ESG+Stories

STORIES

Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύουμε σε ένα βιώσιμο κόσμο 

Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύουμε σε ένα βιώσιμο κόσμο 

Στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ενεργή συνεισφορά, η προσφορά στην κοινωνία και η ουσιαστική προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης τοποθετούνται στο επίκεντρο του επιχειρησιακού του σχεδιασμού και των δραστηριοτήτων των κλάδων του σε συνδυασμό πάντοτε με την άσκηση χρηστής και ορθής διακυβέρνησης.

Η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού πλαισίου, η διαφάνεια, η ουσιαστική συμβολή στην οικονομία και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η συνεχής επιδίωξη μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων του και η προστασία και μέριμνα για το περιβάλλον αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Ομίλου. Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα από τα σύγχρονα έργα υποδομής, που επί δεκαετίες αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, από τα έργα περιβάλλοντος και ενέργειας που προάγουν την κυκλική οικονομία και την παραγωγή ενέργειας μέσα από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές, αλλά και από τις συστηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις άμεσης στήριξης της τοπικής, αλλά και ευρύτερης κοινωνίας.

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η επιχειρησιακή στρατηγική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για όλους τους κλάδους δραστηριοποίησής του, την Κατασκευή, τις Παραχωρήσεις, το Περιβάλλον, την  Ανάπτυξη - Διαχείριση Ακινήτων και την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας, έχει στο επίκεντρό της τη χρήση καινοτόμων πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων, πράσινων και ασφαλών υποδομών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και την παραγωγή ενέργειας μέσω εναλλακτικών πηγών ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις της νέας εποχής, στην ανάγκη θωράκισης έναντι της κλιματικής κρίσης και στην επίτευξη ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας.

Με έναυσμα τον μετασχηματισμό που ξεκίνησε το 2021, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πλέον υιοθετήσει πλήρως τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά στη στρατηγική του και την έχει ενσωματώσει σε έναν σύγχρονο Όμιλο, διαφοροποιώντας τις δραστηριότητές του και επανασχεδιάζοντας τη λειτουργία του, με γνώμονα  πάντα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.  Ακολουθεί βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και αναγνωρισμένα πρότυπα, ενώ οι δράσεις της βιώσιμης ανάπτυξης ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εταιρικές του αξίες, την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, τη συνεργασία και αριστεία, την επίτευξη και αποδοτικότητα, την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές, την ακεραιότητα και τον σεβασμό, την ενθάρρυνση και εξέλιξη, την υγεία και την ασφάλεια.

Ελλακτωρ

Στρατηγικοί άξονες της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο Όμιλος διαμορφώνει τη στρατηγική του ακολουθώντας το όραμά του να χαράξει το δρόμο προς ένα σύγχρονο, καινοτόμο, βιώσιμο και ασφαλές μέλλον, και υπηρετώντας την αποστολή του να παρέχει υψηλής αρτιότητας έργα Υποδομής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, να προάγει την κυκλική οικονομία με καινοτόμες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων και να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην εναλλακτική ενέργεια αξιοποιώντας τη μοναδική τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού του και  δημιουργώντας αξία για τους μετόχους του, τους εργαζομένους του και την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Βασικοί στρατηγικοί άξονες προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του ESG, αποτελούν  η Κλιματική Αλλαγή και η Κυκλική Οικονομία, η Υγεία, Ασφάλεια και Ανάπτυξη των Εργαζομένων, η Κοινωνική Υπευθυνότητα και η Ακεραιότητα και Επιχειρηματική Ηθική. Στο κέντρο της στρατηγικής του βρίσκεται η Καινοτομία και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος, προκειμένου να εξοπλιστεί ο Όμιλος με σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις μελλοντικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο των παραπάνω στρατηγικών αξόνων, έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι και έχει σχεδιαστεί ένα πλάνο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειών για την επίτευξή τους. Επιμέρους επιτεύγματα και δράσεις ανά άξονα για το 2022 καταγράφονται ως εξής:

Κλιματική Αλλαγή & Κυκλική Οικονομία

  • Μείωση έντασης Κατανάλωσης Ενέργειας σε σχέση με το 2021 κατά 11%.
  • Νέα Πολιτική Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ομίλου.
  • Έναρξη σχεδιασμού Οδικού Χάρτη προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
  • Σε διαδικασία αναγνώρισης και αναλυτικής αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και των δυνητικών οικονομικών τους επιπτώσεων σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του TCFD (Task Force on Climate – Related Financial Disclosures) και σχεδιασμός προγράμματος Αντιμετώπισης Κλιματικών Κινδύνων.
  • Συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτροπή 1.266 χιλ. τόνων CO2 eq. (τρίτων).

Υγεία, Ασφάλεια & Ανάπτυξη Εργαζομένων

  • Συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ), τον φορέα των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, για εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε θέματα επικοινωνίας, την ενσυναίσθηση, την ενδυνάμωση των σχέσεων και την ενίσχυση κουλτούρας στην Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας.
  • Υιοθέτηση Πολιτικής Διαφορετικότητας, Ισοτιμίας & Συμπερίληψης.
  • O Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπέγραψε το 2022 τη δήλωση υποστήριξης των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών (Womens Empowerment Principles - WEPs) που δημιουργήθηκε από θεσμικούς φορείς των Ηνωμένων Εθνών, το UN Women και το UN Global Compact, προκειμένου να προάγουν την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών παγκοσμίως στον χώρο εργασίας, την αγορά και την κοινωνία.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τα τελευταία έτη ο Όμιλος έχει καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό του δυναμικό κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 24% το 2020 σε 27% στο τέλος του 2022, ενώ αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έχει σημειώσει και το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 22% το 2020 σε 27% στο τέλος του 2022).
  • Για πρώτη φορά ο Όμιλος συμμετείχε στην αξιολόγηση του δείκτη Bloomberg Gender Equality Index, επιτυγχάνοντας βαθμολογία υψηλότερη από το όριο ένταξης.

Ελλακτωρ
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αθήνας στην Ψυττάλεια

Κοινωνική Υπευθυνότητα

  • Δημιουργία Πολιτικής Δωρεών – Χορηγιών
  • Σύσταση Επιτροπής Δωρεών – Χορηγιών 
  • Δημιουργία Ετήσιου Πλάνου Δωρεών – Χορηγιών 
  • Αύξηση εθελοντικών δράσεων σε σχέση με το 2020 & το 2021, στηρίζοντας το έργο αξιόλογων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως το Make-A-Wish, η Wise Greece και η We4All
  • Μόνιμη και μακροχρόνια συνεργασία με Οργανισμούς για στήριξη δράσεων που εμπίπτουν στις βασικές θεματικές κατηγορίες του Ομίλου  για τη στήριξη της Κοινωνίας

Ακεραιότητα και Επιχειρηματική Ηθική

  • Το 2022 ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έλαβε το πιστοποιητικό ISO 37002:2021 Συστήματα Διαχείρισης Καταγγελιών  (Whistleblowing)
  • Τον Οκτώβριο του 2022, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έλαβε το πιστοποιητικό ISO 37000:2001 Διακυβέρνηση Οργανισμών και είναι μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που λαμβάνουν τη σχετική Διαβεβαίωση

Καινοτομία & Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Όπως ήδη τονίστηκε, για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής, επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται. Για να αναπτυχθούν οι καινοτόμες λύσεις και να κλιμακωθούν κατάλληλα ώστε να αποφέρουν τα προσδοκόμενα οφέλη, ο Όμιλος εστιάζει σε ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες.

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με στόχο την παροχή εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών προσανατολισμένων στις ανάγκες της επιχείρησης. Για να επιτευχθεί αυτό, η Πληροφορική του Ομίλου εφαρμόζει ευέλικτα μοντέλα για σχεδιασμό και υλοποίηση νέων ψηφιακών λύσεων, ενσωματώνοντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής σε πολλούς τομείς.

Με βάση τις ανάγκες του Ομίλου και των εταιρειών του, έχει ξεκινήσει και είναι σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση μιας σειράς από νέα έργα:

  • Η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σύστηματος Διαχείρισης Υλικών
  • Η αυτόματη καταχώρηση στοιχείων με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Ελλακτωρ

Σημαντικές Διακρίσεις

Το 2022  Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμπεριλήφθηκε, για πρώτη φορά στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας “Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good) Index Series”. Οι δείκτες του FTSE4Good που δημιουργήθηκαν από την FTSE Russell,  μετρούν την επίδοση των εταιρειών ως προς την εφαρμογή πρακτικών στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης (ESG) και αξιοποιούνται από την χρηματοοικονομική και επενδυτική αγορά για την αξιολόγηση κοινωνικά υπεύθυνων επενδυτικών ευκαιριών και άλλων επιχειρηματικών προϊόντων.

Ακόμα, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατατάχθηκε μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών στην Ελλάδα και ήταν μία από τις 18 εταιρείες που έλαβαν την πλατινένια θέση στον πρόσφατο «Δείκτη Διαφάνειας ESG» που παρουσίασε το Forbes. Η αξιολόγηση αφορά στο τρέχον επίπεδο διαφάνειας όσον αφορά στα θέματα ESG των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα (με βάση τον κύκλο εργασιών για το 2021).

Η διάκριση αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων ESG, με γνώμονα πάντα το όραμα του Ομίλου για ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας

Δείτε όλο το αφιέρωμα