Το 2020, η Wall Street αγκάλιασε μια νέα επενδυτική στρατηγική που κυριάρχησε σε όλες τις συζητήσεις: τις ESG επενδύσεις. Στην ουσία, οι επενδυτές άρχισαν να πιστεύουν ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται υπεύθυνα τις κοινωνικές προκλήσεις – όπως η κλιματική αλλαγή – όχι μόνο θα κάνουν καλό στον πλανήτη, αλλά αυξάνουν και την κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα. Η Wall Street, λοιπόν, φαινόταν έτοιμη να παίξει τον ρόλο της στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε μια νέα εποχή απαλλαγμένη από τον άνθρακα– ίσως όχι μόνο για να σώσει τον πλανήτη, αλλά και για να προστατεύσει τα δικά της κέρδη. Αυτό συνεχίστηκε, μέχρι που ξεκίνησε μια ισχυρή αντίδραση κατά των ESG.
Αν αναρωτιέστε γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση, πρέπει να κατανοήσουμε τις ρίζες αυτής της στρατηγικής, οι οποίες έχουν την αρχή τους πολύ μακρύτερα από τη Wall Street, στους... θρησκευτικούς επενδυτές.
Η Αρχή των ESG: Ένα Θρησκευτικό Κίνημα
Πριν από περίπου 100 χρόνια, κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι οι επενδύσεις τους πρέπει να αντανακλούν τις αξίες της πίστης τους. Όπως αναφέρει ο Tim Smith, σύμβουλος πολιτικής και ιδρυτής του Interfaith Center on Corporate Responsibility, «οι Ενωμένοι Μεθοδιστές, για παράδειγμα, απέφευγαν να επενδύουν σε βιομηχανίες σαν τα καπνά και το αλκοόλ». Αλλά η πραγματική στροφή έγινε το 1971, όταν η Επισκοπική Εκκλησία της Αμερικής αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις επενδύσεις της στη Νότια Αφρική, την εποχή του απαρτχάιντ. Ενώ η εκκλησία εξέφραζε την αντίθεσή της στο καθεστώς, ανακάλυψε ότι τα χρήματά της στήριζαν εταιρείες που λειτουργούσαν στη Νότια Αφρική, υποστηρίζοντας έτσι το απαρτχάιντ. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε τους ηγέτες της εκκλησίας να καταθέσουν ψήφισμα στους μετόχους, ζητώντας από τη General Motors να αποσυρθεί από τη Νότια Αφρική. Έπειτα από 15 χρόνια πίεσης, η εταιρεία υποχώρησε το 1986, επικαλούμενη ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Ήταν μια ιστορική στιγμή, που έδειξε για πρώτη φορά πώς οι θρησκευτικοί επενδυτές μπορούσαν να επηρεάσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των μετοχικών διαδικασιών.
Από τις Θρησκευτικές Οργανώσεις στη Wall Street
Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, οι θρησκευτικοί επενδυτές συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στις εταιρείες, ζητώντας να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες, η ρύπανση και οι κοινωνικές ανισότητες. Η Pat Daly, μέλος των Αδελφών του Αγίου Δομίνικου του Κάλντγουελ, μια δυναμική φιγούρα από το Νιου Τζέρσεϊ, ήταν από τις πρώτες που εστίασαν στην κλιματική αλλαγή, ζητώντας από εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Ford να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον. Παρά την απώλειά της το 2022, η κληρονομιά της ζει μέσα από το κίνημα ESG, το οποίο, όπως είχε δηλώσει η ίδια το 2016, είναι αποτέλεσμα της επίμονης δουλειάς των θρησκευτικών επενδυτών. «Βάλαμε το ESG στο προσκήνιο και τώρα το κίνημα έχει απογειωθεί», ανέφερε.
Χρόνια μετά, το 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, ανακοίνωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής των επενδύσεών της. Κι από τότε μέχρι σήμερα τα ESG βρίσκονται πραγματικά στο κέντρο των εταιρικών στρατηγικών κι απ΄ότι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν, μιας και δείχνουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα ακόμα και στις πολιτικές Τράμπ.