ESG+Stories

Επερχόμενοι κανονισμοί στις αξιολογήσεις ESG: Τρεις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το greenwashing, την αξιοπιστία αυτών των αξιολογήσεων και το πόσο καλά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση μιας εταιρείας σε θέματα ESG.
Επερχόμενοι κανονισμοί στις αξιολογήσεις ESG: Τρεις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις

Ο τομέας των αξιολογήσεων ESG βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης - σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 150 διαφορετικοί πάροχοι δεδομένων ESG στην αγορά, και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν με τη συνεχή προσοχή των επενδυτών. Η εκτιμώμενη κλίμακα των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την ESG προβλέπεται να φθάσει τα 53 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2025, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων επενδύσεων.

Αυτή η ταχεία ανάπτυξη οφείλεται στην αυξανόμενη ρυθμιστική εστίαση στo ESG στις δυνητικές επενδύσεις με την ταξινομία της Ε.Ε. και τον κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR), σε συνδυασμό με την πιο εξελιγμένη ζήτηση από τους επενδυτές για προϊόντα που στρέφουν την κοινωνία προς μια πιο πράσινη οικονομία και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πιθανό να αυξηθούν σε ένταση τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις ESG να αναλάβουν βασικό ρόλο στο οικοσύστημα της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Ωστόσο, με την αυξημένη επιρροή έρχεται και ο αυξημένος έλεγχος, και η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου αυτού έχει προκαλέσει έντονη κριτική. Αυτό συχνά υποδεικνύει την έλλειψη κοινών προτύπων, καθώς δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός του τι πρέπει να μετράει το «ESG». Αντίθετα, διαφορετικοί βαθμολογητές ESG παρέχουν δείκτες για διαφορετικές πτυχές της βιωσιμότητας και οι εφαρμοζόμενες μεθοδολογίες ποικίλλουν.

Οι αξιολογητές ESG συχνά καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα, παρά την πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες, και κατά μέσο όρο, η συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας των κορυφαίων παρόχων για την ίδια εταιρεία μπορεί να είναι μόλις 0,54. Σε σύγκριση με τον ρυθμιζόμενο τομέα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, όπου η συσχέτιση είναι κοντά στο 0,99, αυτό ξεχωρίζει. Κατά συνέπεια, η αγορά λαμβάνει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις επιδόσεις ESG και οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να λάβουν για να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους.

Επιπλέον, συχνά υπάρχει περιορισμένη διαφάνεια σχετικά με τις υποκείμενες μεθοδολογίες λόγω εμπιστευτικότητας, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να κατανοήσουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγησή τους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες σχετικά με το greenwashing, αμφισβητώντας την αξιοπιστία αυτών των αξιολογήσεων και το πόσο καλά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση μιας εταιρείας σε θέματα ESG. Κατά συνέπεια, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που ζητούν ρυθμίσεις στον κλάδο. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη τυποποίηση, για τη βαθμονόμηση της αγοράς, ώστε οι φορείς να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με τη βοήθεια ρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Το 2022, ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας δημοσίευσε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους παρόχους αξιολογήσεων και δεδομένων ESG. Πρόκειται για την πρώτη του είδους της που εκδίδεται από μια εθνική ρυθμιστική αρχή, η οποία αποτελείται από έξι αρχές που καλύπτουν τη διαφάνεια γύρω από τις μεθοδολογίες και τις πηγές δεδομένων, με προσέγγιση «συμμόρφωση ή εξήγηση». Οι αναδυόμενες τάσεις αρχίζουν να κινούνται σε άλλα μέρη του κόσμου - για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συστήσει ομάδα εργασίας για έναν εθελοντικό κώδικα βέλτιστης πρακτικής για τους βαθμολογητές ESG, επιδιώκοντας να τους εντάξει στο πεδίο εφαρμογής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς. Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει κανονισμό για την παρακολούθηση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των αξιολογήσεων ESG το 2023, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Οι κανονισμοί φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα για τους οργανισμούς αξιολόγησης ESG. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις; 

Κοινή γλώσσα: Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται σε διαφορετικές παγκόσμιες δικαιοδοσίες, τα υπό κατάρτιση κανονιστικά πλαίσια επιδιώκουν την ευθυγράμμιση των όρων που χρησιμοποιούνται στις αξιολογήσεις ESG, ώστε να καταστεί δυνατή η κοινή κατανόηση σε ολόκληρο τον κλάδο. Μια συνεκτική ορολογία που υιοθετείται από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές δημιουργεί αυξημένη συνέπεια για τους εκδότες και μια ευκαιρία για τον εξορθολογισμό των προσπαθειών βιωσιμότητας και των σχετικών δημόσιων γνωστοποιήσεων.

Αυξημένη διαφάνεια: Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι βαθμολογητές ESG καταλήγουν στις βαθμολογίες τους και οι επερχόμενοι κανονισμοί προωθούν μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τις μεθοδολογίες, τη συλλογή δεδομένων και τη βαρύτητα ορισμένων μετρήσεων για την αξιολόγηση των επιδόσεων ESG. Η καλύτερη κατανόηση των κριτηρίων αξιολόγησης ενισχύει την κατανόηση των εκδοτών σχετικά με το τι χρειάζεται για να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους, να στοχεύσουν σε επιλεγμένους τομείς και να βγουν ισχυρότεροι στην επόμενη αξιολόγηση.

Λιγότερο «πράσινο ξέπλυμα»: Ένας από τους κύριους στόχους της ρύθμισης του πεδίου των αξιολογήσεων ESG είναι η πάταξη του πράσινου ξεπλύματος και η αποφυγή (ενίοτε ακούσιων) παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με τις επιδόσεις ESG. Η βελτίωση της διαφάνειας των στόχων και των μεθοδολογιών αξιολόγησης καθιστά πιο δύσκολο για τους εκδότες να διογκώσουν τα διαπιστευτήριά τους για τη βιωσιμότητα, ιδίως όταν εποπτεύονται από ρυθμιστικό φορέα. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στις εταιρείες να αποφύγουν την υπερβολή και να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας με αδιάσειστα στοιχεία.

Ενώ οι επερχόμενοι κανονισμοί θα διευκολύνουν τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί, είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ταυτόχρονα αυξάνουν τις προσδοκίες για την τήρηση των δεσμεύσεων βιωσιμότητας. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτά είναι καλά νέα για όλους. Οι αξιολογήσεις ESG διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του τοπίου των βιώσιμων επενδύσεων και είναι εδώ για να παραμείνουν- η αναζήτηση ενός πιο εναρμονισμένου και διαφανούς συστήματος και η εξάλειψη των ισχυρισμών για greenwashing θα συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης σε αυτόν τον κλάδο.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα όχι μόνο για τις αξιολογούμενες εταιρείες και τους επενδυτές που εγγράφονται στις αξιολογήσεις, αλλά και για τους ίδιους τους αξιολογητές ESG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ