ESG+Stories

Ν. Νικολαΐδη: «Η συμπερίληψη των γυναικών στα ΔΣ δεν είναι Box-ticking αλλά έχει άμεση συμβολή στη βιώσιμη στρατηγική»

Η κα Ναταλία Νικολαΐδη,  Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Titan Cement International SA, Aegean Airlines, της Mytilineos S.A. και SMCP SA) έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα διακυβέρνησης, βιωσιμότητας και διαχείρισης κινδύνων.
Ν. Νικολαΐδη: «Η συμπερίληψη των γυναικών στα ΔΣ δεν είναι Box-ticking αλλά έχει άμεση συμβολή στη βιώσιμη στρατηγική»

Η Η κα Ναταλία Νικολαΐδη,  Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Titan Cement International SA, Aegean Airlines, της Mytilineos S.A. και SMCP SA) μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories σε συνεργασία με το Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Woman on board: Εμπειρίες, προβληματισμοί και τάσεις για ένα σύγχρονο mamagement» μίλησε μεταξύ άλλων για τα κριτήρια ποσόστωσης, για τη συμπερίληψη των γυναικών καθώς και τις τάσεις του σύγχρονου management.

.

Κατά την εισήγησή της η κα Νικολαΐδη τόνισε ότι στην Ευρώπη πολλές εταιρείες άργησαν να υιοθετήσουν τα κριτήρια ποσόστωσης και αυτό κυρίως μετά από πίεση των Ευρωπαίων νομοθετών. «Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα χρειαστεί να επιτευχθεί η ποσόστωση με νομικό τρόπο, αλλά επειδή καθυστερούσε σημαντικά, οι νομοθέτες άλλαξαν τακτική. Σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης αυτό δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η συμπερίληψη γυναικών αποτελεί βέλτιστη πρακτική» σημείωσε. Στην προσπάθεια τους οι εισηγμένες να δραστηριοποιούνται με βιώσιμο τρόπο έχουν συμπεριλάβει στα διοικητικά τους συμβούλια γυναίκες. «Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ο μέσος όρος ποσόστωσης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια είναι 33%» πρόσθεσε.

«Η συμπερίληψη των γυναικών» για την ίδια σημαίνει αφενός  «συμπερίληψη απόψεων» και αφετέρου δημιουργούνται πρότυπα για τη νέα γενιά, όπως περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, άτομα με διαφορετικότητες. «Όλο αυτό σε συνδυασμό με τη μόρφωση και την πρόσβαση σε αυτή, μας οδηγεί στο να βλέπουμε μεγάλη πρόοδο στη διακυβέρνηση αλλά και στις θέσεις ευθύνης.  Η συμπερίληψη λοιπόν των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια δεν είναι απλά ένα Box -ticking αλλά έχει άμεση συμβολή στη βιώσιμη στρατηγική, η οποία χρειάζεται ακόμα περισσότερο μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση». 

Παρόλο που οι γυναίκες έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους τομείς και έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους παρατηρείται ότι σε θέσεις ευθύνης σε υψηλά κλιμάκια η πρόοδος για την ανάληψη των συγκεκριμένων θέσεων από γυναίκες είναι αρκετά αργή. «Στα διοικητικά συμβούλιά έχουμε δει μία πρόοδο, αλλά αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των θέσεων υψηλών αξιωμάτων, στα ανώτερα κλιμάκια βλέπουμε ακόμα πιο αργή πρόοδο» συμπλήρωσε. 

Ναταλία Νικολαΐδη

Αναφερόμενη στον βιομηχανικό κλάδο σημείωσε πως λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού παρατηρείται μεγαλύτερη συμπερίληψη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. «Στον κλάδο της βιομηχανίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη επειδή η αγορά εργασίας έχει αλλάξει και υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν στελέχη. Έτσι σιγά σιγά και λίγο αναγκαστικά θα λέγαμε ξεπερνούν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος  και δεν κοιτάνε φύλα, αλλά κοιτάνε αξιοκρατικά πώς θα γεμίσουν αυτές τις θέσεις. Έτσι θα δούμε σε μερικά χρονιά να κλείνει το κενό μεταξύ ανδρών- γυναικών» σημείωσε.

Όπως ανέφερε «είναι απαραίτητο να παρέχουμε ευκαιρίες για τη διατήρηση των ταλέντων (ανδρών ή γυναικών) ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και αφοσιωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Αναφορικά με τις τάσεις που θα δούμε να κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια στο σύγχρονο management η κα Νικολαΐδη ανέφερε: «Οι πηγές αβεβαιότητες που βλέπουμε να έχουν προκληθεί αυτή τη στιγμή από την κρίση σημαίνει ότι θα υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις από τις εταιρείες κυρίως γύρω από την προσαρμογή των επενδύσεων που πρόκειται να κάνουν καθώς πλέον είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Επίσης, θα δούμε στη διαχείριση των κινδύνων μία προσπάθεια αντιμετώπισης των παθογενειών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ενώ παράλληλα θα βλέπουμε να ευεργετούνται κλάδοι της τεχνολογίας και του artificial intelligence».

Τέλος, τόνισε πως θα δούμε πανεπιστημιακούς φορείς και κοινωνική αλληλεγγύης να προωθούν άτομα που παλιότερα ήταν στο περιθώριο. «Είναι μία δύσκολη προσαρμογή για τον εταιρικό κλάδο, αλλά μίας και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει και που έχουν μεταβληθεί τόσα πολλά δεδομένα θα μπορέσουμε να δούμε μία πιο αλματώδη πρόοδο απ΄ότι βλέπαμε μέχρι τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδύσεις θα πάρουνε διαφορετικές μορφές και κυρίως τα εκσυγχρονιστικά προγράμματα που θα κινούνται πλέον γύρω από τη βιωσιμότητα».

Ναταλία ΝικολαΐδηWho Is Who

Ναταλία Νικολαΐδη είναι Mη εκτελεστικό μέλος ΔΣ και συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές τεσσάρων εισηγμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: της Titan Cement International SA, της Aegean Airlines, της Mytilineos S.A., και της SMCP SA.

Έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα διακυβέρνησης, βιωσιμότητας και διαχείρισης κινδύνων. Είναι ανώτερη σύμβουλος σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Dynamic Counsel Ltd. (https://www.dynamiccounsel.Com).

 Σημερα η κα Νικολαιδη μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ και συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές τεσσάρων εισηγμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: της Titan Cement International SA, της Aegean Airlines, της Mytilineos S.A., και της SMCP SA.

 Η κα Νικολαΐδη είναι κάτοχος πτυχίου Economics από το Yale University και μεταπτυχιακών τίτλων, στη Νομική (Juris Doctor) και Master of Science in Foreign Service, από το Georgetown University, καθώς και Masters in European Union Law από το College of Europe στη Bruges του Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, επιτέλεσε Γενικός Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής και Κεφαλαιαγορών και Επικεφαλής Κινδύνων και Ελέγχων στην Credit Suisse, αποκτώντας έτσι μια παγκόσμια προοπτική και δίκτυο. Είναι συγγραφέας και ομιλήτρια σε θέματα βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης. Στα έργα της περιλαμβάνεται ένα βιβλίο για νέους ενήλικες που θίγει θέματα περιβάλλοντος και διακυβέρνησης. 

Πρόσφατα, εξέδωσε το βιβλίο «Η Υπόσχεση του Ζεφυρου», το οποίο πρόκειται για ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για προεφήβους και εφήβους. Η Υπόσχεση του Ζέφυρου διδάσκει, μέσα από μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια για τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για οικονομικό κέρδος.
Αυτό αποτελει και  το χαρακτηριστικό ερέθισμα για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το λογοτέχνημα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ