ESG+Stories

STORIES

Οι κινήσεις που οδηγούν την Ενέργεια μπροστά

Οι κινήσεις που οδηγούν την Ενέργεια μπροστά

Οι αληθινοί ηγέτες, βγαίνουν μπροστά και δείχνουν το δρόμο. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα σε περιόδους με προκλήσεις, κρίσεις και ανασφάλεια, όπου καλούνται να στηρίξουν και να προσφέρουν λύσεις. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της Ενέργειας, όπου η συνεχιζόμενη ρευστότητα, έχει δημιουργήσει υψηλές απαιτήσεις.

Η αποτελεσματική ανταπόκριση σε αυτές τις απαιτήσεις περιλαμβάνει σχεδιασμό με όραμα αλλά και ακρίβεια, στοχευμένες επενδύσεις αλλά και σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες. Στόχος είναι η εξασφάλιση επάρκειας ενέργειας, προσιτής για τους πολίτες – καταναλωτές αλλά και η υποστήριξη της πράσινης μετάβασης που συνολικά ο πλανήτης επιχειρεί.

Σε αυτό το ιδιαίτερα πολύπλοκο πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας φροντίζει να αποδεικνύει στην πράξη τον ηγετικό της ρόλο. Σχεδίασε και υλοποιεί τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας. Προχωρά με την υλοποίηση ενός πλάνου που την μεταφέρει σε ένα ακόμα ισχυρότερο μέλλον με επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, αεριοκίνηση, ΑΠΕ και νέα πράσινα καύσιμα ανοίγοντας, ταυτόχρονα, τον δρόμο για την πορεία προς τα μπροστά συνολικά του κλάδου στη χώρα μας.

Ξεκάθαρο δείγμα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η στρατηγική επένδυση της εταιρείας στη σύμπραξη τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy) για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Μια συνέργεια που αποτελεί σημαντική εξέλιξη συνολικά για την Ελλάδα. Προσφέρει, μέσα από τη διεύρυνση του ενεργειακού της μείγματος, ασφάλεια ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πετύχει η χώρα μας τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Παράλληλα αποτελεί μία ακόμα κίνηση που συμβάλλει στη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, όπου θα «συναντιούνται» η ηλεκτρική ενέργεια με το φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη τροφοδοσία τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εκείνες των γειτονικών χωρών.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων κι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας όμως εργάζεται και σε άλλα μέτωπα που φέρνουν την Ενέργεια μπροστά και στο μέλλον. Επενδύει δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 700 MW και στόχευση να φτάσει στα 1 GW, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα διασφαλίσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Αναπτύσσει επίσης έργα υδρογόνου και «πράσινων» καυσίμων που κι εκείνα, με τη σειρά τους, θα διαμορφώσουν μια υψηλή ενεργειακή επάρκεια για την Ελλάδα.

Επιπλέον, η ενίσχυση της επιχειρησιακής εξωστρέφειας της εταιρείας αποτελεί τα τελευταία χρόνια στρατηγικό πυλώνα στο σχεδιασμό της. Ήδη από το 2017 δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η εξωστρέφεια εντάθηκε αποκτώντας παρουσία το 2022 στην Ιταλία και το 2023 σε Ουγγαρία και Ρουμανία, και ως το τέλος του έτους θα ολοκληρώσει την εγγραφή της στην αφορά φυσικού αερίου της Αυστρίας.

Η παρουσία της εταιρείας σε σημαντικές αγορές, της δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να πουλά φυσικό αέριο στις αντίστοιχες οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας, τοποθετώντας την στον ενεργειακό πυρήνα των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, δύναται να αναπτύξει διμερείς συναλλαγές με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Μολδαβία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο διπλασιασμός, σε ετήσια βάση, των ποσοτήτων που εξάγονται από την ελληνική αγορά, χάρη και στο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας , όπου συνδυάζονται μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου μέσω αγωγού και φορτίων LNG, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ευκαιριακών (spot) αγορών φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπηρετεί τον ηγετικό της ρόλο, λειτουργώντας ως εγγυητής της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, συμβάλλοντας με επενδύσεις και στοχευμένες κινήσεις στην ενεργειακή της πορεία αλλά και στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία. Βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε μπορεί να φέρει την Ενέργεια πιο μπροστά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εργασιακό Περιβάλλον».

Δείτε όλο το αφιέρωμα