ESG+Stories

Το κίνημα κατά του ESG δυσκολεύει τον ασφαλιστικό τομέα

Οι ασφαλιστές που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, τώρα παίρνουν τη σειρά τους στην πρώτη γραμμή του κινήματος κατά του ESG.
Το κίνημα κατά του ESG δυσκολεύει τον ασφαλιστικό τομέα

Οι νομοθέτες σε κόκκινες πολιτείες όπως το Τέξας, η Βόρεια Ντακότα και η Νότια Ντακότα προσπαθούν να απαγορεύσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να σταθμίζουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες κατά τη σύνταξη ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

.

Από την άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές μέτοχοι και τα μπλε κράτη προσπαθούν να περιορίσουν τις επενδύσεις και την ανάληψη ασφαλιστικών συμβολαίων σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα νομοσχέδιο που εισήχθη τον περασμένο μήνα στο Κονέκτικατ θα θέσπιζε πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλιστές που αναλαμβάνουν την ασφάλιση ορυκτών καυσίμων.

Για έναν κλάδο που βασίζεται στην αξιολόγηση και την τιμολόγηση του κινδύνου, όλα αυτά είναι σημαντικά. «Το ESG είναι στο DNA κάθε ασφαλιστικής εταιρείας», δήλωσε ο Michel Leonard, επικεφαλής οικονομολόγος και επιστήμονας δεδομένων στο Insurance Information Institute. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ασφαλιστική βιομηχανία να ασφαλίσει με οικονομικά βιώσιμο και αειφόρο τρόπο χωρίς να δίνει προσοχή στα περιβαλλοντικά πρότυπα».

Οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους εναντίον άλλων εταιρειών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - ότι οι κίνδυνοι ESG δεν είναι σημαντικοί για τα αποτελέσματα των εταιρειών και, αντίθετα, είναι ένας πολιτικός υπολογισμός που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την αριστερά.

«Δεν θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε το σύνολο της ασφαλιστικής βιομηχανίας εισάγοντας ένα μάτσο μη ασφαλιστικά ορθές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Τέξας Tom Oliverson, αντιπρόεδρος της ομάδας των Ρεπουμπλικανών της πολιτειακής Βουλής, ο οποίος έχει υποβάλει νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ασφαλιστές να λαμβάνουν υπόψη τους βαθμολογίες ESG ή παράγοντες ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης κατά τον καθορισμό των τιμών.

Η ασφαλιστική βιομηχανία αντιστέκεται, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια νομοθεσία υπονομεύει τις επιχειρηματικές πρακτικές της και θα μπορούσε να προκαλέσει το είδος της αστάθειας για το οποίο προειδοποιεί ο Oliverson. Οι ασφαλιστές σημειώνουν ότι η συνεκτίμηση του κλιματικού κινδύνου τους βοηθά να αντιμετωπίσουν πράγματα όπως τα αδρανή περιουσιακά στοιχεία και το υψηλό κόστος για τον καθαρισμό από καταστροφές.

Και συμβουλεύονται τακτικά πράγματα όπως οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και οι βαθμολογίες ESG που λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιους κινδύνους - το 85% των παγκόσμιων ασφαλιστών πιστεύει ότι το ESG θα επηρεάσει όλες τις λειτουργίες της επιχείρησής τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PwC.

Ο Doug Abraham, λομπίστας της APCIA, κατέθεσε τον περασμένο μήνα εναντίον ενός νομοσχεδίου της Νότιας Ντακότα που θα απαγόρευε στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τους ασφαλιστές να αρνούνται τις υπηρεσίες σε κάποιον που χρησιμοποιεί οτιδήποτε άλλο εκτός από "αμερόληπτα οικονομικά πρότυπα βασισμένα στον κίνδυνο", υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αύξανε τα ασφάλιστρα σε όλη την πολιτεία και θα προκαλούσε την πτώχευση των ασφαλιστών.

Η APCIA αντιτίθεται επίσης στο νομοσχέδιο του Κονέκτικατ, γράφοντας σε δημόσια σχόλια ότι «οι πολιτείες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τη φορολογική πολιτική για να προσπαθούν να αποτρέψουν την ασφαλιστική κάλυψη δυσμενών βιομηχανιών».  Η ομάδα προειδοποίησε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε επίσης να πλήξει την ικανότητα των ανθρώπων να ανακτήσουν αποζημιώσεις από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα επηρεάζονταν.

«Το βρίσκουμε ανατριχιαστικό όταν βλέπουμε αυτούς τους νόμους. Το βρίσκουμε μπερδεμένο», δήλωσε ο Leonard. Η σύγχυση της βιομηχανίας «θα μπορούσε να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε σοβαρές ανησυχίες», είπε, αν τα νομοσχέδια περάσουν και ερμηνευτούν έτσι ώστε να εμποδίζουν την εξέταση των καιρικών συνθηκών. «Τότε θα αναρωτιόμασταν αν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασφαλίζουμε σε ορισμένες από αυτές τις αγορές». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ