ESG+Stories

STORIES

Όμιλος Quest: Όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους

Όμιλος Quest: Όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους

O Όμιλος έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη ESG στρατηγική με δέσμευση σε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις

Πάγια επιδίωξη του Ομίλου Quest είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από τη διαρκή εξέλιξή του στους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας στους οποίους δραστηριοποιείται – Πληροφορική, Κλιματισμός, Ταχυμεταφορές, Πράσινη Ενέργεια - την επιχειρηματική αριστεία, αλλά και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναγνωρίσει τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν στην επίδρασή του στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση και έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη ESG στρατηγική με δέσμευση σε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις. To 2022 ο Όμιλος παρουσίασε σημαντική πρόοδο στην ESG στοχοθεσία του και επέτυχε ή/και ξεπέρασε όλους τους ετήσιους στόχους που είχε θέσει.

Δέσμευση για μετρίαση της Κλιματικής Αλλαγής

Στην ESG στρατηγική, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο Περιβάλλον, ώστε ο Όμιλος να συμβάλλει μέσα από τους τομείς που επηρεάζει στην αντιμετώπιση ενός από τους σημαντικότερους κινδύνους για ολόκληρο τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ουσιαστικές δεσμεύσεις για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Για το 2022 ο Όμιλος ξεπέρασε τους στόχους που είχε θέσει και συγκεκριμένα μετέφερε το 35% του στόλου αυτοκίνητων του σε υβριδικά/ηλεκτρικά μοντέλα, μείωσε τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (Scope 2) κατά 9%, αξιοποίησε κατά 15% πράσινες πιστοποιημένες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του και διεύρυνε τις υπηρεσίες του προς την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Δέσμευση για την εφαρμογή μιας σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης

Ο Όμιλος Quest δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης και καλών πρακτικών, θέτοντας μεταξύ άλλων υψηλούς στόχους για τη διασφάλιση των επιχειρησιακών συστημάτων και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το 2022 επέτυχε μηδενικά επιβεβαιωμένα περιστατικά διαφθοράς, μηδενικά περιστατικά παραβίασης δεδομένων και μηδενικά περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, ένα σημαντικό σημείο που αναδεικνύει την έμπρακτη δέσμευση της Διοίκησης στην επιτυχημένη υλοποίηση της ESG στρατηγικής είναι η σύνδεση της μεταβλητής αμοιβής των CEO του Ομίλου και των κύριων θυγατρικών του με τις επιδόσεις ως προς τους στόχους ESG.

quest

Δέσμευση για την ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων μας

Ο Όμιλος Quest έχει αναγνωρίσει την ευημερία και την ενδυνάμωση των εργαζομένων του ως ουσιαστικό θέμα και εστιάζει διαχρονικά σε αυτό θέτοντας συγκεκριμένους στόχους.

Σήμερα απασχολεί περισσότερα από 2.800 άτομα και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Διαχρονική επιδίωξη είναι να προσφέρει ένα ασφαλές, δίκαιο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας, που σέβεται το ευ ζην των εργαζομένων του, να φροντίζει για την ανάπτυξή τους, ενώ συνεχίζει να θέτει συνεχώς υψηλότερους στόχους και δεσμεύσεις για τη συμπεριληπτικότητα (inclusion & diversity) και τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων (equality). Το 2022 ενίσχυσε την κουλτούρα αυτή εφαρμόζοντας νέα Πολιτική Συμπερίληψης, Διαφορετικότητας και Ισότητας, αυξάνοντας, παράλληλα το ποσοστό των γυναικών εργαζομένων από 27% σε 29%, ενώ το ποσοστό των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής εισηγμένης εταιρείας Quest ανήλθε σε 33%.

Μέσα από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης – Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας, Πολιτικές & Διαδικασίες - τη διαρκή βελτίωση των χώρων εργασίας, με έμφαση στην Υγιεινή και Ασφάλεια, τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης της ενιαίας κουλτούρας και ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων Wellbeing, ο Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ευημερία όλων των εργαζομένων του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξέλιξη και ανάπτυξη όλων των εργαζομένων, στοιχείο που αποτυπώνεται και στον μέσο όρο εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο, που το 2022 αυξήθηκε από 11 σε 19 ώρες.

Δέσμευση για περισσότερα Βιώσιμα Προϊόντα και Υπηρεσίες

Οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Quest και ιδιαίτερα οι 4 μεγαλύτερες - Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ΑCS - δεσμεύονται στην υποστήριξη της ESG στρατηγικής του Ομίλου και υποστηρίζουν την επιτυχημένη υλοποίησή της, συμβάλλοντας καθεμία στις περιοχές που δημιουργεί αξία και στη πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση μίας βιώσιμης αλυσίδας προμηθευτών αλλά και η διάθεση βιώσιμων και υπεύθυνων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί βασικό στόχο της ESG στρατηγικής. Κατά το 2022 το ποσοστό των εσόδων του Ομίλου από βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες έφτασε το 7,5% έναντι 5% το 2021.

Παράλληλα μέσω της θυγατρικής Quest Energy ενισχύθηκε η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που ανήλθε σε 34,2 ΜW στο τέλος του 2022.

Τα επόμενα βήματα

H Quest Holdings, ως μητρική του Ομίλου Quest και εισηγμένη εταιρεία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του CSRD, της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με εφαρμογή από το 2024, που αποσκοπεί στη δημιουργία ειδικού πλαισίου δημοσίευσης μη χρηματοοικονομικών στοιχείων, με επικέντρωση σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγοράς. Οι νέες υποχρεώσεις είναι «game changer» για τις επιχειρήσεις στον τρόπο που προσεγγίζουν, επικοινωνούν και αξιολογούνται για την απόδοσή τους στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, και δημιουργούν άμεση ανάγκη για αποτελεσματικότερη οργάνωση και διακυβέρνηση του οργανισμού για τη διαχείριση των μη χρηματοοικονομικών στοιχείων, αλλά και ως προς μια πιο δομημένη διαδικασία αναγνώρισης των κίνδυνων και ευκαιριών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των οικονομικών τους διαστάσεων. Οι νέες απαιτήσεις αφορούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού επιχειρείν, όπου οι μεγαλύτερες και πιο ώριμες επιχειρήσεις, όπως ο Όμιλος Quest, θα χρειαστεί να αναλάβουν έναν ρολό καθοδήγησης της αγοράς με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, αλλά και να υποστηρίξουν ευρύτερα τη δημιουργία βιώσιμων λειτουργειών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Μέσω της ESG στρατηγικής του, ο Όμιλος Quest δεσμεύεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε η επιχειρησιακή του λειτουργία να έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να συνεχίσει να καλλιεργεί συνεργασίες που προάγουν την τεχνολογική καινοτομία, να επενδύει στην ανάπτυξη των εργαζομένων του, να προάγει την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και να συμμετέχει ενεργά στην πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.