ESG+Stories

Tο 67% των επιχειρήσεων παγκοσμίως πιστεύει ότι o COVID-19 έδωσε ώθηση στο ESG

Ποιοι τομείς του επιχειρείν βρίσκονται μπροστά στην υιοθέτηση πρακτικών ESG και τι θεωρείται πιο σημαντικό στο τρίπτυχο αυτο; Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της GlobalData.
Tο 67% των επιχειρήσεων παγκοσμίως πιστεύει ότι o COVID-19 έδωσε ώθηση στο ESG

Η έρευνα της GlobalData αποκάλυψε ότι το 67% από 1. 500 στελέχη ESG όλων των κλάδων πιστεύουν ότι η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει την εστίαση και τη δράση σε θέματα ESG. H έρευνα σημειώνει ότι η ανατροπή του status quo από το COVID-19 οδήγησε τις επιχειρήσεις να δουν πόσο εφικτή μπορεί να είναι η περιβαλλοντική πρόοδος.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των στελεχών πιστεύει ότι η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για αυξημένη εστίαση και δράση όσον αφορά τα θέματα ESG. «Το Covid-19 προκάλεσε στις εταιρείες νέες κοινωνικές προκλήσεις και προκλήσεις διακυβέρνησης», αναφέρει η έρευνα της GlobalData. «Επιπλέον, η αναγκαστική διακοπή ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων μπορεί να οδήγησε πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι η περιβαλλοντική δράση ήταν πιο εφικτή από ό,τι πίστευαν προηγουμένως».

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με τη σημασία του ESG, καθώς το 91% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν στόχους για την επίτευξη των στόχων ESG. 

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 69% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αλλάξει τις πολιτικές ή/και τις πρακτικές των εταιρειών του τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Αν και η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG είναι απαραίτητη σε όλους τους κλάδους, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα από άλλους στις μετρήσεις της σημασίας των ESG, τον καθορισμό στόχων και τις επενδύσεις, όπως ο τομέας της συσκευασίας, της εξόρυξης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι τομείς αυτοί κατατάσσονται υψηλότερα στις μετρήσεις είναι ότι είναι «μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών και επηρεάζονται περισσότερο από τις δράσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής».

Οι επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβαλλοντικό τμήμα του ESG αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο, ακολουθούμενες από τις κοινωνικές επενδύσεις και στη συνέχεια από τις επενδύσεις διακυβέρνησης.

Πράγματι, οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εξηγούν γιατί οι ερωτηθέντες επέλεξαν το περιβάλλον όχι μόνο ως τον τομέα που θα προσελκύσει τις περισσότερες επενδύσεις αλλά και ως τον σημαντικότερο παράγοντα ESG για τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι τα στελέχη της ESG δήλωσαν ότι η ικανοποίηση των πελατών, ένα καθαρότερο περιβάλλον και η βελτίωση της φήμης είναι τα κύρια οφέλη ενός άριστου περιβαλλοντικού μητρώου, παρά το ηθικό των εργαζομένων, η ικανοποίηση των μετόχων και η αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή θεωρείται ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας για τους ερωτηθέντες. Άλλα θέματα που θεωρούνται σημαντικά είναι η ρύπανση, οι φυσικοί πόροι και η βιοποικιλότητα.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς παράγοντες, το 40% των ερωτηθέντων ανέδειξε την υγεία και την ασφάλεια ως τον πιο σημαντικό. Η ποικιλομορφία και η ενσωμάτωση κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντίκτυπο στην κοινότητα.

Η διαχείριση των κινδύνων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας διακυβέρνησης, δήλωσε πάνω από το 40% των ερωτηθέντων. Άλλα βασικά θέματα περιλαμβάνουν την εταιρική δομή, τη δεοντολογία, τη διαφθορά και τη δωροδοκία. Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ανεπαρκείς πρακτικές διακυβέρνησης καθιστούν πιο πιθανό οι εταιρείες να μην επιτύχουν τους στόχους ESG, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα βελτίωναν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά τους μητρώα». Αυτό είναι ουσιαστικό, καθώς τα στελέχη ESG ανέφεραν έλλειψη εστίασης όσον αφορά τη διακυβέρνηση, καθώς δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην περιβαλλοντική πλευρά, και μετά στο κοινωνικό στοιχείο.

Ωστόσο, η ολιστική προσέγγιση της υιοθέτησης του ESG είναι σημαντική για τη στεγανοποίηση των μακροπρόθεσμων επιδόσεων και της βιωσιμότητας ενός οργανισμού, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν την ίδια προσοχή στο να τσεκάρουν όλα τα κουτάκια των ESG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ