ESG+Stories

STORIES

Όμιλος Motor Oil: Kορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για όλον τον Όμιλο να «ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ» για το περιβάλλον και την κοινωνία

Όμιλος Motor Oil: Kορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για όλον τον Όμιλο να «ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ» για το περιβάλλον και την κοινωνία

Ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς, που συμπυκνώνεται στον όρο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ».

Σε συνθήκες οικονομικών, κοινωνικών, αλλά και περιβαλλοντικών αλλαγών με ποικίλες προκλήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους σε παγκόσμια κλίμακα, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν ισχυρή επιρροή και μεγάλη εμβέλεια να διαδραματίσουν έναν ωφέλιμο και πρωταγωνιστικό ρόλο, με γνώμονα την επίτευξη της βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Στη χώρα μας, υπάρχουν ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι εμφορούνται από αυτές τις αρχές και τις αξίες, παράγοντας σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Όμιλος Motor Oil, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς, που συμπυκνώνεται στον όρο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος έχει υλοποιήσει ποικίλες δράσεις σε μια σειρά τομέων, όπως είναι η Κοινωνία, η Τοπική Ανάπτυξη, το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και η Καινοτομία, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον για όλες και για όλους.

Περιβαλλοντικές δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Ο Όμιλος Motor Oil έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, πραγματώνοντας μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων. Ξεχωριστή σημασία κατέχει η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ του ΥΠ.ΕΝ. και της Motor Oil, τον Οκτώβριο του 2021, με το οποίο τέθηκε επί τάπητος η στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Το εν λόγω Κέντρο αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Μέσω της υποστήριξης του Ομίλου το εκκοκκιστήριο αναβαθμίστηκε σημαντικά από πλευράς επιστημονικού και ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, η Motor Oil έχει συνεισφέρει σημαντικά στη συντήρηση αλλά και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και των κτηριακών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο έχει ανοίξει τις πόρτες του σε συλλόγους, σχολεία, επιστήμονες, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επισκέψεων και ξεναγήσεων σε όλους τους χώρους του εκκοκκιστηρίου από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Motor Oil έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα και στην ολιστική αντιμετώπιση των δασικών οικοσυστημάτων. Προς επίρρωση αυτού, προχώρησε σε αναδάσωση 500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύουμε Μαζί, Δίνουμε Ζωή». Μάλιστα για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα τμήμα αυτής της δασικής έκτασης αναδασώθηκε πιλοτικά με την χρήση της υπερσύγχρονης τεχνολογίας Drone Seeding.

Motor oil

Επιπλέον, ο όμιλος προχώρησε σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση του Φυτωρίου Αμυγδαλέζας. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής φυτευτικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων αλλά και η καλλιέργεια και διατήρηση δέντρων της ελληνικής βιοποικιλότητας ώστε το φυτώριο να συμβάλει στη σπορά σπάνιων μεσογειακών ειδών. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν βάσει των προτάσεων της μελέτης εκσυγχρονισμού του φυτωρίου η οποία χρηματοδοτήθηκε από δωρεά του ομίλου Motor Oil.   

Πρωτοβουλίες του Ομίλου Motor Oil με κοινωνικό πρόσημο

Ανάμεσα στις ποικίλες δράσεις του Ομίλου Motor Oil αναμφίβολα οφείλει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας «Smile Project», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την υλοποίηση ιατρικών επισκέψεων σε περιοχές ανά την Ελλάδα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών οδοντιατρικής περίθαλψης, καθώς και σχετικές ενημερωτικές καμπάνιες, σε συνεργασία ασφαλώς με τους εκάστοτε τοπικούς φορείς.

Το Smile Project έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος του Ομίλου Motor Oil σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, «Φροντίδα για όλους». Το πρόγραμμα αφορά σε επισκέψεις Κινητών Ιατρικών Μονάδων της Οργάνωσης παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας σε συνανθρώπους μας ανά την Ελλάδα και ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σκοπός του προγράμματος, είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη υγείας στον γενικό πληθυσμό και η παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η αγωγή υγείας στις τοπικές κοινότητες, καθώς και η διασύνδεση και η παραπομπή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Motor oil

Επίσης, ο Όμιλος Motor Oil, συνεργάζεται με την ΜΚΟ UrbanAct για την πραγμάτωση του προγράμματος της με τίτλο “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια”, σε σχολεία στον Νομό Κορινθίας, επιθυμώντας να προσφέρει με κάθε τρόπο στην περιοχή στην οποία βρίσκεται ο κύριος όγκος της δραστηριότητάς του.

Ακόμα, ο Όμιλος υπήρξε για μια ακόμη χρονιά ασημένιος χορηγός του FIRST® LEGO® League Challenge, μιας διοργάνωσης της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση, επιθυμώντας να υποστηρίξει τους νέους στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των ταλέντων τους.

Η σημαντική κοινωνική προσφορά των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου

Ό Όμιλος Motor Oil διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες έχουν υλοποιήσει ποικίλες δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την κοινωνική προσφορά και την παραγωγή οφέλους για όλες και για όλους.

Ενδεικτικά, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου AVIN ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2023 την ανανέωση της χορηγικής της συνεργασίας με τον Στέφανο Ντούσκο, χρυσό Ολυμπιονίκη στο σκιφ ανδρών. Η εταιρεία στέκεται σταθερά δίπλα στον κωπηλάτη, Ολυμπιονίκη και Έλληνα πρωταθλητή, με στόχο να τον στηρίξει ως χορηγός ακόμα περισσότερο ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Παράλληλα κι ο Στέφανος από την πλευρά του, συμβάλλει ενεργά σε δράσεις στις οποίες συμμετέχει η AVIN. Για παράδειγμα, μαζί με εργαζομένους του Ομίλου συνέβαλε δραστικά στην πραγμάτωση του περιβαλλοντικού προγράμματος υιοθεσίας παραλιών “Paralies”, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας του Σχοινιά, ασφαλώς με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος. Από την εν λόγω δράση συλλέχθηκαν γύρω στους 1,7 τόνους απορριμμάτων. Τα απορρίμματα αυτά τοποθετήθηκαν σε ειδικούς κάδους προκειμένου να υποστούν επεξεργασία και να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως ρούχα και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Η δράση συνεχίζεται και το 2023 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η LPC, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, στήριξε ενεργά το project της δημιουργίας υπαίθριου γυμναστηρίου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Θριασίου, στον Ασπρόπυργο. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων της εταιρείας με τίτλο «Δίπλα σας, σταθερά», με στόχο να υποστηρίζει ενεργά και σταθερά την τοπική κοινωνία και να ανταποδίδει το καλύτερο δυνατό στην κοινότητα της περιοχής που δραστηριοποιείται. Στο ίδιο πλαίσιο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρας Εθελοντή που γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε μια ακόμη δράση στήριξης της τοπικής κοινωνίας του Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι της LPC την Τρίτη 29 Νοεμβρίου του 2022 συνέδραμαν με εθελοντική εργασία στο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ασπροπύργου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε συλλογή τροφίμων από την εταιρεία και προσφορά τους στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ασπροπύργου.

Επίσης, η Coral Α.Ε. – Shell Licensee, μια ακόμη θυγατρική του Ομίλου,  έκανε πράξη μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς. Συγκεκριμένα από τις 12 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2023, τα πρατήρια Shell δρομολόγησαν ένα πρόγραμμα ουσιαστικής στήριξης της wise GREECE, μέσα από την προμήθεια τροφίμων πρώτης ανάγκης και υψηλής διατροφικής αξίας, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Αναλυτικότερα, καταμετρήθηκαν όλες οι συναλλαγές που έλαβαν χώρα με χρήση της κάρτας allSmart στα πρατήρια Shell σε Ελλάδα και Κύπρο, ανεξαρτήτως της αξίας ή των προϊόντων/υπηρεσιών. Με την ολοκλήρωση της χρονικής διάρκειας της δράσης, όλες οι συναλλαγές μετατράπηκαν σε χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε στη wise GREECE! από την Coral Gas, προκειμένου να προσφερθούν τρόφιμα σε επιλεγμένες δομές.

Motor oil

Εταιρικό όραμα και φιλοσοφία

Κεντρική στρατηγική προτεραιότητα της Motor Oil όλα αυτά τα χρόνια είναι να παράγει αξία για τους εργαζομένους της, για τις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Λειτουργώντας διαχρονικά ως εργοδότης επιλογής και διαθέτοντας ένα ανθρώπινο δυναμικό που προσεγγίζει τους 3000 εργαζόμενους, ο Όμιλος Motor Oil μεριμνά διαρκώς για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων της, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και εφαρμόζοντας αυστηρά και σύγχρονα πρωτόκολλα λειτουργίας.

Μάλιστα το 2021, το «κοινωνικό προϊόν» του Ομίλου Motor Oil ανήλθε σε 1,43 δισ. ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται οι κοινοτικές επενδύσεις και χορηγίες. Πιο αναλυτικά, οι μισθοί και οι παροχές προς τους εργαζομένους του Ομίλου ανήλθαν σε 220,4 εκατ. ευρώ, οι φόροι εισοδήματος ανήλθαν σε 590,2 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι κοινοτικές επενδύσεις και χορηγίες ανήλθαν σε περίπου 64,3 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, φροντίζει αδιάλειπτα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων της, ώστε να μπορούν όλες και όλοι να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ασφαλώς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον Όμιλο καθ΄ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του, εδώ και μια πεντηκονταετία, είναι η αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων του με απόλυτο σεβασμό, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς και διακρίσεις, δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης.

Όλες οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις του Ομίλου Motor Oil, λοιπόν, εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα του «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», με γνώμονα τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος, πάντοτε με αξιοπιστία κι υπευθυνότητα.

Motor oil

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον κλάδο της ενέργειας

Δείτε όλο το αφιέρωμα