ESG+Stories

«Καλλιεργείται» ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στον αγροτικό τομέα

Ξεκινάει ο επιταχυντής Smart Argo Lab με τις πρώτες 12 startup οι οποίες στοχεύουν να φέρουν την τεχνολογία στις καλλιέργειες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα.
«Καλλιεργείται» ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στον αγροτικό τομέα

«Φυτεύονται» οι πρώτοι σπόροι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή καθώς ξεκινάει ο επιταχυντής Smart Agro Lab που θα περιλαμβάνει 12 startups οι οποίες θα στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτομιών που θα ενισχύσουν τον αγροδιατροφικό τομέα.

.

Οι 12 νέες startups που θα ενταχθούν στον επιταχυντή στοχεύουν στο να ενταχθεί η τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα έτσι ώστε να επωφεληθεί από τα ποικίλα οφέλη που προσφέρει όπως της μείωσης του κόστους παραγωγής μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της βελτιστοποίησης της χρήσης πόρων στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών.

Την ανάγκη καθολικής ένταξης των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, οι Industry Disruptors Game Changers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Καλλιεργώντας τους Σπόρους της Καινοτομίας».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη χρήση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα «πολύ σημαντική πολύ σημαντική, καθώς συμβάλει στην μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της βελτιστοποίησης των εισροών, στην παραγωγή ποιοτικώς ανώτερων προϊόντων, αλλά παράλληλα θα βοηθάει και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Επισήμανε ακόμη ότι η σύνδεση της καινοτομίας με τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα είναι αναγκαία «γιατί έτσι καταφέρνουμε να μειώσουμε τις εισροές και να εξοικονομήσουμε πόρους, γιατί έτσι καταφέρνουμε να αυξήσουμε τις σοδειές, έτσι θα καταστήσουμε τον τομέα βιώσιμο και ελκυστικό για νέες επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής της Industry-Disruptors Game-Changers, που αποτελεί μία εκ των εταιρειών-μετόχων του Smart Agro Hub, υπογράμμισε πως «αυτή η σύμπραξη είναι αυτό που παλεύαμε τόσα χρόνια. Είναι μια μοναδική στιγμή και σε αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να συνδέσουμε την καινοτομία με την αγροτική παραγωγή και την γαστρονομία».

Οι startups που θα επιλεχθούν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του smart agro hub που έχει δημιουργήσει το γεωπονικό πανεπιστήμιο με 10 σχετικές εταιρείες για να κάνουν δοκιμές στις ιδέες τους που μπορεί να είναι από συστήματα έξυπνης γεωργίας έως τρόποι διαχείρισης ενέργειας.

Αναγκαία η σύνδεση της τεχνολογίας με την παραγωγή

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «η ευφυής γεωργία είναι ένας τομέας με τεχνολογία αιχμής. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από ενίσχυση της συμμετοχής των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία γιατί η χρήση τους θα βοηθήσει στη γεωργία να περάσει στην επόμενη ημέρα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Καινοτομία στη γεωργία δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες. Μπορεί να είναι κάλλιστα και ερευνητικές με τα αποτελέσματα πειραμάτων και ερευνών να υιοθετούνται στην παραγωγική διαδικασία».

Το Smart Agro Lab ενισχύει νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες φιλοδοξούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Αποτελεί μία πρωτοβουλία του κέντρου δεξιοτήτων Smart Agro Hub, για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μιας νέας γενιάς καινοτομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων & βιώσιμων επιχειρήσεων, στον κλάδο της αγροδιατροφής και της έξυπνης γεωργίας.

Με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, νέων υπηρεσιών και προϊόντων, το Smart Agro Lab, επιχειρεί να αποτυπώσει την καινοτόμα δυναμική ερευνητικών και επιχειρηματικών ομάδων, με κεντρικό άξονα την έξυπνη γεωργία, τα τρόφιμα, την αγροδιατροφή κ.α., με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία, την κυκλική οικονομία και το αποτύπωμα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στις νεοφυείς επιχειρήσεις θα δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουν πηγές χρηματοδότησης, ενώ η υποστήριξη για την επώαση νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων θα είναι πολυεπίπεδη. Ειδικότερα, περιλαμβάνει εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους mentors που προέρχονται από την αγορά της αγροδιατροφής αλλά και την επιστημονική κοινότητα, δικτύωση με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και φορείς. Προσφέρει επίσης συνεργασία με το Smart Agro Hub και τις εταιρείες του μετοχικού του σχήματος, καθώς και πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης (κεφάλαιο κίνησης, υλικοτεχνική υποδομή, συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής φύσεως), ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις εντός της θερμοκοιτίδας.

Τι είναι το Smart Agro Hub

Το Smart Agro Hub είναι ένα πρότυπο κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, που αποσκοπεί στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, νέων υπηρεσιών και προϊόντων. Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνεισφέρει στην προαγωγή της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων σε κλάδους προτεραιότητας όπως η έξυπνη γεωργία, τα τρόφιμα, η αγροδιατροφή κά.

Θέλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στη ψηφιακή εποχή και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στο χώρο της αγροδιατροφής και της αγροκαλλιέργειας. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει, αφορούν στην περιβαλλοντική αποτίμηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας και τη βελτιστοποίηση αυτής, με βάση εθνικά και διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις.

Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ως Ανώνυμη Εταιρεία με 11 μετόχους και αποτελεί μια συνεργασία, με "ομπρέλα” το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες δέκα καινοτόμες εταιρείες, που είναι συμπληρωματικές από τον κλάδο του aggrotech innovation (Industry-Disruptors Game-Changers, AgroSpeCom, GeoSense, Agenso, MES Energy, TCB, Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, Specisoft, Scient Act, Magma).

Πηγή: Businessdaily.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ