ESG+Stories

STORIES

Το πρώτο νερό με ...οικολογική συνείδηση!

Το πρώτο νερό με ...οικολογική συνείδηση!

Το Minoa είναι το πρώτο εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα σε χάρτινη συσκευασία, δίνοντας τη λύση στην κατάργηση του πλαστικού. 

Το πάθος του Μανώλη Τσαλδάρη για ένα καλύτερο αύριο, όντας μεγαλωμένος σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που πρότασσε την προστασία του περιβάλλοντος, έφερε τη συνεργασία με την Tetra Pak, που άλλαξε όσα ξέραμε στη συσκευασία του νερού.

Όταν σκεφτόμαστε εμφιαλωμένο νερό έρχεται στο μυαλό μας το κλασσικό πλαστικό μπουκάλι, που δυστυχώς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πλαστική μόλυνση. Εκτός όμως από κακό στο περιβάλλον, τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να βλάψουν και την υγεία μας. Τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν τοξίνες αν ξαναχρησιμοποιηθούν ή αν εκτεθούν στο ηλιακό φως. Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού είναι πολύ ισχυρή και υπεύθυνη για την παραγωγή όλο και περισσότερων πλαστικών λυμάτων. Όμως, η σημαντικότερη πτυχή του προβλήματος είναι και η υγεία μας.  Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), ένα πολυμερές, μια χημική ουσία η οποία, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μπορεί να μολύνει το νερό. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι, όταν πίνετε νερό από τέτοιου είδους πλαστικές συσκευασίες, αυτό μπορεί να αλλοιωθεί εξαιτίας της συγκεκριμένης ουσίας.

Σε αυτά τα αρνητικά της πλαστικής συσκευασίας έρχεται να προστεθεί και το περιβαλλοντικό τέλος 8 λεπτών. Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα με το άρθρο 80 αυτού, θεσπίζεται η επιβολή, από 1η Ιουνίου 2022, τέλους ανακύκλωσης ύψους 8 λεπτών ανά τεμάχιο προϊόντος, που καταβάλλεται από τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι το το μπουκάλι νερό θα σημειώσει αύξηση 8 λεπτά.  

Σε όλα τα παραπάνω μεινοκετήματα, την απάντηση δίνει η Water Fresh με το νέο εμμφιαλώμενό νερό σε χάρτρινη συσκευασία Minoa. Σ' έναν κόσμο που έχει πνιγεί, λοιπόν, στο πλαστικό, η λύση του Μανώλη Τσαλδάρη είναι πολλά υποσχόμενη για να πετύχουμε το reverse και να σταματήσουμε την μόλυνση του πλανήτη. 

Μανώλης Τσαλδάρης foto by Αλέξανδρος Καμακάρης
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Water Fresh, Μανώλης Τσαλδάρης
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Η ιδέα

Ο Μανώλης Τσαλδάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Water Fresh, από την αρχή ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό και επειδή πάντα του άρεσε το οικολογικό πρόσημο ξεκίνησε μια μονάδα ανακύκλωσης μετάλλων στο Ρέντη η οποία ακόμη λειτουργεί και πάει και πολύ καλά. Παράλληλα με την ανακύκλωση επεκτάθηκε στον τομέα του νερού δημιουργώντας της εταιρεία Water Fresh.

«Εψαχνα να βρω τρόπο ώστε να προσφέρω και εγώ όσο μπορώ για έναν πιο καθαρό και οικολογικό πλανήτη»

«Ξεκίνησα με μεγάλες αντιπροσωπείες φιλτρανσης νερού και επεκτάθηκα στο εμφιαλωμένο νερό σε οικολογική συσκευασία. Η ιδέα ήταν ότι πάντα έψαχνα να βρω τρόπο ώστε να προσφέρω και εγώ όσο μπορώ για έναν πιο καθαρό και οικολογικό πλανήτη» θα πει στο ESG stories.

Ο κ. Τσαλδάρης εκμεταλλεύτηκε το momentum και συνεργάστηκε με την Tetra Pak και μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο νερό σε Χάρτινη Συσκευασία στην Ελλάδα.  Η Tetra Pak είχε ήδη εμπειρία πάνω σε αυτό από άλλη προσπάθεια της στην Αμερική κάτι που βοήθησε πολύ στην επίτευξη του νέου προϊόντος.

«Το εγχείρημα μας δεν ήταν από την αρχή πολύ εύκολο, φανταστείτε ότι έχουμε αλλάξει ήδη 2 φορές συσκευασία κάτι που έχει και μεγάλο κόστος αλλά χρειάζεται και χρόνο» σχολιάζει ο ίδιος. 

φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Η συσκευασία

Η καινοτόμα αυτή συσκευασία είναι  100% ανακυκλώσιμη και τα πλαστικά μέρη της, όπως το καπάκι, είναι από ζαχαροκάλαμο. 

Αποτελείται κυρίως από χαρτί και λεπτές επιστρώσεις πλαστικού που προστατεύουν το νερό. Αλλά όλα τα πλαστικά δεν είναι ίδια, τα πλαστικά που χρησιμοποιούν είναι από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται στην Βραζιλία. Όλο το πλαστικό από ζαχαροκάλαμο που περιέχουν οι συσκευασίες τους είναι πλήρως ανιχνεύσιμο μέσω τις πιστοποίησης Bonsucro. 

Από τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας είναι ότι δεν είναι διαμπερής, με αποτέλεσμα να μην περνούν οι ακτίνες του ήλιου και να κρατά την δροσερή θερμοκρασία του. Δεν ζεσταίνεται τόσο γρήγορα όσο το κλασσικό πλαστικό μπουκάλι. 

Minoa
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

Οι διακρίσεις 

Το εμφιαλωμένο νερό ΜΙΝΟΑ στην νέα συσκευασία Tetra Pak επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προδιαγραφές και την ανώτερη γεύση του, απέσπασε στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του 3 Platinum βραβεία  σε διεθνή διαγωνισμό. Τρία ανώτατα βραβεία Γεύσης, Συσκευασίας και  Καινοτομίας έρχονται να προστεθούν από τον MTA Awards 2020.

Ο οργανισμός MTA Awards αξιολογεί, επιβραβεύει και προωθεί προϊόντα και ποτά ανώτερης γεύσης. Τα προϊόντα αξιολογούνται με βάση ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από διακεκριμένους Γευσιγνώστες.

Η νέα αυτή διάκριση αποτελεί επιβράβευση της προσήλωσης και αδιάκοπης προσπάθειας των ανθρώπων της εταιρίας να προσφέρουν στους καταναλωτές νερό ανώτερης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης σε οικολογική συσκευασία.

  mta 1          mta 2        ​​​​mta 3

Εξαγωγές

Η εταιρεία εξάγει σε πάνω από 12 χώρες το νερό Minoa και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται σε ξένες αγορές. Το ελληνικό Minoa, έχει κατακτήσει τις αγορές, μεταξύ άλλων, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Αμερικής, της Γερμανίας, του Ισραήλ κτλ. 

Στα άμεσα σχέδια του κ. Τσαλδάρη είναι η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό καθώς οι εξαγωγές είναι η βασική προτεραιότητα της εταιρείας. Εκτός, όμως, από τις εξαγωγές, τον ενδιαφέρει και η ανάπτυξη του δικτύου στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, επενδύει πολύ και στο private label, και στα πλαίσια αυτά έχει συνάψει μεγάλες συνεργασίες με γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης.  

Μανώλης Τσαλδάρης  by Αλέξανδρος Καμακάρης
Από αριστερά: Η δημοσιογράφος Φαίδρα Μαυρογιώργη με τον κ. Μανώλη Τσαλδάρη
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης