ESG+Stories

STORIES

Ο Όμιλος Motor Oil ενισχύει έμπρακτα την κυκλική οικονομία  με τις θυγατρικές Verd και Πράσινο Λάδι

Ο Όμιλος Motor Oil ενισχύει έμπρακτα την κυκλική οικονομία  με τις θυγατρικές Verd και Πράσινο Λάδι

Οι «πράσινες» εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος, με την απόκτηση της Verd και της Πράσινο Λάδι, τον καθιστούν πρωταγωνιστή στην πράσινη ενέργεια και επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του για μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος και εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ενέργεια του Μέλλοντος διατρέχει όλους τους πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου Motor Oil  και η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά  και η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού, αποτελουν προτεραιότητα, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πράσινα καύσιμα που έχουν μεγάλη σημασία για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Η εξαγορά της Verd και η απόκτηση της εταιρείας Πράσινο Λάδι επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Ομίλου για την πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων, στο πλαίσιο της χάραξης μίας στρατηγικής βιωσιμότητας μέσα από νέες επενδύσεις, συνεργασίες και εξαγορές.

Ακολουθώντας, λοιπόν, η Motor Oil πιστά το στρατηγικό της πλάνο να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενέργεια, με τις εξαγορές αυτές διευρύνει την ήδη δυναμική της παρουσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων, καθώς ήδη ο όμιλος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην κυκλική οικονομία μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, LPC, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη.

Motor oil

Μέσα από την εξαγορά της Verd, ο όμιλος πρωτοπορεί στις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων για προς το περιβάλλον. Η VERD ιδρύθηκε το 2005 και έχει ως αντικείμενο εργασιών της την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντίζελ ετησίως.

H VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της  Πράσινο Λάδι.  Η εταιρεία συλλέγει ετησίως περίπου 18.000 τόνους αποβλήτων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει,  χρησιμοποιώντας τους για την παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

H VERD και οι καινοτόμες τεχνολογίες

H VERD σε συνδυασμό με το δίκτυο, την παραγωγική βάση αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του Ομίλου Motor Oil, αναμένεται να καταστεί περιφερειακός ηγέτης στον χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος θα αφοσιωθεί στην παραγωγή και εμπορία εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία χρησιμοποιώντας τη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, μετατρέπει σε βιοντίζελ το χρησιμοποιημένο οικιακό λάδι. Το βιοντίζελ, είναι ένα «πράσινο» καύσιμο που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών CO2 και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%, και σήμερα στη χώρα μας η περιεκτικότητά του στο ντίζελ κίνησης στις αντλίες των ελληνικών πρατηρίων ανέρχεται σε 7%.

Motor oil

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρησιμοποιημένα οικιακά λάδια είναι εξαιρετικά ρυπογόνα και επιβαρύνουν το σύστημα αποχετεύσεων.

Πλέον, οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα στην κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος απλά τοποθετώντας το χρησιμοποιημένο μαγειρικό τους λάδι (ελαιόλαδο, σπορέλαια [ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο], πυρηνέλαιο, παλιά ταγκισμένα λάδια) μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι και έπειτα αφήνοντάς το, σε έναν από τους ειδικούς κάδους που θα βρουν σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα με την ένδειξη Πράσινο Λάδι αλλά και σε επιλεγμένα πρατήρια AVIN και Shell.

Motor oil

Η Πράσινο Λάδι έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο 2.500 σημείων για την ανακύκλωση του οικιακού τηγανέλαιου , συνεργάζεται ήδη με 4.000 εστιατόρια στην Αττική και συνολικά 17.600 σε όλη την Ελλάδα, ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες, σχολεία, δήμους, πρατήρια καυσίμων και αλυσίδες Super Market και διαθέτει δύο πιστοποιημένα κέντρα διαλογής σε Περιστέρι και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μερίδιο αγοράς 51% με διαρκή ενίσχυση εργασιών.

Το περιβαλλοντικό όφελος που επιτυγχάνει ο όμιλος Motor Oil, μέσα από τη λειτουργία της Verd, είναι μεγάλο, καθώς εκλύονται στην ατμόσφαιρα 70.000 λιγότεροι τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα ετησίως.

Το πράσινο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου

Η Motor Oil είναι ένας ενεργειακός όμιλος με έδρα την Ελλάδα, ο οποίος εξάγει σε περισσότερες από 75 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους. Εκτός από τον τομέα της διύλισης, ο Όμιλος δραστηριοποιείται ευρύτερα στον ενεργειακό κλάδο, υλοποιώντας ένα στοχευμένο επενδυτικό πλάνο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με σταθερότητα και συνέπεια. Συγκεκριμένα, στο πλάνο επενδύσεων της Motor Oil ύψους 4 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. θα αφορούν την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος) με σκοπό πάνω από το 40% των λειτουργικών κερδών το 2030 να προέρχεται από μη ορυκτές πηγές ενέργειας (ΑΠΕ, υδρογόνο, κ.α.).

Motor oil