ESG+Stories

STORIES

Κίρκη Καλαντζή: «Άνδρες και γυναίκες, να χαράξουμε όλοι μαζί ένα νέο δρόμο»

Κίρκη Καλαντζή: «Άνδρες και γυναίκες, να χαράξουμε όλοι μαζί ένα νέο δρόμο»

Η Κίρκη Καλαντζή, Χημικός Μηχανικός, βρήκε ήδη από τις σπουδές της ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Σήμερα είναι Διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων (Β2Β Manager) στην Coral.

Η Κίρκη Καλαντζή, Διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων (Β2Β Manager) στην Coral, τονίζει μιλώντας στο energypress, ότι από νωρίς κατάλαβε τη σημασία να μην αφήνεις καμία ευκαιρία εξέλιξης να πηγαίνει χαμένη, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες.

Η ίδια αναγνωρίζει βήματα στη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, αλλά και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης, σε ένα δρόμο που, όπως λέει, πρέπει να χαράξουμε όλοι μαζί.

Ποια βήματα σας οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια; 

Μπήκα στη σχολή των Χημικών Μηχανικών γιατί λάτρευα τη Χημεία! Τα τελευταία δύο χρόνια των σπουδών μου επέλεξα την κατεύθυνση του Σχεδιασμού Χημικών Διεργασιών, οπότε η Ενέργεια ήταν από τότε ο τομέας που με ενδιέφερε περισσότερο. Είναι - κατά κάποιον τρόπο -  ένας κλασικός τομέας για έναν Χημικό Μηχανικό, αλλά τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται διαρκώς και σε νέες δραστηριότητες και ενεργειακές εξελίξεις και δυνατότητες.

Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό; 

Γενικά, είναι λίγες οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας. Είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, το οποίο πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Νομίζω πως δεν έχει νόημα να συζητάμε, κοιτώντας πίσω, πού οφείλεται, γιατί έρχεται από το παρελθόν και τις αντιλήψεις ή και αναγκαιότητες σχετικά με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων. Σκοπός είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής, για να δούμε και να αξιοποιήσουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Και για να το πω ακόμα καλύτερα, για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βλέπουμε περισσότερους ικανούς ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, λαμπρούς ηγέτες, όπου το φύλο δεν θα παίζει ρόλο και θα δημιουργείται ισορροπία. 

Ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το φύλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη; 

Το φύλο δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη. Προσωπικά αποφάσισα πολύ νωρίς στην καριέρα μου, πως σημασία έχει να μην αφήνεις ευκαιρίες εξέλιξης να πηγαίνουν χαμένες. Να διεκδικείς. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι εύκολο. Ούτε πετυχαίνει πάντα. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες των ανθρώπων και στη δύναμη της θέλησης για προσωπικά και επαγγελματική επιτυχία. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ευκαιρίες, πρέπει να τις δημιουργούμε, να τις διεκδικούμε, να μην επηρεαζόμαστε από τις δυσκολίες της διαδρομής. 

Ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο; 

Τα τελευταία χρόνια βλέπω με σκεπτικισμό τις εξελίξεις, γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι κάτω του 20%, και δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησαν οι γυναίκες 50 χρόνια πριν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης, για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Ολοι μας, άνδρες και γυναίκες. Να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες όλου του πληθυσμού, ανεξάρτητα από το φύλο. Να έχουμε ισότιμη παρουσία σε υψηλές και σημαντικές θέσεις, είτε σε κέντρα λήψης αποφάσεων πολιτειακά, είτε σε εταιρίες και οργανισμούς. Δεν υπάρχουν πραγματικά εμπόδια, υπάρχει ένας νέος δρόμος να χαράξουμε όλοι μαζί.  

Who is who

Κίρκη ΚαλατζήΗ Κίρκη Καλαντζή είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ. Είναι παντρεμένη 24 χρόνια με τον Νίκο και έχουν ένα γιο 19 ετών, τον Γιώργο. Εργάζεται στη Shell από το 1994 σε θέσεις marketing και πωλήσεων, σε διάφορα τμήματα της εταιρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετά την εξαγορά της Shell Hellas από την Motor Oil, η εταιρία μετονομάστηκε σε Coral A.E. Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι Διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων (Β2Β Manager) στην Coral. Στο Β2Β περιλαμβάνεται το τμήμα πωλήσεων Ναυτιλιακών καυσίμων και Λιπαντικών, το τμήμα πωλήσεων Χημικών, το τμήμα πωλήσεων Βιομηχανικών Καυσίμων, Ασφάλτου και Λιπαντικών, καθώς και το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. 

Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΕΙΕΠ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών) από το 2020 μέχρι το 2022.