ESG+Stories

STORIES

Τα Άσπρα Σπίτια γίνονται «έξυπνα» με φόντο το net zero και οι κάτοικοι prosumers

Τα Άσπρα Σπίτια γίνονται «έξυπνα» με φόντο το net zero και οι κάτοικοι prosumers

Η Mytilineos μέσα από τη νέα υπηρεσία Smart Cities μετατρέπει τον οικισμό σε μία πρότυπη πόλη, προσφέροντας πολλές δυνατότητες στους πολίτες, οι οποίοι πλέον στη νέα τεχνολογική εποχή δεν είναι απλά καταναλωτές αλλά prosumers. 

Τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της Mytilineos. Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι  ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και «έξυπνες»!

Η νέα υπηρεσία MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε. 

Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Η νέα υπηρεσία -προς το παρόν- περιλαμβάνει τέσσερις βασικές χρήσεις: την Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας, τους Έξυπνους Στύλους, την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων και την Πλατφόρμα του Πολίτη.

  • Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας

Η Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Ο χρήστης, ο περίφημος prosumer όπως έχει αρχίσει να καθιερώνεται ο όρος από τη λέξη produce (παράγω) και consume (καταναλώνω), έχει τη δυνατότητα να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Επιπλέον, είναι σε θέση να ενημερωθεί για την μείωση εκπομπών CO2 από την κατανάλωσή του, όπως επίσης και για την «πράσινη» ενέργεια που παράγει και καταναλώνει στην κλίμακα του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας.
Παράλληλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος. Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο χρήστης παράγει τη δική του ενέργεια, η οποία στην συνέχεια αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες με στόχο την πλήρη αξιοποίησή της. Στη συνέχεια, το απόλυτα αυτόνομο σύστημα-πλατφόρμα, μέσω ειδικών αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία, στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ενοίκου από «πράσινη» ενέργεια μεγιστοποιώντας παράλληλα και τον συνολικό κύκλο ζωής της μπαταρίας, με έμμεσο οικονομικό όφελος. 

Με αυτό τον τρόπο, η κατανάλωση ενέργειας και η γενικότερη ενεργειακή λειτουργία του σπιτιού δεν διαταράσσεται σε κανένα σημείο και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται πιθανές προσωρινές αλλαγές στην ροή λειτουργίας. 

Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας, ο χρήστης (prosumer) έχει τη δυνατότητα μέσα από απλούς δείκτες και διαγράμματα, να κατανοήσει την λειτουργία του συστήματος, να δει την μείωση των εκπομπών CO2 για το σπίτι του, να διακρίνει πόσο πράσινος είναι- τόσο σε ημερήσια βάση όσο και ετησίως - πόση ηλιακή ενέργεια αξιοποίησε  (είτε απευθείας είτε μέσω της μπαταρίας) και συνολικά πόσο περιόρισε την «βρώμικη» ενέργεια που απορροφά από το δίκτυο. 

Τέλος, σε περίπτωση που διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αμφίδρομης φόρτισης (V2B), έχει την δυνατότητα να ελέγχει εύκολα το επίπεδο φόρτισής του ενώ παράλληλα η περισσευούμενη ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκινήτου μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καλαφατά, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Mytilineos το σύστημα αυτό έχει 3 βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι:

• Βελτιώνεται και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κόστη διαχείρισης ενέργειας αλλά και τα κόστη συντήρησης της μπαταρίας
• Παρέχεται η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια σε περίπτωση blackout, καθώς η οικιακή μπαταρία είναι πάντα φορτισμένη, με βάση προβλέψεις του καιρού και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προτείνουν την χρήση των οικιακών συσκευών
• Τίθεται ένα ρεαλιστικό net zero target, μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης του συστήματος και την προσαρμογή του στο εκάστοτε ενεργειακό προφίλ, με στόχο την αύξηση της εξατομικευμένης χρήσης «πράσινης» ενέργειας μέσω μπαταρίας/PV 

«Επιπλέον, μέσω του συστήματος Prosumer Energy Management δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μίας έξυπνης και διαδραστικής ενεργειακής κοινότητας από την στιγμή που οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για να απολαύσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα» ανέφερε ο ίδιος. 

  • Έξυπνοι Στύλοι 

Η εταιρεία έχει  εγκαταστήσει στην περιοχή κατά μήκος της παραλίας έξυπνους στύλους. Οι Έξυπνοι Στύλοι είναι ενεργειακά αυτόνομοι και λειτουργούν με την «πράσινη» ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν από τα φωτοβολταικά panel και τις μικρές ανεμογεννήτριες που διαθέτουν.

Μέσω αυτών οι πολίτες έχουν πρόσβαση:
• σε ελεύθερη σύνδεση Internet μέσω 5G Wi-Fi
• στην μετεωρολογική πρόβλεψη με ακριβή καιρικά δεδομένα που λαμβάνονται από τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς στον οικισμό  
• σε πληροφορίες για την πόλη τους μέσω διαδραστικής οθόνης
• για φόρτιση των συσκευών τους
• σε μουσική μέσω bluetooth σύνδεσης και streaming

Παράλληλα, οι δήμοι μέσω των διαχειριστών τους έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δρώμενα της πόλης.Υπάρχει δε η δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων σε πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με την αειφορία και την κυκλική οικονομία. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ηχοσυστήματος απομακρυσμένης κεντρικής εκπομπής από τον διαχειριστή.

  • Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων

Η Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων είναι ένας καλύτερος, προληπτικός και πιο οικονομικός τρόπος διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του Οικισμού ή του δήμου. Συμβάλλει σημαντικά στην εύρεση απωλειών νερού του δικτύου και στην γενικότερη εξοικονόμηση νερού στον Οικισμό. Με την ψηφιακή χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού/δήμου και την αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών υδρομέτρων με ψηφιακά υψηλής ακρίβειας ο διαχειριστής μπορεί να:
- εξοικονομεί νερό περιορίζοντας τις ζημιές με τον άμεσο εντοπισμό και αποκατάσταση διαρροών
- έχει πρόσβαση στις μετρήσεις από τα υδρόμετρα των κατοίκων απομακρυσμένα με ακρίβεια και χωρίς επιπλέον κόστος
- έχει πρόσβαση στις μετρήσεις της κατανάλωσης νερού σε επίπεδο οικισμού και κατ’ επέκταση την δυνατότητα να ενισχύσει τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους πολίτες
- προβλέπει την κατανάλωση σε σχέση με την θερμοκρασία περιβάλλοντος και τις καιρικές συνθήκες

Σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο, ο οικισμός μπορεί να εντοπίσει το σημείο της βλάβης και να διακόψει τη ροή του νερού γύρω από το σημείο αυτό, αντί να διακόψει την παροχή σε όλο το δίκτυο, και έτσι να μην επηρεαστούν οι κάτοικοι συνολικά. Τέλος, οι κάτοικοι μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση τους σε ημερήσια βάση συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση νερού του σπιτιού τους.

  • Πλατφόρμα του Πολίτη

Με την Πλατφόρμα του Πολίτη οι κάτοικοι έχουν μαζί τους στο κινητό ή το tablet ό,τι χρειάζονται για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την πόλη τους και να συμμετέχουν ενεργά και διαδραστικά σε αυτήν.
Έχουν πρόσβαση σε:
• μετεωρολογικές προβλέψεις
• δεδομένα ηλιακής ενέργειας που παράγει και καταναλώνει ο οικισμός
• κρατήσεις θέσεων σε καταστήματα ή γήπεδα
• πλατφόρμα δηλώσεων βλαβών για το σπίτι τους ή για δημόσιους χώρους και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την πορεία των επιδιορθώσεων

Παράλληλα, ο δήμος είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα και ταχύτερα τις αιτήσεις των βλαβών μέσω αυτόματης καταχώρησης αιτημάτων και ανάθεσης σε τεχνικό. Βασικός στόχος του Citizen Platform είναι η αλληλεπίδραση του Δήμου με τους πολίτες τηρώντας μία ενιαία στάση, όπως επίσης και η ανταλλαγή πληροφοριών με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές των Smart Cities.

Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Mytilineos, Γιάννη Καλαφατά
Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Mytilineos, Γιάννη Καλαφατά

Ο κ. Καλαφατάς σημείωσε πώς αυτό είναι το πρώτο στάδιο και σε επόμενο στάδιο θα προστεθούν και άλλες υπηρεσίες όπως η διαχείριση σκουπιδιών, διαχείριση πάρκινγκ. «Θέλω να πω ότι αυτά είναι οι πρώτες από τις υπηρεσίες που έχουμε ξεκινήσει για τον οικισμό μας. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε κι άλλες, σε πολλά πεδία, όπως waste management, συστήματα ηλεκτροφωτισμού, διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων για 5G κ.ο.κ.  που θα μπορεί ένας δήμος να υλοποιεί για τους πολίτες του» ανέφερε. 

Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά». 

Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», με την σφραγίδα ποιότητας της Mytilineos. 

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG από τον όμιλο 

O πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας υπηρεσίας Smart Cities, αναφέρθηκε στη δέσμευση τους για μία βιώσιμη ανάπτυξη και στην στρατηγική τους που ενσωματώνει τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τα κριτήρια ESG. «Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG. Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον» ανέφερε.

Η Mytilineos έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της  δραστηριότητας.  «Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών σε όλη την πυραμίδα μας, σε όλους τους τομείς μας, σε όλες τις χώρες. Αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο που δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε, ραπορτάρουμε. Ήταν μια αλλαγή δύσκολη, αλλά με καρπούς που δεν δρέπουμε μόνο εμείς στη Mytilineos, αλλά και σε όλα τα περιβάλλοντα που δρούμε» σχολίασε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν αυτονόητη αυτή επιλογή, η ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. «Κι ο μόνος τρόπος για να είναι εφικτή είναι μέσα από το να επαν-εφευρίσκουμε τον εαυτό μας. Σας ομολογώ δεν είναι εύκολο: να μετασχηματιζόμαστε όμως για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίχθηκε η MYTILINEOS σε Energy Utility της νέας εποχής».