ESG+Stories

STORIES

Η HELLENiQ ENERGY πρωταγωνιστεί και στη νέα εποχή της Ενέργειας

Η HELLENiQ ENERGY πρωταγωνιστεί και στη νέα εποχή της Ενέργειας

Με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και μια καινούργια ονομασία που υποδηλώνει τη ραγδαία μετάβαση στην εποχή της νέας ενέργειας, των διαφοροποιημένων πηγών και των χαμηλών εκπομπών, η ΗΕLLENiQ ENERGY βρίσκεται στην αιχμή των ενεργειακών εξελίξεων.

Στόχος της ΗΕLLENiQ ENERGY είναι η μετεξέλιξή της, από μια εταιρία πετρελαίου σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG στη λειτουργία του και συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επιχειρώντας να δώσει πειστική απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, αλλά και η ανάγκη για ενεργειακή επάρκεια της χώρας, η ΗΕLLENiQ ENERGY επισπεύδει την υλοποίηση του σχεδιασμού της. ‘Ηδη, η διετία που πέρασε έθεσε τα θεμέλια για τον ριζικό μετασχηματισμό του Ομίλου, ο οποίος με πυξίδα το στρατηγικό πρόγραμμα “Vision 2025” προχώρησε σε σημαντικές τομές για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται διεθνώς στον κλάδο της ενέργειας. Εκτός από τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων προς τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα.

«Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση του μετασχηματισμού μας, προχωράμε σε ανάπτυξη στη Νέα Ενέργεια, με αυξανόμενη έμφαση και εκτός Ελλάδος, καθώς και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, αξιολογούμε και υλοποιούμε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση των διυλιστηρίων και την ουσιαστική βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Με το επενδυτικό πλάνο να ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. Ευρώ, ο Όμιλος επιδιώκει τη διασφάλιση της ηγετικής θέσης που κατέχει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, μέσω της υλοποίησης σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και παραγωγής «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ πάνω από το 50% των κεφαλαίων θα διατεθεί για την ουσιαστική διείσδυση στις ΑΠΕ.

Εντός του 2023 η ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εμφανής, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, χερσαία και υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο. Σήμερα η HELLENiQ ENERGY είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην περιοχή σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών και ήδη κατέχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι, μέσα σε 18 μήνες αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ φτάνοντας στα 341 MW, ενώ πολλαπλασίασε το χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνώντας τα 3,2 GW.

Έργο ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας αποτέλεσε το μεγάλο πάρκο Φ/Β ισχύος 204,3 MW που εγκαινιάστηκε πέρσι στη περιοχή της Κοζάνης και παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Μέχρι το τέλος του 2024, η HELLENiQ ENERGY σχεδιάζει να επενδύσει σε άλλα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα μικρότερου μεγέθους, ενώ πρόσφατα αναβαθμίστηκε και ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί και, πλέον, η εταιρία στοχεύει σε 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW σε λειτουργία μέχρι το 2030. Στην κατεύθυνση αυτή, διερευνά ευκαιρίες για ανάπτυξη έργων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και ήδη υλοποιεί την πρώτη «πράσινη» επένδυση εκτός Ελλάδας.

helleniq energy

Επισημαίνεται ότι, για πρώτη φορά το 2022 ο κλάδος των ΑΠΕ συνεισέφερε αισθητά στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 3 εκατ. ευρώ το 2021. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στη συνολική κερδοφορία, μέσα στην επόμενη τετραετία.

Παράλληλα με την ουσιαστική ανάπτυξη στην «πράσινη» ενέργεια, η HELLENiQ ENERGY επιδιώκει και τη διασφάλιση της ηγετικής θέσης που κατέχει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, μέσω της υλοποίησης σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και παραγωγής «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών. Υλοποιεί σειρά έργων στις βιομηχανικές του εγκαταστάσεις που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και του ανθρακικού αποτυπώματος, εφαρμόζει εκτεταμένα προγράμματα μείωσης παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και δρομολογεί επενδύσεις παραγωγής ανανεώσιμων οδικών και αεροπορικών καυσίμων και χημικής ανακύκλωσης πλαστικών, για να συνεισφέρει στην κυκλική οικονομία με ανακυκλωμένα πετροχημικά προϊόντα.

Στο διυλιστήριο της Ελευσίνας προωθείται η υλοποίηση έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου («μπλε» υδρογόνο) , αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με ηλεκτρόλυση από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μονάδα συμπαραγωγής που θα καταστήσει το διυλιστήριο ενεργειακά αυτόνομο. Στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης προχωρά η επένδυση για μονάδα παραγωγής 40.000 τόνων ετησίως ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, ενώ ήδη αναπτύσσονται επιπλέον επενδύσεις στα ανανεώσιμα καύσιμα.

Η διεθνής επέκταση είναι στα σχέδια της HELLENiQ ENERGY, η οποία έχει ήδη παρουσία - εκτός από την Ελλάδα – σε άλλες 5 χώρες, οι οποίες παράγουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια EBITDA κάθε χρόνο, ενώ το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών της περιλαμβάνει πάνω από 20 διαφορετικές αγορές. Έτσι, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός γραφείου συναλλαγών στην Ευρώπη, που θα διασφαλίσει ότι θα προσεγγίσει και εκείνες τις αγορές στις οποίες δεν έχει ακόμη απευθυνθεί, σε Ασία, Αφρική, ή Αμερική.

Στον τομέα των Μεταφορών, ΕΛΠΕ και AEGEAN συνεχίζουν τον κοινό σχεδιασμό τους για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές. Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF)* που προμηθεύει η ΕΚΟ, πραγματοποιούνται τόσο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όσο και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με τους δύο αερολιμένες να ενισχύουν το αποτύπωμά τους στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δυναμική διείσδυση του Ομίλου στην αγορά της ηλεκτροκίνησης μέσω της θυγατρικής του εταιρίας «ElpeFuture», με στόχο τη δημιουργία 7.000 σταθμών φόρτισης πανελλαδικά. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με τη δημιουργία νέων σταθμών σε πρατήρια της ΕKO και της bp, καθώς και σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, εμπορικά κέντρα και άλλα στρατηγικά σημεία ενδιαφέροντος.

Σημαντική πρόοδος παρουσιάζεται και στην υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου, που θα βελτιώσει περαιτέρω την εταιρική απόδοση. Οι προγραμματισμένες συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε πάνω από €40 εκατ., ενώ το εκτιμώμενο όφελος θα ξεπερνά ετησίως τα €50 εκατ. από το 2025.

Η HELLENiQ ENERGY παραμένει στην πρωτοπορία της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, ως στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ, το 12% των συνολικών εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ ένας στους 135 εργαζόμενους έχει άμεσα, ή έμμεσα, σχέση με τον Όμιλο. Παράλληλα, υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων εταιρικής ευθύνης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στους νέους και στα παιδιά, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τον προηγούμενο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας

Δείτε όλο το αφιέρωμα