ESG+Stories

STORIES

Ίλια Ρήγα: «Η δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι μόδα, είναι τρόπος σκέψης»

Ίλια Ρήγα: «Η δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι μόδα, είναι τρόπος σκέψης»

Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean μιλά στο ESG Stories για τη στρατηγική τους γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG, για το σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν υιοθετήσει, για τις προκλήσεις που συναντούν στην μετάβαση σε μία «πράσινη» οικονομία καθώς και για τα μηνύματα που λαμβάνουν από την επενδυτική κοινότητα.

Η Energean, εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, δραστηριοποιείται σε 8 χώρες στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα και το τρίπτυχο ESG και η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκονται στο κέντρο του επιχειρηματικού της μοντέλου. Ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που έθεσε στόχους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημιουργία αξίας και την επιχειρηματική ηθική και στη εταιρεία εργάζονται συστηματικά για την επιτεύξη των στόχων αυτών και νωρίτερα από την αρχική στοχοθέτηση.

Ήδη από το 2018 προχωρά στη δημοσίευση Ετήσιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης ενώ έχουν υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020 έχουν συνδέσει τις αμοιβές των στελεχών με την απόδοση ESG στόχων.

Συναντήσαμε την επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα, η οποία αναφέρθηκε στην στρατηγική του ομίλου γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG και στην Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας που δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες, περιέγραψε το σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν υιοθετήσει, μίλησε για τις προκλήσεις που συναντά μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του πετρελαίου στην μετάβαση σε μία «πράσινη» οικονομία καθώς και για τα μηνύματα που λαμβάνουν από την επενδυτική κοινότητα.

1. Κα Ρήγα, μπορείτε να αναφερθείτε στην στρατηγική του ομίλου γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και τo τρίπτυχο ESG;

Η Energean δραστηριοποιείται σε 8 χώρες στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα. Το τρίπτυχο ESG και η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκονται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας μοντέλου και της εταιρικής μας  κουλτούρας, αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις μας και τις δεσμεύσεις μας ως εταιρεία. Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ως “ETHOS” μας, ένας οδηγός που πραγματικά πιστεύουμε ότι μας δείχνει τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθεί η εταιρεία μας.

Για την Energean, η ισχυρή δέσμευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι απλώς μια μοντέρνα τάση, μία μόδα. Είναι ο τρόπος σκέψης μας, η κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία μας και αντικατοπτρίζεται σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Αυτό ήταν το κίνητρο που διαμόρφωσε την επίσημη πολιτική μας και την στρατηγική που έχουμε θέσει για την Κλιματική Αλλαγή.

Ίλια Ρήγα
Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Η δέσμευσή μας και η φροντίδα μας για το Περιβάλλον είναι αναμφισβήτητη. Ήμασταν η πρώτη εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων (E&P) στον κόσμο που ανακοίνωσε τον στόχο για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050 (Net Zero), και κάναμε άμεσες και απολύτως μετρήσιμες κινήσεις προς αυτόν τον στόχο. Το 2021, πετύχαμε μείωση κατά 8% σε ετήσια βάση στην ένταση των εκπομπών άνθρακα, έχοντας ήδη υπερβεί το 70% σε σχέση με το 2019. Ήδη, εργαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχους μας νωρίτερα, με μείωση της τάξης του 85% το 2023, στα 8,1 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή σε επίπεδα 60% χαμηλότερα του τρέχοντος μέσου όρου του κλάδου διεθνώς.

Αυτή η θετική εξέλιξη ήταν το αποτέλεσμα της εστίασης της Energean στο φυσικό αέριο αντί του πετρελαίου, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μας για την ενεργειακή μετάβαση. Πλέον,  πάνω από το 80% των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων μας και πάνω από το 70% της παραγωγής μας είναι σε φυσικό αέριο. Η ενεργειακή μετάβαση, άλλωστε, είναι σε πλήρη συμφωνία με το δικό μας όραμα: να προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε, να διασφαλίζουμε ενέργεια βιώσιμη,  διαθέσιμη με ασφάλεια και επάρκεια και, βεβαίως, σε ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές και να δημιουργούμε διαρκή αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Το φυσικό αέριο είναι ο καταλύτης και το θεμέλιο για ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, ενώ η χρήση του περιλαμβάνει και επαληθεύσιμο όφελος για τη δημόσια υγεία, αφού μειώνοντας τις εκπομπές Nox, Sox και PM στην ατμόσφαιρα, μειώνεται και η εκδήλωση αναπνευστικών νόσων.

Παράλληλα, έχουμε ως προτεραιότητα να λειτουργούμε ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας κάθε Κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε και να προσπαθούμε τόσο να δώσουμε λύσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στα προβλήματα που οι κοινωνικοί μας εταίροι αντιμετωπίζουν, όσο και να  στηρίζουμε και να ενισχύουμε πρωτοβουλίες και δραστηριότητές τους που συμβάλλουν στην προσωπική και κοινωνική εξέλιξη, πάντα με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης και στο πλαίσιο των Στόχων που έχει θέσει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, έχουμε οργανώσει μια ισχυρή δομή Διακυβέρνησης που προωθεί τη λειτουργική και οικονομική μας αριστεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ενεργούμε με ακεραιότητα και υπευθυνότητα σε όλες τις πτυχές των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μάς κάνουν περήφανους αλλά και μάς επιτρέπουν να δηλώνουμε ότι ηγούμαστε της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο!

2. Πρόσφατα η Energean αναδείχτηκε ως μία από τις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2022. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά και περήφανοι για την ένταξη της Energean στις “The Most Sustainable Companies in Greece 2022“. Eίναι μία διάκριση που αποτελεί μία επιβράβευση για τις επιδόσεις της εταιρείας μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τα ESG κριτήρια. Το γεγονός ότι ενταχθήκαμε στην λίστα με τις επιχειρήσεις - πρότυπα που διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Στην Energean, η πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξίες και τους τρόπους λειτουργίας μας, καθώς και με τα υψηλά πρότυπα που θέτουμε, τα οποία αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στην ευρύτερη κοινωνία. Οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τους ανθρώπους μας, την υγεία και την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις σχέσεις μας με την κοινωνία.

Ο σχεδιασμός μας ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και οι δράσεις, αλλά και οι δεσμεύσεις μας είναι ενταγμένες στην Ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και το όραμα του για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε κάθε μας δράση, επιδιώκουμε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη αλλά και τους εργαζόμενούς μας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε επεκτείνει πλέον δραστηριότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης και σε άλλες χώρες της Μεσογείου στις οποίες η Energean είναι παρούσα σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ίλια Ρήγα
Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα, με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Ειδικά τη δύσκολη περίοδο επέλασης της πανδημίας, στηρίξαμε πρωτοπόρες δράσεις στη μάχη για την αντιμετώπισή της, ενισχύσαμε δημόσιες δομές και οργανώσαμε ένα εσωτερικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης που απέτρεψε τη διάδοση της COVID-19 μέσα από τις εγκαταστάσεις μας αλλά και μάς επέτρεψε να συνεχίζουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Ενισχύσαμε, δε, ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας, αφού ακόμη και όταν οι περισσότεροι συνάδελφοί μας εργάζονταν από το σπίτι, η κοινότητα της Energean παρέμενε συνδεδεμένη χάρη σε συχνές διαδικτυακές ομαδικές δραστηριότητες, όπως ήταν τα μαθήματα γυμναστικής και οι συναθροίσεις μαγειρικής.

Ειδικότερα στην Ελλάδα,  έχουμε ήδη καλύψει τις ανάγκες του συγκροτήματος του Πρίνου με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται 100% από ανανεώσιμες πηγές, πετυχαίνοντας να μηδενίσουμε τις εκπομπές του Scope 2 και να μειώσουμε περίπου κατά 50% τις συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Έχουμε, δε, δρομολογήσει δύο επενδύσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ συνολικά, με την Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου που θα έχουν τεράστια οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

3. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσατε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θέλετε να αναφερθείτε στα πιο σημαντικά σημεία;

Με την δημοσίευση Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης κάθε χρόνο, από το 2018, η Energean θέλει να τονίσει τη διαφάνεια  που διέπει την λειτουργία της εταιρείας μας - άλλωστε έχουμε θεσπίσει διαδικασία εξωτερικού ελέγχου (External Assurance) της Έκθεσης από εξωτερική ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία -  αλλά και την μετρήσιμη αποτελεσματικότητα σχετικά με τους Στόχους μας.

Θα έλεγα ότι, πέραν από τη στροφή στο φυσικό αέριο και στη μεγάλη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου στην οποία ήδη αναφέρθηκα, ένα από τα περιβαλλοντικά ορόσημα του 2021 ήταν το ότι εφαρμόσαμε πολιτική μηδενικής καύσης αερίων, με εξαίρεση τυχόν έκτακτες καταστάσεις, προστατεύοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.

Επίσης, εξασφαλίσαμε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης 100% από ανανεώσιμες πηγές και στην Ιταλία, μηδενίζοντας πλέον τις εκπομπές στο πλαίσιο του Scope 2 σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Επιπλέον, είχαμε σημαντικές επιδόσεις στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (Health, Safety & Environment HSE), συμπληρώνοντας πάνω από 11 εκατ. εργατοώρες χωρίς κάποιο ατύχημα (Lost Time Injuries) στην κατασκευή του FPSOEnergean Power” στην Σιγκαπούρη και περί το 1 εκατ. εργατοώρες στο σύνολο των εγκαταστάσεων που λειτουργεί η ίδια η εταιρεία μας.

Ίλια Ρήγα

Συνολικά οι επιδόσεις μας αντανακλώνται στις αξιολογήσεις που λάβαμε από διεθνείς οίκους και αξίζει, σχετικά, να αναφέρω την αναβάθμιση σε Β από το Carbon Disclosure Project (CDP), όταν το σύνολο του κλάδου μας αξιολογείται με C, την αναβάθμιση σε ΑΑ από την Morgan Stanley Capital International, καθώς και την αξιολόγηση ως Leader, πάνω από το 90% των εταιριών του κλάδου, από την Sustainalytics.  

«Καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση πολιτικής η γνώμη των stakeholders μας»

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι η Energean κάθε χρόνο διεξάγει μια έρευνα μεταξύ των κοινωνικών της εταίρων, στο πλαίσιο της οποίας τους ζητείται να κατατάξουν τα θέματα που είναι πιο σημαντικά για αυτούς σε σχέση με την εταιρεία μας. Στόχος μας είναι να καταλάβουμε ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους stakeholders μας, να προσαρμόσουμε στο βαθμό που χρειάζεται τις στρατηγικές μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των κοινωνιών που μάς υποδέχονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως πλέον σημαντικά θέματα για το 2021 κατά σειρά προτεραιότητας, αναδείχθηκαν τα εξής:  

•          Η προστασία και η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας.

•          Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ατμοσφαιρικών εκπομπών & οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

•          Η δημιουργία οικονομικής αξίας και οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.

•          Η ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

•          Η διασφάλιση της επιχειρηματικής ηθικής και η δημιουργία διάφανων σχέσεων με τις κυβερνήσεις των χωρών που επιχειρούμε.

•          Η διασφάλιση της κανονιστικής συμμόρφωσης.

•          Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία.

•          Η ασφάλεια των δεδομένων.

•          Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Κλείνοντας το θέμα της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης νομίζω ότι αξίζει μια αναφορά στο πώς επιλέξαμε τον φετινό τίτλο! Αναζητήσαμε κάτι που θα εκφράζει την ιδιαίτερη προσέγγισή μας στον χώρο της ενέργειας, το γεγονός ότι είμαστε ένας πολύ ασφαλής εργασιακός χώρος με εταιρική κουλτούρα που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα, την ένταξη και την θετική  ενασχόληση στις κοινωνίες στις οποίες είμαστε παρόντες. Με αυτή την λογική, επιλέξαμε τον τίτλο: “Uniting diverse cultures for a sustainable energy transition”, δηλαδή «Ενώνοντας διαφορετικούς πολιτισμούς για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση». 

Η εταιρεία μας στις 8 χώρες που δραστηριοποιείται, απασχολεί άμεσα 800 εργαζόμενους και έμμεσα περί τους 1.500 και θεωρούμε ότι αυτός ο τίτλος αντιπροσωπεύει τη φυσιογνωμία μας με τον πιστότερο τρόπο: είναι η ένωση διαφορετικών πολιτισμών και η δημιουργία μίας κοινότητας, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση εθνικότητας, φύλου, θρησκείας ή σωματικών χαρακτηριστικών. Και βεβαίως, άλλος ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι είναι το ότι δεν είχαμε κανένα κρούσμα οποιασδήποτε διάκρισης σε οποιοδήποτε επίπεδο, ούτε βεβαίως και οποιοδήποτε κρούσμα διαφθοράς.  

4. Πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη μία εταιρείας να ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης; Ποιο είναι το δικό σας μοντέλο;

Στην Energean πιστεύουμε ότι οι ισχυρές πρακτικές διακυβέρνησης αποτελούν ουσιαστικό μοχλό για την υλοποίηση των στρατηγικών μας δεσμεύσεων και την επιχειρηματική μας επιτυχία.

Η Energean εφαρμόζει τις Αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, εναρμονισμένη με τις κατά χώρες νομοθεσίες και υιοθετώντας διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές, με στόχο τη διαφάνεια και την υπεύθυνη λειτουργία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Ίλια Ρήγα
Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – 2018 (THE UK CORPORATE GOVERNANCE CODE – 2018), που αντανακλά τη νέα της στρατηγική, βασισμένη στα υψηλότερα πρότυπα επιχειρηματικότητας και βέλτιστων πρακτικών.

Η δομή της εταιρικής μας διακυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

-Το Διοικητικό Συμβούλιο (Board)

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από δέκα (10) μέλη, εκ των οποίων 2 εκτελεστικά και 8 μη εκτελεστικά. Από τα μη εκτελεστικά μέλη, επτά  (7) είναι ανεξάρτητα. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο επιβλέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επιχειρηματικές πρακτικές της Energean, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, της ενεργειακής μετάβασης στο «Net Zero», της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μας και της δημιουργίας μακροχρόνιου θετικού αντίκτυπου στις τοπικές κοινωνίες, όπου αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δράση

-Οι Επιτροπές Διοικητικού Συμβουλίου (Board Committees)

Η Energean στο πλαίσιο των αρχών της Εταιρικής της Διακυβέρνησης έχει συγκροτήσει 4 επιτροπές που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από Ανεξάρτητους Μη Εκτελεστικούς Διευθυντές. Πρόκειται για τις Επιτροπές Ελέγχου & Κινδύνων, Αμοιβών, Διακυβέρνησης & Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Ευθύνης, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας.

-Ενσωμάτωση Αρχών Αειφόρου Ανάπτυξης 

Στην Energean δεσμευόμαστε για υπεύθυνη ανάπτυξη σε όλες τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και στοχεύουμε να ενσωματώσουμε πλήρως θέματα βιωσιμότητας στις διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, παρακολουθούμε στενά και επιδιώκουμε την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και η σχέση που δημιουργήσαμε μεταξύ της αμοιβής των στελεχών και της απόδοσης ESG στόχων το 2020, το 2021 και το 2022 είναι μια ενέργεια που επικυρώνει την αποφασιστικότητά μας.

Για να διατηρήσουμε τις σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με τις κυβερνήσεις υποδοχής και τις τοπικές κοινότητες, εστιάζουμε στη βελτίωση της διαχείρισης και της απόδοσής μας σε θέματα ESG, και αυτό ξεκινά με την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη δομή και τις πρακτικές διακυβέρνησής μας. Το ΔΣ και οι Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου μας ασχολούνται ενεργά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το ESG και θέτουν τον τόνο για τους στόχους που θέσαμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημιουργία αξίας και την επιχειρηματική ηθική.

Αναμφίβολα η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση της εποχής μας και, ως εκ τούτου, οι προσπάθειές μας προσανατολίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση όλων των διαστάσεων της, μετριάζοντας και τον αντίκτυπό της στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις μας για ενεργειακή μετάβαση.

Φυσικά, η ευθύνη για την εφαρμογή της επιχειρησιακής στρατηγικής που έχουμε υιοθετήσει σε συνάφεια με τις αρχές μας και το ήθος μας ανήκει στην Εκτελεστική μας Επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο CEO (Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου), ο Οικονομικός, ο Τεχνικός και ο Εμπορικός Διευθυντής, η Γενική Νομική Σύμβουλος και Γραμματέας του ομίλου καθώς και οι Country Managers από τις χώρες με τη μεγαλύτερη για εμάς δραστηριότητα.

5. Πώς μία πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να συμβαδίσει με τις σύγχρονες επιταγές της βιωσιμότητας και ποιες δυσκολίες συναντάει στο δρόμο για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των κριτηρίων ESG;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η προκατάληψη το ότι είμαστε μία εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων. Υπάρχουν όμως τρόποι για να υπερνικήσεις αυτή την βασική δυσκολία, αυτή την «ταμπέλα».

«Τα αποτελέσματα στην πράξη αίρουν τις προκαταλήψεις»

Ένας τρόπος είναι να είσαι απολύτως διαφανής, να θεσπίζεις Πολιτικές και Διαδικασίες, τις οποίες να δημοσιοποιείς, να τηρείς, να ελέγχεις, και να αξιολογείς. Ένας άλλος είναι να ακολουθείς τους κανόνες ESG και να «υπηρετείς» με σεβασμό τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ίλια Ρήγα
Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Είμαστε δεσμευμένοι για υπεύθυνη ανάπτυξη σε όλες τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και στοχεύουμε να ενσωματώσουμε πλήρως θέματα βιωσιμότητας στις διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

Ακόμη, συμμετέχουμε ενεργά σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή, όπως το CDP και το TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).

Η Energean κατάφερε επιτυχώς να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας από το 2020 στο 2021 κατά 13%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα η εταιρεία ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το 90,5% των απορριμμάτων που παράγονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής της. Η Energean επενδύει επίσης στην τεχνολογία Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα και στην παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου στον Πρίνο, στον Κόλπο της Καβάλας, δημιουργώντας μία διέξοδο – πρότυπο για το μέλλον των παλιών εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων συνολικά στη Μεσόγειο. στην Βορειανατολική  Ελλάδα.

Και φυσικά, μάς γεμίζουν ικανοποίηση εξελίξεις, όπως η πρόσφατη βράβευση των ακτών της Καβάλας και της Θάσου με 16 Γαλάζιες Σημαίες (2 περισσότερες από πέρσι) με τη μία εξ αυτών να είναι στο Δασύλλιο Πρίνου, το οποίο παίρνει Γαλάζια Σημαία κατά 11 συνεχόμενη χρονιά, όντας απέναντι από τις εξέδρες που λειτουργούμε.

6. Παρατηρείτε αλλαγή στάσης της επενδυτικής κοινότητας λόγω της δραστηριότητάς σας; Υπάρχει μία πίεση για μεγαλύτερη εστίαση γύρω από τα κριτήρια ESG; 

Ναι, υπάρχει τέτοια πίεση. Θεωρώ όμως πως η πίεση αυτή είναι θετική και δημιουργική! Αναγκάζει τις εταιρείες να κινητοποιηθούν και να πάρουν μέτρα. Είμαι από τις φωνές που υπογραμμίζουν πως οι εταιρείες χρειάζεται να ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια ESG ως καλή πρακτική, και όχι μόνο γιατί «πρέπει». Στην Energean δεν εστιάζουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG επειδή είναι της μόδας ή επειδή πληρούν έναν κανονιστικό στόχο. Θεωρώ πως πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της εταιρείας. 

«Η πίεση από τους επενδυτές για τα ESG είναι δημιουργική»

Όπως σε κάθε εταιρεία, η δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτερων στελεχών είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία του DNA που επιτρέπει να κάνει τη διαφορά. Η ηγεσία της Energean θέτει τον πήχη στην ιεράρχηση της βιωσιμότητας ως βασικής αξίας για την εταιρεία. Ο CEO και όλα τα μέλη του ΔΣ υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη στρατηγική. Όλοι οι συνάδελφοί μας πιστεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιλαμβάνονται τη βαθιά της αξία για την επιχείρηση και αισθάνονται προσωπικά «δεσμευμένοι» σε αυτήν.

Και, τελικά, αυτή η κουλτούρα επιβραβεύεται, όπως φαίνεται και από τις σημαντικές αναβαθμίσεις στην αξιολόγησή μας που προανέφερα.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή τη συνέντευξη με το motto μας, με το σύνθημά μας, αυτό που στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει  την δέσμευση της Energean για την προστασία του πλανήτη μας και συνοψίζει όλη την περιβαλλοντική πολιτική και φιλοσοφία μας. Είναι το “Ethos: Our World, Our Responsibility”, δηλαδή «Ήθος: Είναι ο κόσμος μας, Είναι η δική μας ευθύνη».

Και από αυτή τη φράση αναδεικνύεται και ο στόχος κάθε προσώπου, κάθε οργανισμού, κάθε κοινωνίας: να δώσουμε στην επόμενη γενιά έναν κόσμο καλύτερο σε σχέση με σήμερα!

Ίλια Ρήγα
Η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, Ίλια Ρήγα, με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης