ESG+Stories

STORIES

Πιο κοντά στο net zero η ACS μετά την επένδυση €50 εκατ. 

Πιο κοντά στο net zero η ACS μετά την επένδυση €50 εκατ. 

H ACS εγκαινίασε το νέο Κέντρο Διαλογής της στο Αιγάλεω, με τη συνολική επένδυση για την ανέγερση του Κέντρου να αποτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρέχει στην εταιρεία παραγωγική δυνατότητα που μπορεί να φτάσει τις 50.000 αποστολές / ώρα και θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίου. 

Το νέο Κέντρο Διαλογής της ACS στο Αιγάλεω, συνολική έκτασης 36.000 m2 , θα τετραπλασιάσει την δυναμικότητα διαλογής, θα μειώσει τον χρόνο διαλογής κατά 50%, βελτιώνοντας και την παραγωγικότητα κατά 30%, θα επιτρέψει τη διαλογή σε δρομολόγια για το Last Mile, αναβαθμίζοντας  χρόνους και ποιότητα παράδοσης και θα βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίες  για τους εργαζομένους.

«Στόχος για το 2030 είναι η μείωση του αποτυπώματος μας κατά 30% σε σχέση με το 2019 και σε αυτό θα βοηθήσει αυτή η επένδυση του νέου κέντρου διαλογής» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACS, Απόστολος Γεωργατζής. Η επένδυση αυτή της ACS βασίζεται στους τρεις πυλώνες ανάπτυξης που είναι οι άνθρωποί της, η ψηφιακή καινοτομία και η βιωσιμότητα.

acs
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACS, Απόστολος Γεωργατζής

Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι Net-Zero Energy Building, κατηγορίας Α+. Ο φωτισμός πραγματοποιείται με φωτοσωλήνες σε όλο το τμήμα των γραφείων και σε επίλεκτους κοινόχρηστους χώρους, ο τεχνητός φωτισμός με φωτιστικά LED υψηλής απόδοσης και με αισθητήρες παρουσίας και κίνησης, ενώ διατίθεται υποδομή επιτήρησης των κρίσιμων καταναλώσεων με σκοπό τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της χρήσης. Όλα τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν επιλεγεί με γνώμονα τους βαθμούς απόδοσής τους.

Επιτεύχθηκε μείωση κατανάλωσης ενέργειας συγκριτικά με το 2021. Παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 31,1%, λόγω μεγαλύτερων χώρων, μειώθηκε ο συντελεστής εκπομπών για ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τον ΔΑΠΠΕΠ (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, σελ. 45). Για το 2022 παρουσιάστηκε μείωση της έντασης εκπομπών κατά 5,32% από το 2021. Παράλληλα τοποθετήθηκε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 1 MW στην στέγη, το οποίο αναμένεται να μπει σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες και θα καλύπτει περίπου το 30% της ενεργειακής κατανάλωσης. Με την πλήρη εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το Κέντρο διαλογής και για την ACS συνολικά, αλλά και περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

acs

Επίσης στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις υπάρχει πρόβλεψη για 100 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων που θα φιλοξενεί το Κέντρο Διαλογής θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. Στόχος της εταιρείας είναι ο εξηλεκτρισμός το σύνολο του στόλου και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα έχουν φτάσει τα 200 ηλεκτρικά οχήματα: 60% ηλεκτρικά ΙΧ οχήματα, 30% ηλεκτρικά δίκυκλα, 20% ηλεκτρικά van, συνεισφέροντας στη μείωση των άμεσων εκπομπών κατά 40%. 

acs