ESG+Stories

Β. Λαζαράκου: Το ταξίδι της μετάβασης περνάει μέσα από το ESG

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε για τη μετάβαση σε μία νέα οικονομία η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση κριτηρίων ESG αλλά και για το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους αξιολογητές. 
Β. Λαζαράκου: Το ταξίδι της μετάβασης περνάει μέσα από το ESG

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία μετάβαση σε μία νέα οικονομία, την κυκλική και πράσινη και όπως κάθε μετάβαση δεν είναι εύκολη καθώς συνεπάγεται κόστη και έχει και κινδύνους». Με αυτή τη φράση άνοιξε την τοποθέτησή της η κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των Επιχειρηματικών επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με ESG κριτήρια & της λίστας των The Most Sustainable Companies in Greece 2022.

Η κα Λαζαράκου μίλησε για τη μετάβαση σε μία νέα οικονομία η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση κριτηρίων ESG καθώς και για το κενό που υπάρχει στους αξιολογητές ESG.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας το μεγάλο κόστος της μετάβασης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ήδη από το 2019 συνέταξε ένα σχέδιο επιδότησης της προσπάθειας αυτής, με στόχο την μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μία οικονομία κλιματικά ουδέτερη με μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται «Βιώσιμη Ευρώπη» το οποίο θα κινητοποιήσει βιώσιμες επενδύσεις ύψους €1 τρις. μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης  για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 100 δις. ευρώ κατά την περίοδο 2021- 2027 για τη στήριξη των εργαζομένων και των πολιτών στις περιφέρειες αυτές.

«Δεδομένου ότι μιλάμε για έναν μονόδρομο καθώς δεν γίνεται να προχωρήσουμε χωρίς την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG γιατί πλέον οι επενδυτές θέλουν τις επενδύσεις ESG και εφόσον πια μιλάμε για μονόδρομο για εταιρείες οι οποίες έχουν ενσωματώσει τα κριτήρια ESG, δηλαδή σωστή διακυβέρνηση, κοινωνική ευαισθησία και προσπάθεια για να γίνουν πράσινες, οφείλουμε να προχωρήσουμε το ταξίδι της μετάβασης και άρα το ταξίδι της προσαρμογής που έχουν οι κανονισμοί ESG» υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει ως ρυθμιστική αρχή στη διαδικασία θεσμοθέτησης των κανονισμών και των ενιαίων ευρωπαϊκών προτύπων. Υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ο κανονισμός για το Taxonomy και ο κανονισμός γνωστοποιήσεων της αειφόρας, το SFDR, που απευθύνεται κυρίως στους διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να κρίνουν αν γίνονται σωστά οι γνωστοποιήσεις από τις εταιρείες και να ενημερώσουν για τις γνωστοποιήσεις αυτές. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με την αρχή ESMA βοηθούν ώστε τα ρυθμιστικά αυτά τεχνικά πρότυπα σε καθέναν από αυτούς τους κανονισμούς να κατανοηθούν από τις εταιρείες και να μεταφραστούν σε υποχρεώσεις.

Call for evidence 

Τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα θέμα που έχουν εντοπίσει όλοι οι επόπτες και έχουν στείλει και σχετικές επιστολές στην Ε.Ε. και είναι το εξής: Η ενημέρωση, η πληροφόρηση που γίνεται για τους raters, για όλους αυτούς βάσει των στοιχείων που λαμβάνουν από τις εταιρείες αξιολογούν αν είναι βιώσιμες ή όχι. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα call for evidence το οποίο τρέχει και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι τις 11 Μαρτίου και θέλουμε όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή και όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει ESG να έρθουν και να δώσουν στοιχεία και να καταγράψουν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία πιστεύουν ότι χρειάζεται να υπάρχει ενημέρωση, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει σωστά η νομοθεσία από την Ε.Ε. στο μέλλον και στο κομμάτι αυτό». 
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ