ESG+Stories

STORIES

Χρ. Δεληγιάννη: «Αν κάτι δεν μπορεί να μετρηθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί»

Χρ. Δεληγιάννη: «Αν κάτι δεν μπορεί να μετρηθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Verimpact μιλάει στο ESG+ Stories για το εργαλείο Verimpact, για το αν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα για μία στρατηγική ESG και τι εκπαίδευση χρειάζονται όσοι ξεκινούν τη διαδικασία αλλά και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις όσον αφορά την υποχρεωτικότητα στα κριτήρια ESG αυτή τη στιγμή.

Η Verimpact είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στον τομέα του ESG και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Χριστίνα Δεληγιάννη, μιλάει στο ESG+ Stories για τη μεθοδολογία τους και το εργαλείο Verimpact, για το αν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα για μία στρατηγική ESG και τι εκπαίδευση χρειάζονται όσοι ξεκινούν τη διαδικασία αλλά και ποιες επιχειρήσεις αφορά η υποχρεωτικότητα αναφορικά με τα κριτήρια ESG αυτή τη στιγμή.

  1. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη δραστηριότητα της εταιρείας γύρω από τους τομείς του ESG καθώς και για τη Μεθοδολογία και το Εργαλείο Verimpact;

Η Verimpact είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική Ανάπτυξη και Διακυβέρνηση) και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική και τη λειτουργία τους. Οι δραστηριότητες της Verimpact περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την ανάλυση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κριτηρίων ESG και πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχουμε αναφέρονται κυρίως σε τρεις τομείς: την δημιουργία στρατηγικής, πολιτικών και εκθέσεων για τη βιωσιμότητα και το ESG μίας επιχείρησης, την παροχή εκπαιδευτικών επιμορφώσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, και τα audits για τις μη χρηματοοικονομικές παραμέτρους ESG για λογαριασμό funds, ως μέρος της δέουσας επιμέλειας (due diligence). Μέσω της μεθοδολογίας και του εργαλείου της Verimpact, η εταιρεία παρέχει εξειδικευμένη εκτίμηση της επίδοσης  για τα κριτήρια ESG μιας επιχείρησης και την αξιολόγηση του αντικτύπου της στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Από το 2018 όταν ξεκινήσαμε την δραστηριότητά μας στο ESG με την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας μας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργαστεί με μεγάλους πελάτες, όπως το Υπερταμείο μαζί με  το οποίο δημιουργήσαμε την Ακαδημία Βιωσιμότητας, την Hill International και την  Παπαστράτος στην Ελλάδα, και πελάτες-κολοσσούς στο αντικείμενό τους, όπως ενδεικτικά το Ominvest, από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά fund στην Μέση Ανατολή, και το Omran, τη Εθνική Εταιρεία  Tουριστικής Ανάπτυξης  του Ομαν με 17 θυγατρικές που περιλαμβάνουν μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και resorts, και ολοκληρωμένες αναπλάσεις..

Η Verimpact παρέχει τα εργαλεία σε εταιρείες για να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG), μέσω του βιώσιμου εταιρικού μετασχηματισμού τους. Η μεθοδολογία, το εργαλείο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Verimpact προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση σε ιδιωτικές εταιρείες και σε κυβερνητικούς/διεθνείς οργανισμούς για να μετρήσουν τον αντίκτυπό τους στα κριτήρια ESG, να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, να εφαρμόσουν την στρατηγική τους για το ESG και να προετοιμαστούν για τη δημιουργία επενδύσεων με βάση το ESG.

  1. Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις του συγκεκριμένου εργαλείου και πώς βοηθάει τους πελάτες σας;

Η Verimpact υποστηρίζει οργανισμούς και εταιρείες ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια ESG σε όλα τα επίπεδα με την υπάρχουσα και επερχόμενη ρυθμιστική νομοθεσία, να προετοιμαστούν για επενδύσεις και για τη μέτρηση του αντίκτυπού τους στο ESG με μια σειρά προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί από μια ομάδα καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων και με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και λύσεις cloud και απευθύνονται σε κάθε είδους οργανισμούς, από κυβερνήσεις και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες έως νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το εργαλείο της Verimpact δύναται να χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την συλλογή δεδομένων για τη συγγραφή των ετήσιων αναφορών για βιωσιμότητα και ESG μιας εταιρείας, αλλά κυρίως προσφέρει υψηλής ποιότητας ανάλυση των μη χρηματοοικονομικών δεδομένων ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση και μείωση των κινδύνων από τη λειτουργία μίας επιχείρησης, για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και την παρουσίαση της κατάστασης μίας εταιρείας σε περιπτώσεις audits αλλά και αναζήτησης επενδύσεων ή/και δανεισμού.

  1. Στην αγορά υπάρχουν και άλλα εργαλεία για το ESG. Πώς διαφοροποιείται το δικό σας;

Κατά αρχάς, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή γλώσσα, μια lingua franca, σε ό, τι αφορά τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία για τα κριτήρια ESG σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν και χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά εργαλεία από διαφορετικούς παρόχους και για να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες σε επίπεδο γνωστοποιήσεων. Μέσα σε αυτό το χαοτικό τοπίο, η μεθοδολογία και το εργαλείο της Verimpact, σε αντίθεση με άλλα εργαλεία, έχει ως βάση την παγκοσμίως αποδεκτή Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, ή αλλιώς τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους 169 υποστόχους τους. Ενσωματώνοντας μεθοδολογίες κοινώς αποδεκτές από την αγορά όπως το GRI και το SASB, και με περισσότερους από 200 σύνθετους δείκτες, η μεθοδολογία και το εργαλείο καλύπτουν με την ίδια βαρύτητα τους τρεις πυλώνες του ESG, τη στιγμή πολλά εργαλεία εστιάζουν για παράδειγμα μόνο στο περιβάλλον ή στην μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ και machine learning) και λύσεις cloud για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων αντιμετωπίζοντας έτσι και το ζήτημα ότι για την ουσιαστική αξιολόγηση ESG πρέπει κάνεις να δουλέψει με ελλιπή δεδομένα. Το εργαλείο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευέλικτο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε μεγέθους εταιρεία, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, και μπορεί να ενσωματώσει καινούργιες νομοθεσίες και ρυθμιστικές οδηγίες.

«Με την έλευση οδηγιών όπως η CSRD, απαιτείται μία υποχρεωτικότητα στη συλλογή δεδομένων»

Δεδομένου ότι με την έλευση οδηγιών όπως η CSRD, απαιτείται μία υποχρεωτικότητα στη συλλογή δεδομένων, είναι απαιτούμενη η χρήση σύγχρονων εργαλείων που θα επιτρέπουν τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων από κάθε τμήμα, αλλά και την αξιοποίησή τους για τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών, των πολιτικών και των επιδόσεων μιας εταιρείας.

Με μότο που από το 2020 χρησιμοποιούμε, ότι «αν κάτι δεν μπορεί να μετρηθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί», η μεθοδολογία και το εργαλείο Verimpact αποτελούν μία πλατφόρμα για την διαδικασία λήψης αποφάσεων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, και όχι απλώς ένα εργαλείο για την συγγραφή της ετήσιας έκθεσης ESG ή βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

  1. Πιστεύετε πραγματικά πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα για μία στρατηγική ESG και πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για μια επιχείρηση που ξεκινά τη διαδικασία;

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματικά κάνει βήματα προς την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία τους τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπάρχει εστίαση μόνο στην ετήσια έκθεση που τις περισσότερες φορές αφορά μόνο μερικά τμήματα μίας επιχείρησης, αλλά ολόκληρη η επιχείρηση να γίνεται κοινωνός της μετάβασης του οργανισμού προς τη βιωσιμότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, από την εμπειρία μας, παρατηρούμε ότι είναι σημαντικό, πρώτον, να υπάρχει ένας ενστερνισμός των κριτηρίων ESG από την ηγεσία μίας εταιρείας και δεύτερον, να παρέχεται εκπαίδευση σε όλο το προσωπικό μιας εταιρείας για τα κριτήρια ESG.

«H υιοθέτηση των κριτηρίων ESG πραγματοποιείται κάθετα σε όλη την εταιρεία»

Η επιμόρφωση κρίνεται απαραίτητη καθώς γίνεται πιο εύκολη η συλλογή δεδομένων από όλα τα τμήματα και η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG πραγματοποιείται κάθετα σε όλη την εταιρεία. Λέμε συχνά ότι η έκθεση ESG δεν αποτελεί το στόχο, αλλά απλά ένα ακόμη προϊόν της διαδικασίας μετάβασης στη βιωσιμότητα για μια εταιρεία: αν η διαδικασία γίνει σωστά, η έκθεση προκύπτει χωρίς κόπο, κάθε χρόνο.  

  1. Στην πράξη, το ESG αφορά μόνο τη δημοσίευση ενός report ή αφορά μία πιο ολιστική διαδικασία μετασχηματισμού των επιχειρήσεων;

Στη Verimpact, θεωρούμε ότι το ESG Report αποτελεί μόνο ένα μέρος της διαδικασίας προς την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο core business της εταιρείας. Εάν η συλλογή δεδομένων για τα κριτήρια ESG βασίζεται σε μια σωστή στρατηγική ESG και υποστηρίζεται από το σύνολο και τα τμήματα του οργανισμού, τα δεδομένα αυτά και η ανάλυσή τους παρέχουν μία πλήρη ακτινογραφία της επιχείρησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο για την λήψη αποφάσεων από την ηγεσία μίας επιχείρησης, και έτσι να συμβάλλουν στο μετασχηματισμό της προς τη βιωσιμότητα.

«Οι επενδυτές όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν πλέον προσεκτικά τα δεδομένα ESG μίας επιχείρησης πριν προχωρήσουν σε επενδύσεις ή σε δανεισμό»

Ο βιώσιμος μετασχηματισμός μίας επιχείρησης, η βασική δραστηριότητα της Verimpact, γίνεται υποχρεωτικός καθώς τόσο οι επενδυτές όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν πλέον προσεκτικά τα δεδομένα ESG μίας επιχείρησης πριν προχωρήσουν σε επενδύσεις ή σε δανεισμό. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι δεδομένα για το ESG, τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα ενός οργανισμού, εντάσσονται στη διαδικασία διαχείρισης κινδύνων μίας εταιρείας, καθώς αποτελούν πόλους κινδύνων που σχετίζονται με θέματα απασχόλησης, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου και θέματα φήμης. Παρατηρώντας πως η νεότερη γενεά καταναλωτών είναι πιο ευαίσθητη στον κοινωνικό αντίκτυπο μιας επιχείρησης, ο βιώσιμος μετασχηματισμός μίας επιχείρησης γίνεται όλο και πιο απαραίτητος.

  1. Η εμπειρία σας στον κλάδο είναι μεγάλη. Θα μπορούσατε να μας πείτε αυτή τη στιγμή τι πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις και ποιες αφορά η υποχρεωτικότητα αναφορικά με τα κριτήρια ESG;

Ως Verimpact, έχουμε αναφέρει πολλές φορές την υποχρεωτικότητα που έρχεται σχετικά με τα κριτήρια ESG και θα επηρεάσει κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα μεγέθους. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) θα απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με θέματα βιωσιμότητας (ξεκινώντας από το 2025 για το οικονομικό έτος 2024 για τις εταιρείες που υπόκεινται ήδη στην NFRD). Η συγκεκριμένη Οδηγία αλλάζει ουσιαστικά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από μεγάλες επιχειρήσεις και εισηγμένες MμE, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η λογοδοσία των εταιρειών, και θα μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των προτύπων βιωσιμότητας (που υπάρχει αυτήν τη στιγμή).

  1. Πέρα από το συμβουλευτικό κομμάτι, ως εταιρεία, εσωτερικά, τι κάνετε γύρω από το ESG;

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας, η Verimpact ως εταιρεία, εστιάζει σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να προωθήσει τα κριτήρια ESG εσωτερικά.

Καθιέρωση πολιτικών ESG: Η εταιρεία έχει αναπτύξει εσωτερικές πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζουν τα κριτήρια ESG, και αφορούν πολιτικές για το περιβάλλον, τη έμφυλη ισότητα και διαφάνεια στη διακυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλες.

Εσωτερική εκπαίδευση: Η Verimpact παρέχει εκπαίδευση σε θέματα βιωσιμότητας και ESG στο προσωπικό της ώστε να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν αρχές και πρακτικές που συμβάλλουν την προώθηση του ESG. Παράλληλα, υπάρχει σταθερό πρόγραμμα συνεχούς επιμόρφωσης εξατομικευμένο σε κάθε υπάλληλο.

Εσωτερική αξιολόγηση ESG: Η εταιρεία διενεργεί αξιολογήσεις για να μετρήσει την απόδοσή της σε θέματα ESG και να εντοπίσει περαιτέρω βελτιώσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει.

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες: Η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσής της, και δράσεις εθελοντισμού, ιδίως αναφορικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, διοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις για την επικοινωνία της βιωσιμότητας σε ευρύ κοινό, όπως τα δύο συνέδρια για βιωσιμότητα και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις που συνδιοργάνωσε με το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη στις 8 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, και τα τρία side events που συνδιοργανώσαμε με το Forum Oceano στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τους Ωκεανούς των Ηνωμένων Εθνών.