ESG+Stories

Η Energean στις δύο πρωτοβουλίες του COP28 για το Net Zero

Η στροφή στο αέριο και το project αποθήκευσης CO2 δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Oil & Gas Decarbonization Charter και του Industrial Transition Accelerator. 
Η Energean στις δύο πρωτοβουλίες του COP28 για το Net Zero

Παρούσα είναι η Energean και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας στις δύο νέες μεγάλες πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση και το Net Zero που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του COP28 υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διοργανώνουν τις φετινές εκδηλώσεις στο Ντουμπάι.

.

Με ανάρτησή της στους λογαριασμούς που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Energean γνωστοποίησε ότι δεσμεύεται στους στόχους του Oil & Gas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα από τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ειδικότερα, ως στόχοι τίθενται η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, εκτός αν είναι απαραίτητο λόγω συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου.

Σχετικ, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι που δεσμευόμαστε στο OGDC, με τους στόχους του οποίου είμαστε ήδη πλήρως ευθυγραμμισμένοι ως η πρώτη εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ως το 2050». Πέραν του συγκεκριμένου στόχου, άλλωστε, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι εφαρμόζει ήδη την πολιτική zero routine flaring σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται, ενώ πλέον η παραγωγή και τα αποθέματά της είναι κατά περισσότερο από 80% σε φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean πρόσθεσε ότι χωρίς την παραγωγή φυσικού αερίου με υπευθυνότητα, ο πλανήτης μας θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην ενεργειακή ασφάλεια. «Το φυσικό αέριο είναι η ζωτικής σημασίας παράμετρος που διασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στο Κλίμα, την ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Η νέα αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζει τον ρόλο του φυσικού αερίου σε ένα ασφαλές, βιώσιμο και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Σημειώνεται ότι, στο OGDC, πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από το COP28, υπό την προεδρία του Δρος Sultan Al Jaber, και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έγινε γνωστό ότι ήδη συμμετέχουν 50 εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, με πάνω από το 60% αυτών να είναι Εθνικές Εταιρείες Πετρελαίου – National Oil Companies (NOCs).

Περισσότερα για το Oil & Gas Decarbonization Charter εδώ.

Μία δεύτερη πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του COP28 είναι το Industrial Transition Accelerator (ITA)Στόχος της είναι η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO2. Το ΙΤΑ θα ενθαρρύνει κυβερνήσεις, τεχνικούς εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικούς οργανισμούς να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των projects μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ήδη η Energean έχει ευθυγραμμισθεί και με αυτην την  πρωτοβουλία, καθώς έχει δρομολογήσει το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, ένα project που θα προσφέρει λύσεις σε βιομηχανικές επιχειρήσεις όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 «Το project μας στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο είναι ακριβώς το είδος των project που το ITA θα υποστηρίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα αποτελέσει καταλύτη ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή απανθρακοποίηση. Το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προγραμματίζεται να είναι λειτουργήσιμο στο δ΄τρίμηνο του 2025 με δυναμικότητα αποθήκευσης 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως και με προοπτική να φθάσει τα 3 εκατομμύρια τόνους δύο χρόνια αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ