ESG+Stories

Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν καταρρεύεσει αλλά απέχουν πολύ από το να βγουν από τα κεφάλαια ESG

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας κατέχουν εξέχουσα θέση στα αμοιβαία κεφάλαια ESG;
Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν καταρρεύεσει αλλά απέχουν πολύ από το να βγουν από τα κεφάλαια ESG

Πιθανότατα δεν έχει διαφύγει της προσοχής σας ότι οι τεχνολογικές μετοχές δεν είχαν καλή χρονιά. Μαζί με άλλες αναπτυσσόμενες εταιρείες που έχουν πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων, έχουν υποχωρήσει δραματικά. Από τον Ιανουάριο, ο δείκτης MSCI ACWI Information Technology έχει χάσει το 45% της αξίας του, σύμφωνα με τους Financial Times.

.

Τα περισσότερα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα σε μετοχές τεχνολογίας. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) έχουν κατά μέσο όρο το 29% των μετοχών τους σε τεχνολογικά προϊόντα. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με μόλις 23% για τα μετοχικά κεφάλαια γενικά, σύμφωνα με ανάλυση της Elisabeth Steyn, ειδικού σε θέματα ESG.

Από τις μεγάλες αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, έχει υποχωρήσει κατά 56% φέτος, η Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, έχει υποχωρήσει κατά 28%, η Amazon έχει χάσει 25% και η Apple έχει υποχωρήσει μόλις 15%. 

Η επένδυση στην τεχνολογία πιθανώς δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους πολλοί βιώσιμοι επενδυτές όταν επιλέγουν αμοιβαία κεφάλαια ESG. Τα προβλήματα κυμαίνονται από ζητήματα διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού (Apple) έως τη μεγάλη χρήση συσκευασίας (Amazon) και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παραπληροφόρηση (Meta).

Για παράδειγμα το ETF «iShares ESG Aware MSCI USA ETF» αξίας 22 δισ. δολαρίων. Οι κορυφαίες συμμετοχές της είναι οι Apple, Microsoft, Amazon, Tesla και Alphabet. Εν μέρει ο λόγος για αυτό είναι ότι τα κεφάλαια ESG είναι συχνά απλά αποκλειστικά. Συμφωνούν να μην επενδύουν σε ορισμένα πράγματα - η μέθοδος της παλιάς σχολής για την αποφυγή ομάδων όπλων και καπνού, αλλά επεκτείνεται στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για μια αναβάθμιση του 21ου αιώνα.

Αν αφαιρέσετε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι πιο πιθανό να υπερεκπροσωπήσετε άλλους τομείς, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου οι μετοχές τεχνολογίας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του δείκτη.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι οργανισμοί αξιολόγησης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ως προς το αν μια εταιρεία είναι βιώσιμη. Εκτός από την απομάκρυνση ορισμένων τομέων, το ETF της iShares αναφέρει ότι «κλίνει προς» τις αμερικανικές εταιρείες με ευνοϊκές αξιολογήσεις ESG. Η Sustainalytics, ένας οργανισμός αξιολόγησης της αειφορίας που ανήκει στον οίκο ερευνών Morningstar, δίνει στην Amazon την αξιολόγηση «υψηλού κινδύνου» για τον κίνδυνο ESG, κατατάσσοντάς την στην 450η θέση από τις 457 εταιρείες του κλάδου λιανικού εμπορίου - όπου το 1 είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος.

Ωστόσο, η MSCI, την οποία χρησιμοποιεί το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares, αξιολογεί τη βαθμολογία ESG της Amazon ως μέση. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια ετικέτα ESG λέει πολύ λίγα πράγματα για το είδος των εταιρειών στις οποίες μπορεί να επενδύσει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Οι Financial Times συμβουλεύουν τους επενδυτές να ελέγχουν τις 10 κορυφαίες συμμετοχές για να βεβαιωθούν ότι αισθάνονται άνετα με αυτές.

Σε παγκόσμια κλίμακα και εκτός των ΗΠΑ, τα αμοιβαία κεφάλαια ESG δεν τείνουν να είναι ιδιαίτερα υπέρβαρα σε μετοχές τεχνολογίας. Μια ανάλυση της Lipper Global για τα παγκόσμια αναπτυσσόμενα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ESG που είναι διαθέσιμα στους Βρετανούς μικροεπενδυτές δείχνει ότι είναι μόνο ελαφρώς υπέρβαρα στην τεχνολογία - σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με το μέσο όρο 19%.

Αλλά ακόμη και αν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έχει μεγάλο βάρος στην τεχνολογία, αξίζει τον κόπο να ψάξετε για να δείτε τι είδους εταιρείες τεχνολογίας έχει στην κατοχή του. Πάρτε το Liontrust Sustainable Future Global Growth, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 36% των μετοχών του είναι σε εταιρείες τεχνολογίας έναντι 22% του δείκτη με τον οποίο συγκρίνεται - του MSCI World.
Όμως, ο διαχειριστής κεφαλαίων Simon Clements λέει ότι από τους τεχνολογικούς γίγαντες, ο μόνος που κατέχει η Liontrust είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google. Η Amazon αποκλείεται επειδή η Liontrust πιστεύει ότι δεν κάνει αρκετά για την ανακύκλωση του χαρτονιού και έχει προβλήματα με τη μεταχείριση των εργαζομένων της, ενώ τα προβλήματα διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple την καθιστούν άλλη μια αρνητική επιλογή. Η Google, από την άλλη πλευρά, «αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της εκπληκτικά καλά», υποστηρίζει.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών συμμετοχών του συγκεκριμένου ταμείου, λέει ο Clements, αφορά τεχνολογικές εφαρμογές που καθιστούν τις εταιρείες πιο αποτελεσματικές. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Autodesk, μια εταιρεία λογισμικού που στοχεύει στην ψηφιοποίηση των κατασκευαστικών και μεταποιητικών τομέων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των σφαλμάτων και του κόστους κατά το σχεδιασμό νέων κτιρίων: ένα κόλπο που ο κατασκευαστικός κλάδος μόλις άρχισε να αντιλαμβάνεται. «Ψάχνουμε για τεχνολογικές μετοχές όπου η τεχνολογία είναι εκκολαπτόμενη, όχι ώριμη», εξηγεί ο Clements - κάτι που είναι λογικό να προέρχεται από έναν διαχειριστή αναπτυξιακών κεφαλαίων.

Μια άλλη εταιρεία που εμπίπτει στην κατηγορία της τεχνολογίας για τη Liontrust είναι η Infineon, μια γερμανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών με πελάτες που κυμαίνονται από κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Αλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές τεχνολογίας, ενώ είναι πιο προφανώς ευθυγραμμισμένες με τη βιώσιμη επένδυση, έχουν υποχωρήσει μαζί με τον κλάδο φέτος. Η Autodesk υποχωρεί κατά 24%, ενώ η Infineon κατά 40%.

Φυσικά, κάποιοι το βλέπουν αυτό ως ευκαιρία αγοράς. Ο Félix Boudreault, διευθύνων σύμβουλος της Sustainable Market Strategies, λέει για τις πιο βιώσιμες εταιρείες τεχνολογίας: «Νομίζω ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες θα ανακάμψουν πιθανώς ταχύτερα από ένα Facebook ή άλλες εταιρείες τεχνολογίας που δεν έχουν πραγματικά κανένα ρόλο στη μελλοντική οικονομία. Μερικές φορές είναι μια ευκαιρία αγοράς όταν πιστεύεις ότι έχουν καλύτερο και μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον». 

Όσοι θέλουν πραγματικά να αποφύγουν την τεχνολογία μπορούν να επιλέξουν διαφορετικούς τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων ESG. Οι εταιρείες τεχνολογίας δεν φημίζονται για τα μερίσματά τους, οπότε τα αμοιβαία κεφάλαια εισοδήματος είναι πιθανό να είναι υποεπενδεδυμένα σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper. Οι επενδυτές μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο εξειδικευμένους τομείς, ξεφεύγοντας από τα ευρύτερα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια.

Ο Boudreault προτείνει να εξετάσουμε τα δασοκομικά κεφάλαια, τα οποία αντέχουν καλύτερα από την ευρύτερη αγορά, επωφελούμενα από τη σχετική δύναμη των εμπορευμάτων, καθώς και από την ευθυγράμμιση με το ESG. Το iShares Global Timber and Forestry Ucits ETF έχει χάσει λιγότερο από 5% φέτος και στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί πάνω από 4% τελευταίους 12 μήνες.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές τεχνολογίας κατέχουν εξέχουσα θέση στα αμοιβαία κεφάλαια ESG - οδηγώντας τις επιδόσεις τα χρόνια πριν από την τρέχουσα κατάρρευση - είναι ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ESG συχνά δεν διαφέρουν τόσο πολύ από έναν δείκτη όσο πολλοί βιώσιμοι επενδυτές μπορεί να νομίζουν.

Το αν αυτό ενοχλεί τους επενδυτές εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθένα. Μπορεί να θέλει κάποιος να αποφύγει την τεχνολογία επειδή ανησυχεί για τις μετοχές ανάπτυξης. Μπορεί να νομίζει ότι είναι μια ευκαιρία αγοράς. Μπορεί να θέλει να αποφύγει την τεχνολογία επειδή δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του ως βιώσιμη μετοχή- μπορεί να πιστεύει ότι είναι απολύτως αποδεκτή. Όπως πάντα, υπάρχει κάτι για όλους, αλλά η αδιαφάνεια του σύμπαντος των ESG σημαίνει ότι πρέπει να οι επενδυτές να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ