ESG+Stories

STORIES

Με «σφραγίδα» ISO η έκθεση ανθρακικού αποτυπώματος της MΕTRO ΑΕΒΕ

Με «σφραγίδα» ISO η έκθεση ανθρακικού αποτυπώματος της MΕTRO ΑΕΒΕ

Πιστή στη δέσμευσή για επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας των εγκαταστάσεών της έως το 2027, επαλήθευσε την Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματoς με το πρότυπο ISO 14064-1:2018, υπολογίζοντας τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές της.

Η METRO έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Η εταιρεία, διατηρώντας μία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, κέντρων διανομής και κεντρικών γραφείων, που συνολικά αριθμούν περισσότερα από 295 σημεία πανελλαδικά, δίνει μεγάλη έμφαση στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακολουθώντας ένα πολύ στοχευμένο πλάνο για να επιτύχει ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεών της έως το 2027

Στο πλαίσιο αυτό υπέβαλε την επαληθευμένη από το Διαπιστευμένο Οργανισμό, Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος, εναρμονιζόμενη με τις απαιτήσεις του άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν 4936/2022).

Όμως για τη METRO, η οποία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον σταθερά από το 2014 και με στρατηγική επιλογή της ελέγχει τα αποτελέσματα των δράσεων της, μέσω των σχετικών πιστοποιήσεων, ήταν σημαντικό η Έκθεση να συμπληρωθεί και με υπολογισμούς εκπομπών που δεν ελέγχονται πλήρως από αυτή, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον βήμα πέραν της νομοθεσίας. Έτσι προχώρησε στην εξωτερική επαλήθευση της συνολικής Έκθεσης από το Διαπιστευμένο Οργανισμό Επαλήθευσης για τις Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου EUROCERT με βάση το πρότυπο ISO 14064-1:2018, το οποίο καθορίζει τις αρχές και τις απαιτήσεις για την ποσοτικοποίηση και την αναφορά των εκπομπών και την απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού.

metro

Αξιόπιστα δεδομένα, αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, επαληθεύτηκαν όλες οι άμεσες εκπομπές από δραστηριότητες υπό τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και οι έμμεσες από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2022. Η METRO, πέρα από την ισχύουσα κανονιστική συμμόρφωση, προχώρησε και στον υπολογισμό των έμμεσων εκπομπών που δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Με την ποσοτικοποίηση των εκπομπών και την επαλήθευσή τους από τον διαπιστευμένο Οργανισμό EUROCERT, η εταιρεία είναι σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστα δεδομένα προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενδυναμώνοντας έτσι και την εταιρική της εικόνα. Παράλληλα, είναι σε θέση να προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών της, μέσω δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης φυσικών πόρων και επιλογής προμηθευτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία συνεργάστηκε με την εταιρεία συμβούλων για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης ανθρακικού αποτυπώματος για το έτος 2022. Ταυτόχρονα, με την επαλήθευση της έκθεσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ολοκληρώθηκε η 1η επιτήρηση του 2ου κύκλου πιστοποίησης του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας, με βάση το πρότυπο ISO 50001:2018.

Με την επαλήθευση της έκθεσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου με το συγκεκριμένο πρότυπο, η εταιρεία αποδεικνύει ότι συνεχίζει να καταγράφει τη θετική της πορεία στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση, τη βιωσιμότητα στο τρίπτυχο «Επενδύσεις – Αειφορία – Ανάπτυξη» και τη διαρκή της προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος με απτά αποτελέσματα, όπως την 38% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Επιπλέον ενέργειες προς τη βιωσιμότητα

Σε αυτή την επιτυχημένη πορεία προς την πράσινη μετάβαση και τη βιωσιμότητα προστίθεται βέβαια και η υιοθέτηση του μοντέλου κυκλικής οικονομίας και η έμφαση στην ανακύκλωση και στη μείωση της χρήσης του πλαστικού, τα οποία αποδεικνύονται με νούμερα. Συγκεκριμένα, μόνο για το 2022 η εταιρεία ανακύκλωσε περίπου 3.500 τόνους χαρτιού, 178 τόνους πλαστικού, 146 τόνους ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 47 τόνους μετάλλων, 18 τόνους ελαίων, 7 τόνους μπαταριών, 9 τόνους υφασμάτων & ενδυμάτων και 159 κιλά αποτσίγαρων. Επίσης, μέσω των δωρεών τροφίμων κατάφερε να διασώσει 106 τόνους τροφίμων.

Τέλος, υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, με την ανακύκλωση, την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης και τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών των private Label προϊόντων μειώνοντας σημαντικά τη περιεκτικότητά τους σε πλαστικό.

metro