για το Κλίμα, στην καταπολέμηση της Φτώχειας και της Πείνας, στην Καλή Υγεία & Ευημερία, στην άρση των Κοινωνικών Ανισοτήτων, στην Ποιοτική Εκπαίδευση κλπ.

Πρωτοπορία στην ενεργειακή μετάβαση

Η Energean έχει πλέον εξελιχθεί σε μία από τις ηγέτιδες ανεξάρτητες εταιρείες για την ενεργειακή μετάβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρωταγωνιστώντας στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Διαθέτει πλέον σε ποσοστό περί το 80% σε φυσικό αέριο πάνω από 1 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα. μια πολύ σημαντική παραγωγή που αναμένεται φέτος μεταξύ 125 και 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (περίπου το 80% σε φυσικό αέριο Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα, έχει σε εξέλιξη σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης υδρογονανθράκων στις χώρες αυτές ενώ συνεχίζει να ερευνά το δυναμικό των φυσικών πόρων της περιοχής. Η ερευνητική καμπάνια στο Ισραήλ στη διάρκεια του 2022 οδήγησε σε νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σε απομείωση φυσικών πόρων, συνολικά 70 δισεκ. κυβικών μέτρων, ο τρόπος αξιοποίησης των οποίων είναι τώρα επί τάπητος.  

Οι επενδύσεις της περιόδου 2018-2022 στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης των 3 δισεκ. δολαρίων και πέρα από την ανάπτυξη της εταιρείας συνοδεύθηκαν από τις σημαντικές επιδόσεις που προαναφέρθηκαν στον τομέα των ESG. Ωστόσο, το εμβληματικό project για το περιβάλλον είναι αυτό της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, το οποίο πέρα από τη μείωση των εκπομπών, θα συμβάλλει θεαματικά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ως ιδανική από γεωλογικής και τεκτονικής πλευράς για την αποθήκευση CO2 και με βάση τις διαθέσιμες μελέτες, θα ήταν δυνατό από τα τέλη του 2025 να ξεκινήσει με την αποθήκευση ποσοτήτων της τάξης των 0,5-1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως για να φθάσει στα 2,5 – 3 εκατ. τόνους δύο χρόνια αργότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η εγχώρια βιομηχανία παρήγαγε περίπου 9 εκατ. τόνους CO2 το 2021, με τον στόχο για το 2030 να έχει τεθεί στα 5,7 εκατ. τόνους CO2. Γίνεται εύκολα αντιληπτό το όφελος που θα προκύψει με την αποθήκευση για το περιβάλλον, ενώ σημαντική θα είναι και η εξοικονόμηση πόρων για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς το κόστος για κάθε δικαίωμα εκπομπής CO2 κινείται στα επίπεδα των 80-90 ευρώ ανά τόνο.

Το έργο αυτό θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ θα δημιουργήσει και ένα πρότυπο για την μελλοντική χρήση κοιτασμάτων που βρίσκονται ή θα περάσουν σε φθίνουσα πορεία συνολικά στη Μεσόγειο.

Για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες από δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους παροχής υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα, την Halliburton και την Wood plc, ενώ το project έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, τα οποία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Επιπλέον, η Energean έχει καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής προς χρηματοδότηση στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και στο Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας

Δείτε όλο το αφιέρωμα