ESG+Stories

Οι επενδυτές περιμένουν την COP26 για να πιέσουν... περισσότερο τις εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον

Οι ζυμώσεις  που γίνονται στο πλαίσιο της Συνόδου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο για τις στρατηγικές μείωσης των εκπομπών, τη βιώσιμη χρηματοδότηση, την απανθρακοποίηση και το σύστημα αντιστάθμισης ρύπων αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τους επενδυτές. 
Οι επενδυτές περιμένουν την COP26 για να πιέσουν... περισσότερο τις εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον

Καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν ένα μπαράζ δεσμεύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μέτοχοί τους στην τήρηση των δεσμεύσεών τους είναι όλο και πιο σημαντικός. 

Η Climate Action 100+, ένας συνασπισμός μεγάλων επενδυτών, νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους μεγαλύτερους «ρυπαντές» άνθρακα στον κόσμο είχαν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούσαν ή δεν μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως. 

Ήδη διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το «ειδικό τους βάρος» προκειμένου να ψηφίσουν κατά επικεφαλής επιχειρήσεων (όπου έχουν επενδύσει), οι οποίοι δεν ενεργούν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο για γίνει αυτό, οι επενδυτές χρειάζονται διαφάνεια πληροφοριών για να κρίνουν πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες στη μείωση των εκπομπών - και να δουν πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με τις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες τους. 

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την εταιρική συμπεριφορά γύρω από την κλιματική αλλαγή. Αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να υποστηρίζουν πιο «πράσινες εταιρείες» ή να περιορίζουν τις επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής «έντασης» άνθρακα.  Εκτός από το «λανσάρισμα» εξειδικευμένων επενδυτικών προϊόντων που εστιάζουν στην ενθάρρυνση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επίσης αναθεωρήσει τα χαρτοφυλάκια τους για να τα καταστήσουν πιο φιλικά προς το κλίμα. Άλλοι κοιτάζουν επίσης πέρα ​​από τις αγορές μετοχών για να προσπαθήσουν να πιέσουν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη εστίαση αυτών των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων στα κλιματικά ζητήματα, πολλοί πιστεύουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο σκληροί.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι 

Με τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, COP26, να βρίσκεται εν εξελίξει, παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη επιχειρήσεων και funds αναμένουν με αγωνία τα μηνύματα και τα … σήματα που θα στείλει η πολυαναμενόμενη σύνοδος στην αγορά. Ως εκ τούτου, η BofA εκτιμά ότι το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισροών μετοχών κατευθύνεται πλέον σε κεφάλαια που προτάσσουν τη βιωσιμότητα. Στον τομέα αυτόν εμπίπτουν οι ΑΠΕ και οι εταιρείες αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και οι κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και όσες κάνουν επενδύσεις στο υδρογόνο. Ειδικά η αγορά για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών ιόντων λιθίου, ηλεκτρολυτών και κυψελών καυσίμου θα μπορούσε να φτάσει τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν ο κόσμος μπει σε τροχιά για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από την άλλη, τα νέα δεδομένα αποτελούν πρόκληση για τομείς υψηλών εκπομπών όπως οι αεροπορικές εταιρείες και η ναυτιλία, ενώ η επέκταση των πολιτικών τιμολόγησης του άνθρακα θα αυξήσει τις πιέσεις κόστους για τους κατασκευαστές χημικών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale συμβουλεύουν για περιορισμό της έκθεσης στο πετρέλαιο και σε παράγωγά του. Οι τομείς που καταγράφουν υψηλότερη ρύπανση είναι πιθανό να τα πάνε χειρότερα στις αγορές μετοχών και πιστώσεων, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιλεκτικοί αναφορικά με το ανθρακικό απούπωμα, αναφέρει ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Alain Bokobza.

Για τις εταιρείες, ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μεγαλύτερο κόστος συμμόρφωσης, λογιστικό κόστος και περιβαλλοντικούς φόρους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, ζήτησε από τους δανειστές να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από την κλιματική αλλαγή στις δανειοδοτικές και εμπορικές τους δραστηριότητες όταν υποβληθούν σε stress test το επόμενο έτος.

Οι στρατηγοί της UBS Global Wealth σημειώνουν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της ίδιας της κλιματικής αλλαγής στα περιουσιακά στοιχεία. Τα χαρτοφυλάκια Real Estate με ακίνητα σε παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνουν.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ