ESG+Stories

Nestlé Ελλάς: Οι τρεις συνεργασίες για έναν πιο βιώσιμο και πράσινο πλανήτη 

Η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει την ατζέντα της για βιωσιμότητα και να αξιοποιεί την ενέργεια και τους πόρους της εκεί όπου η δύναμη της διατροφής μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά, για τις ζωές των ανθρώπων, για την προστασία και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, αλλά και τη δημιουργία αξίας. 
Nestlé Ελλάς: Οι τρεις συνεργασίες για έναν πιο βιώσιμο και πράσινο πλανήτη 

H Nestlé Ελλάς έχει θέσει βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη, και για αυτό συνεργάζεται με οργανισμούς που μοιράζονται το κοινό όραμα για να έναν πράσινο πλανήτη χωρίς πλαστικά. 

.

Λευτέρης Αραπάκης_Ιδρυτής Εναλείας.jpg
Ο κ. Λευτέρης Αραπάκης, Ιδρυτής της Εναλείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, η Nestlé Ελλάς, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον καφέ και την αειφόρο ανάπτυξη και παρουσίασε τις τρεις συνεργασίες που τρέχει για την προστασία του πλανήτη. Η πρώτη είναι η Εναλεία, η οποία σε συνεργασία με τον καφέ Nescafé, ενδυναμώνει τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκου Κόλπου έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας με τον καφέ Nescafé φροντίζουν η πλειοψηφία αυτού του πλαστικού να εντάσσεται στην κυκλική οικονομία κα να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα. 

Η δεύτερη συνεργασία είναι με την Aegean Rebreath, η οποία δρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και την ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής του οργανισμού  δήλωσε σχετικά: «Για δεύτερο χρόνο προχωράμε μαζί με τον καφέ Nescafé στην υλοποίηση σύνθετων εγχειρημάτων για τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Συνδυάζοντας την καινοτομία με την τεχνολογία, και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος μας αφορά όλους!»

Γιώργος Σαρελάκος_Ιδρυτής Aegean Rebreath
Ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, Ιδρυτής της Aegean Rebreath

Η τρίτη συνεργασία είναι ο οργανισμός Staramaki που δημιουργεί καλαμάκια από το στέλεχος του σιταριού. Ο κ. Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki, ανέφερε «Ο καφές Nescafé  υποστηρίζει τη δουλειά που κάνουμε στο Staramaki και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα μας βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου».

Στέφανος Καμπέρης_Επικεφαλής Κοιν.Σ.Επ. Staramaki.jpg
Ο κ. Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki

Εκτός από τις συνεργασίες αυτές, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι πρωτοβουλίες της εταιρίας, οι οποίες δημιουργούν αξία για τον άνθρωπο και το μέλλον, έχοντας στο επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρίας και των προϊόντων της με δράσεις που εστιάζουν στην ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών της, την υπεύθυνη προέλευση του καφέ, και τη δέσμευσή της  για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050.

Κατά την εκδήλωση ανακοινώθηκε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί και η νέα αποθήκη του εργοστασίου που θα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ. Επίσης, παρουσιάστηκε και το Σχέδιο NESCAFÉ 2030, που στοχεύει στην 100% υπεύθυνη προμήθεια του καφέ, έως το 2025 και στην υποστήριξη των καλλιεργητών καφέ για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα, ως την κινητήριο δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της εταιρείας: «Σχεδιάζουμε και χτίζουμε μακροπρόθεσμα, ενεργούμε με προσήλωση στους στόχους μας και συνδυάζουμε την παγκόσμια τεχνογνωσία μας με τους τοπικούς πόρους μας ώστε να δημιουργήσουμε αμοιβαίο όφελος για την κοινωνία. Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας μετρήσει όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, γυρίζοντας πίσω και θέτοντας ως έτος βάσης το 2018.Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά το ποσοστό των εκπομπών από τη δραστηριότητα μας στους τομείς των συστατικών, των συσκευασιών, των έμμεσων δραστηριοτήτων μας, των τελικών προϊόντων, της διανομής και της παραγωγής. Αυτή η γνώση καθοδηγεί τις ενέργειες μας προς την επίτευξη των δεσμεύσεων μας. Και η πορεία μας έως τώρα δείχνει ότι οι ενέργειες μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.» 

Παράλληλα, ο Διευθυντής του εργοστασίου του Καφέ των Οινοφύτων, Σοφοκλής Αρβανιτίδης, μίλησε για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου και τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το διάστημα 2018 – 2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο  να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας». 

Σοφοκλής Αρβανιτίδης_Διευθυντής Εργοστασίου Καφέ Οινοφύτων.jpg
Ο Διευθυντής του εργοστασίου του Καφέ των Οινοφύτων, Σοφοκλής Αρβανιτίδης

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ