ESG+Stories

STORIES

Noval Property: Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής

Noval Property: Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής

Σχεδιάζουν και υλοποιούν περιβαλλοντικά βιώσιμα και έξυπνα κτήρια τα οποία είναι φιλικά προς τον χρήστη, περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής.

Η Noval Property είναι Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (A.E.Ε.Α.Π.), που δραστηριοποιείται στους κλάδους της ανάπτυξης και επένδυσης σε ακίνητα από το 2019. Διαθέτοντας ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με υψηλή εμπορευσιμότητα και σημαντική γεωγραφική διασπορά, η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Α.Ε.Ε.Α.Π. στην Ελλάδα.

Στη Noval Property, μετρώντας μόλις 4 χρόνια λειτουργίας, έχουμε επιτύχει πάνω από το 20% της Ακαθάριστης Αξίας του Ενεργητικού (GAV) μας, να αποτελείται από κτήρια πιστοποιημένα κατά LEED ή BREEAM.

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής, της επιχειρηματικής λειτουργίας καθώς και της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Θέτουμε ως βασικό μας στόχο να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε περιβαλλοντικά βιώσιμα και έξυπνα κτήρια τα οποία είναι φιλικά προς τον χρήστη, περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές και την τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο σε σχέση με το περιβάλλον όσο και με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Noval Property εφαρμόζει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού σε όλα τα νέα κτήριά της, ακολουθώντας τις πλέον εξελιγμένες πρακτικές, ενώ παράλληλα υιοθετεί τεχνολογίες που καθιστούν εφικτή την προσαρμογή σε μελλοντικές αλλαγές και απαιτήσεις. Τα έργα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο αφορούν σε σύγχρονα βιοκλιματικά κτήρια τα οποία θα λειτουργούν βάσει υψηλών προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης και αναμένεται να λάβουν διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας όπως (LEED, BREEAM, WELL). Ανακυκλώσιμα υλικά, υλικά μειωμένου ενσωματωμένου άνθρακα, συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού και εξοικονόμησης ενέργειας, αυτοματισμοί, φυσικός αερισμός και φωτισμός, καθώς και οριζόντιοι και κάθετοι κήποι, αποτελούν μερικές μόνο από τις αρχές σχεδιασμού αλλά και κατασκευής που υιοθετούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρηστών, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτηρίων μας. Επιπλέον, τα κτήρια αυτά δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη, για τους μετόχους και τους επενδυτές μας καθώς και την ευρύτερη κοινωνία και τον άνθρωπο.

noval
Εμπορικό Πάρκο Mare West

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τη Noval Property στη μελέτη και στον σχεδιασμό της γενικής κάτοψης έργου, δηλαδή του περιβάλλοντα χώρου αλλά και του δώματος των κτηρίων. Η αύξηση των χώρων πρασίνου στα κτήρια, η επιλογή φυτών υψηλής ανθεκτικότητας και χαμηλής απαίτησης σε νερό, οι αποδοτικές μέθοδοι άρδευσης με την διαχείριση των ομβρίων υδάτων και ο ενδελεχής έλεγχος της κατανάλωσης, αποτελούν ορισμένες από τις βασικές αρχές σχεδιασμού.

Περαιτέρω πρακτικές που υιοθετούνται είναι η ενίσχυση του φυσικού φωτισμού στα κτήρια, η χρήση κινούμενων σκιάστρων, η εφαρμογή ανακλαστικών υλικών που συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας και ο σχεδιασμός του εξωτερικού φωτισμού με γνώμονα τη μείωση της φωτορύπανσης. Ταυτόχρονα, σημαντική συμβολή αποτελεί η χρήση  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα κτήρια, καθώς και η επιλογή και χρήση υλικών και φυσικών πόρων με βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Τα σύγχρονα κτήρια οφείλουν να σχεδιάζονται με υλικά που θα διασφαλίζουν μία τυπική διάρκεια ζωής τουλάχιστον 50 ετών, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα λόγω της ανθεκτικότητας αυτών και της μη συχνής απαίτησης της αντικατάστασης αυτών.

Στην Ελλάδα, το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα είναι στην πλειοψηφία του παλιό, ενεργοβόρο και ρυπογόνο. Η ενεργειακή αναβάθμισή του θα δημιουργήσει μία σειρά από οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες αυτών, όσο και για την κοινωνία συνολικά. Το σημαντικότερο όφελος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της επενδυτικής μας στρατηγικής, εκτός από τα νέα κτήρια τα οποία κατασκευάζουμε, στόχος μας είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος του χαρτοφυλακίου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Mare West το πρώτο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα που έχει λάβει την πιστοποίηση BREEAM In-Use Very Good & Good το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα επανάχρησης και αξιοποίησης ενός παλαιού, υφιστάμενου κτηρίου μετατρέποντάς το από μια βιομηχανική μονάδα σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό και περιβαλλοντικά φιλικό εμπορικό πάρκο το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και των όμορων νομών. Πέρα από την περιβαλλοντική πιστοποίηση BREEAM In-Use, έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού πάρκου αλλά και τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα. Η πρώτη φάση του εγχειρήματος αυτού έχει ήδη ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού μέγιστης ισχύος παραγωγής των 200kW. Η επικαιροποίηση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) θα γίνει εντός του πρώτου εξάμηνου του 2024 με σκοπό την αναβάθμιση του ακινήτου από κατηγορία Β σε Α.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης σε κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο κτήριο γραφείων που θα έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργεία του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λόγω της επαναχρησιμοποίησης των υλικών του υφιστάμενου κελύφους, της χρήσης νέων υλικών χαμηλού ενσωματωμένου άνθρακα, αλλά και ακολουθούμενων μελετητικών στρατηγικών για τη μείωση εκπομπών άνθρακα, θα έχει τελικώς χαμηλό ισοδύναμο ενσωματωμένο άνθρακα ανά m2 καθώς και χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη λειτουργεία του. Επιπρόσθετα, έχει τεθεί ως στόχος η πιστοποίηση LEED Gold, αλλά και εφαρμογές βιωσιμότητας με απώτερο σκοπό την ευεξία του χρήστη.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή ενός κτηρίου στην οδό Αρδηττού, στο Μετς, το οποίο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτήριο μικτών χρήσεων με στοχευμένη πιστοποίηση LEED Gold. Το έργο έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά λαμβάνοντας μέτρα για μία βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ άλλων και μέσω επαναχρησιμοποίησης υλικών, όπως για παράδειγμα η αποξήλωση μαρμάρων από τις όψεις του υφισταμένου κτηρίου και μέσω ειδικής επεξεργασίας η τελική ενσωμάτωσή τους στο εσωτερικό του τελικώς ανακατασκευασμένου κτηρίου.

Η ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί μοχλό για την επίτευξη της επιχειρηματικής στρατηγικής της Noval Property στοχεύοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η Εταιρεία κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση έλαβε πιστοποίηση κατά ISO 14001 και 9001 για την περιβαλλοντική και ποιοτική διαχείριση, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αφοσίωσή στην αποτελεσματική λειτουργίας της.

noval
Κτήριο γραφείων Butterfly

Στη Noval Property, η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας για ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον. Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να δημιουργήσουμε χώρους που προάγουν την υγεία και διασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών.

Η Noval Property, ενεργεί με κοινωνική συνείδηση και δέσμευση προς τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. Η Εταιρεία αντιλαμβάνεται τη σημασία της κοινωνικής υπευθυνότητας και προσφέρει πρακτικές λύσεις που ενισχύουν την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινότητες. Μια από τις κοινωνικές μας δράσεις για το 2023 ήταν να ανακαινίσουμε τις κατεστραμμένες τουαλέτες ενός δημόσιου ειδικού σχολείου με σκοπό να είναι λειτουργικές και χρήσιμες σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο τη λειτουργική και αισθητική βελτίωση των χώρων, αλλά αποτελεί ένα παράδειγμα πώς η Εταιρεία εντάσσει την κοινωνική της ευθύνη στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος που υποστηρίζει όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Σε μία εποχή που βασική προτεραιότητα είναι η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε βιώσιμα και έξυπνα κτήρια με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που μετασχηματίζουν την αγορά ακινήτων και διακρίνονται για τη διαχρονικότητα του σχεδιασμού, την ποιότητα της κατασκευής και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, και θέτουν στο επίκεντρο τον χρήστη και τις ανάγκες του.