ESG+Stories

STORIES

Σ. Γεωργαλή: «Yπάρχουν διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης ESG που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων»

Σ. Γεωργαλή: «Yπάρχουν διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης ESG που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων»

Η κα Σοφία Γεωργαλή, CSR Manager της TÜV HELLAS, μιλάει στο ESG stories για τα κριτήρια ESG και τις πιστοποιήσεις που υπάρχουν σήμερα, για τη δική τους στρατηγική γύρω από αυτά τα κριτήρια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τις δράσεις που υλοποιούν για την κοινωνία και για τις εκθέσεις βιωσιμότητας και τις προκλήσεις που ενέχουν για τις εταιρείες.

Και όσο η τάση των επιχειρήσεων για υιοθέτηση των κριτήρίων ESG αυξάνεται, αυξάνεται και η ανάγκη για την πιστοποίηση αυτών των κριτηρίων για να είναι αξιοποιήσιμα στην επενδυτική αγορά.

Υπάρχουν όμως πιστοποιήσεις σήμερα για τους τομείς ESG; Συναντήσαμε την CSR Manager της TÜV HELLAS, Σοφία Γεωργαλή, η οποία μας μίλησε για τη στρατηγική της εταιρείας γύρω από τα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τις δράσεις που υλοποιούν για την κοινωνία, για τις διαθέσιμες πιστοποιήσεις στους τομείς του ESG και για την αυξανόμενη δημοφιλία στις εκθέσεις βιωσιμότητας και τις προκλήσεις που ενέχουν για τις εταιρείες.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD Group. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τα μεγαλύτερα έργα Υποδομής και Ανάπτυξης της χώρας μας, συμβάλλοντας με τις υπηρεσίες της στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και των κατασκευών.

1.  Ως εταιρεία προάγετε τη βιώσιμη ανάπτυξη και δραστηριοποιείστε σε θέματα ESG. Θέλετε να αναφερθείτε στη στρατηγική σας αυτή;

Η βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG βρίσκονται σταθερά στο πυρήνα της εταιρείας μας  και  των εταιρικών μας ενεργειών. Η TÜV HELLAS, 100% θυγατρική τουTÜV NORD έχει ενσωματώσει τις Αρχές του Ομίλου και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη λειτουργία και τη δραστηριότητα της και συμμετέχει στον ετήσιο απολογισμό Εταιρικής Ευθύνης του ομίλου, ενώ προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων μερών, έχει συντάξει και έχει αναρτήσει πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Έτσι, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, ενώ σχεδιάζουμε σειρά δράσεων στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της εταιρείας, στα κίνητρα μίσθωσης ηλεκτρικού στόλου αυτοκινήτων για όλα τα στελέχη μας, στην επέκταση των «πράσινων» δράσεων εντός και εκτός των χώρων του Φορέα, στην ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της εταιρείας αλλά, και στις αλλαγές σε εσωτερικές διοικητικές διαδικασίες αξιοποιώντας τη βοήθεια που μας παρέχει η ψηφιοποίηση και τέλος στην αξιολόγηση των προμηθευτών μας με ESG κριτήρια.

TUV

2.  Μπορείτε να μας πείτε για τις δράσεις που υλοποιείτε για την κοινωνία;

Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία, τους τελευταίους μήνες υλοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις σε διαφορετικούς, αλλά εξίσου σημαντικούς τομείς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε δωρέα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα, στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του νοσοκομείου, ενώ πραγματοποιήσαμε δωρεά μασκών  στην Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης RSF HELLAS καθώς και σε εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, επιδιώκοντας την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς πραγματοποιήσαμε δωρεάν Webinar με θέμα "Crisis Management”  καθώς και διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα: Η διαχείριση ποιότητας ως εργαλείο βιομηχανικής διοίκησης και τεχνολογίας, ενώ  οργανώσαμε δωρεάν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του Ψηφιακού Κόσμου». Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, πραγματοποίηθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:  Women 2.0: Ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα. 

Επιπλέον, είμαστε χορηγοί στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης “Ιατρική Ευθύνη: Πρακτικός Οδηγός για Νέους Ιατρούς” του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. ενώ πραγματοποιήσαμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση την επιθεώρηση επιτήρησης για την RSF HELLAS, επιθεωρήσαμε και πιστοποιήσαμε δωρεάν την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή και ολοκληρώσαμε την  επιθεώρηση επαναπιστοποίησης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά - Χαρούμενα Νιάτα.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στελέχη μας συμμετείχαν στον Εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Μαραθώνα.

Επιπλέον, θεωρώντας ότι το προσωπικό μας αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, φροντίζουμε για την δημιουργία ασφαλούς και ελκυστικού περιβάλλοντος εργασίας,  ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι, σεβόμαστε την ατομικότητα και προωθούμε ίσες ευκαιρίες προς όλους. Τέλος, επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξή τους μέσω εσωτερικών εκπαιδεύσεων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. 

3. Ως όμιλος που δραστηριοποιείται στο κλάδο των πιστοποιήσεων, τι σημαίνει για εσάς η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG;

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη προκειμένου κάθε εταιρεία -ανεξαρτήτως κλάδου- να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο. Είτε μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, είτε για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην κοινωνία την επαύριο της πανδημίας, είτε για τις καινούργιες απαιτήσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι η υιοθέτηση των εν λόγω κριτηρίων είναι μονόδρομος. Ειδικά δε για μια εταιρεία πιστοποίησης, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι ESG δεσμεύσεις να υιοθετούνται στην πράξη και όχι μόνο για το φαίνεσθαι ή για να καλυφθούν κάποιες τυπικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.  Η υιοθέτηση των κριτηρίων συμβάλλει πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εταιρικής ταυτότητας, στη δημιουργία αξιόπιστου δικτύου συνεργατών και προμηθευτών, στην ενσωμάτωση διαδικασιών για τη διαχείριση κρίσεων και κατά συνέπεια στη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης . Τα ESG κριτήρια απαιτούν ουσιαστικό μετασχηματισμό εντός της κάθε επιχείρησης και αντίστοιχα οι φορείς πιστοποίησης μπορούν να είναι οδηγοί και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. 

TUV

4. Από την πλευρά σας βλέπετε ενδιαφέρον από τις εταιρείες για πιστοποίηση σε αυτούς τους τομείς και τι πιστοποιήσεις υπάρχουν σήμερα;

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από τις εταιρείες για πιστοποιήσεις σχετικά με ESG δράσεις και κριτήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως οι εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές αναγνωρίζουν τη σημασία και την ουσία των τριών πυλώνων του ESG και σπεύδουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Και το γεγονός ότι επιθυμούν πιστοποίηση από καταξιωμένους φορείς σημαίνει ότι παίρνουν πολύ σοβαρά τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την εταιρεία αλλά και το αντικείμενο, υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης που καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Από την ασφάλεια στην εργασία αλλά και στα δεδομένα, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις carbon-neutral εταιρείες, μέχρι εξειδικευμένα πρότυπα ανά κλάδο, όπως π.χ. στα πρότυπα, υπάρχουν και εφαρμόζονται πρότυπα που πιστοποιούν τη σχετική συμμόρφωση. 

5. Μπορείτε να αναφερθείτε στα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε γύρω από αυτό;

Είναι ξεκάθαρο πως τα κριτήρια ESG είναι εδώ για να μείνουν και επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Είτε μιλάμε για χρηματοδοτήσεις, είτε για έργα υποδομών, για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και κάθε προσπάθεια reskilling/upskilling τουλάχιστον ένας από τους πυλώνες του ESG βρίσκει άμεση εφαρμογή. Και επιπλέον, βλέπουμε ότι στη διαδικασία εσωτερικού μετασχηματισμού προς αυτή την κατεύθυνση μπαίνουν και μικρότερες επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους. Από την πλευρά μας, φροντίζουμε να είμαστε ακόμη πιο κοντά στους συνεργάτες μας, καθοδηγώντας τους στην προσπάθειά τους αυτή, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τα πρότυπα πιστοποίησης ώστε να ενσωματώσουμε άμεσα όλες τις σχετικές αλλαγές, τόσο στα υφιστάμενα σχήματα όσο και σε νέα εφόσον υπάρξουν.  Τέλος, προσπαθούμε να συνδέουμε τις υπηρεσίες μας με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

6. Αναφορικά με τις εκθέσεις βιωσιμότητας, παρατηρείτε μία αυξητική τάση και τι προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες;

Στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος από το σύνολο των εμπλεκομένων, οι εκθέσεις βιωσιμότητας αποκτούν διαρκώς βαρύνουσα σημασία. Είτε μιλάμε για επενδυτές, είτε για χρηματοδότες, μετόχους, εργαζομένους ή και τον Τύπο, οι εκθέσεις βιωσιμότητας βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο. Και η μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες είναι να εξασφαλίσουν ότι σε αυτές περιγράφεται σωστά και με ουσία το σύνολο των δράσεων που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη δε τη βαρύνουσα σημασία αλλά και τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι εν λόγω εκθέσεις, είναι ξεκάθαρο πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στη σύνταξή τους. Και στο κομμάτι αυτό, ο ρόλος των φορέων πιστοποίησης είναι καταλυτικός, καθώς αφενός μπορούν να προστατεύσουν τις εταιρείες από οποιαδήποτε λανθασμένη αναφορά, αφετέρου όμως αναδεικνύουν και πιστοποιούν με τον πιο επίσημο τρόπο το σύνολο των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει.