ESG+Stories

Ο φόρος άνθρακα και το CSRD οι βασικές προκλήσεις των εταιρειών για το 2023

Το τοπίο των εταιρικών γνωστοποιήσεων στην Ευρώπη έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπροστά- Πώς οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μπορούν να διατηρήσουν τα βήματά τους;
Ο φόρος άνθρακα και το CSRD οι βασικές προκλήσεις των εταιρειών για το 2023

Το περιβάλλον, η κοινωνία και η διακυβέρνηση (ESG) βρίσκονται στα πρόθυρα σημαντικών αλλαγών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία στα τέλη του 2022 για την αύξηση των προτύπων υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες. Επίσης, συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ε.Ε. στην τρέχουσα πολιτική για τον συνοριακό φόρο άνθρακα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

.

Είτε πρόκειται για νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις από την εν λόγω νομοθεσία είτε για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί μακρόν στο χώρο των ESG, οι εταιρείες έρχονται τώρα αντιμέτωπες με τη νομική πραγματικότητα των πιο εμπεριστατωμένων προτύπων αναφοράς, συλλογής και ιχνηλασιμότητας για τα δεδομένα τους ESG στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να εμπλουτίσουν την προσέγγισή τους για το ESG από ένα απλό τικάρισμα κουτιών σε μια βαθύτερη λειτουργικότητα που βοηθά στην αντιμετώπιση ουσιαστικών ζητημάτων βιωσιμότητας και ενισχύει την τελική γραμμή του οργανισμού.

Η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), την οποία η ΕΕ κατέστησε de facto υποχρεωτική για πολλές εταιρείες, είναι πολύ περίπλοκη και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση δημοσιοποίησης που έχουν αντιμετωπίσει οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το CSRD απαιτεί την αναφορά πληροφοριών βιωσιμότητας για ολόκληρη την εταιρεία και έχει σχεδιαστεί για να πληροί τις απαιτήσεις δεδομένων της ταξινομίας της Ε.Ε. Πέρα από τη σημαντική αύξηση της κλίμακας, με περίπου 50.000 οντότητες να υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις, άλλες πτυχές, όπως η προσέγγιση της διπλής ουσιαστικότητας, το αυξημένο πεδίο εφαρμογής και βάθος της υποβολής εκθέσεων, η απαίτηση ελέγχου από τρίτους και η ανάγκη να είναι η παραγωγή των εκθέσεων αναγνώσιμη από μηχανήματα, καθιστούν την πρόκληση της υποβολής εκθέσεων σημαντικά μεγαλύτερη. Θεωρούμενη ως αναγκαία ενίσχυση της προηγουμένως χρησιμοποιημένης οδηγίας για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (NFRD), η πολυπλοκότητα της CSRD θα απαιτήσει σημαντική βελτίωση της ικανότητας υποβολής εκθέσεων για πολλές εταιρείες.

Οι εταιρείες θα βρεθούν επίσης αντιμέτωπες με έναν πρόσφατα αναπτυγμένο διασυνοριακό φόρο άνθρακα στην Ε.Ε. Έχοντας ήδη προκαλέσει επιπτώσεις στις παγκόσμιες εμπορικές συνομιλίες, ο φόρος άνθρακα της Ε.Ε. είναι ένα ακόμη βήμα της Ε.Ε. για να δώσει προτεραιότητα στην ουδετερότητα του άνθρακα και να θέσει τις εταιρείες προ των ευθυνών τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα. 

Μεταξύ αυτού του φόρου και του CSRD, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της αύξησης της ικανότητας των προγραμμάτων βιωσιμότητας και της στενότερης διαχείρισης των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη λύσεις σε αυτό το πλέγμα πολύπλοκων απαιτήσεων και η συλλογή δεδομένων για βασικές εισροές που σχετίζονται με το ESG μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις.

Πώς μπορεί η αντιμετώπιση αυτών των νέων απαιτήσεων ESG να δημιουργήσει έναν καλύτερο οργανισμό; Πρώτον, η καθιέρωση εποπτείας και εσωτερικών διαδικασιών σε ολόκληρη την επιχείρησή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα περιθώρια κέρδους μέσω του εντοπισμού των στόχων διαχείρισης των κινδύνων ESG, της ενεργοποίησης της εσωτερικής συναίνεσης και της συνεχούς ενσωμάτωσης της ανατροφοδότησης των εξωτερικών ενδιαφερομένων μερών. Οι εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν μετωπικά το ταξίδι τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα μπορούν να αναμένουν μεγαλύτερο κίνδυνο και έλεγχο από τους πιστωτές και ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής δεδομένων μπορεί να διασφαλίσει τη μη συμμόρφωση.

Σε επίπεδο προσωπικού, οι οργανισμοί που εστιάζουν τους πόρους τους σε προσεγγίσεις βιωσιμότητας σε επίπεδο εταιρείας έχουν υψηλότερα επίπεδα διατήρησης του προσωπικού. Τέλος, η χρήση συστημάτων δεδομένων για την ανάλυση των υφιστάμενων κενών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μπορεί να βελτιώσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Είναι σαφές ότι μια συγχρονισμένη προσέγγιση για το ESG εντός των εταιρειών μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εκπλήρωση των κανονιστικών απαιτήσεων όσο και στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, ωστόσο, οι εταιρείες θα δυσκολευτούν αν προσπαθήσουν απλώς να προσθέσουν άλλη μια καρτέλα στο σύστημα μετρήσεων ESG που παρακολουθούνται στο Excel. Με την ενσωμάτωση ενός προσαρμοστικού συστήματος διαχείρισης δεδομένων, οι εταιρείες μπορούν να έχουν το πλήρες, ελέγξιμο υλικό που απαιτείται για να κάνουν τις απαραίτητες αξιολογήσεις, να δοκιμάζουν σενάρια και να προσαρμόζουν τα εσωτερικά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπλέον, η διασφάλιση της εκπροσώπησης του ESG σε εκτελεστικό επίπεδο και η πλήρης ενσωμάτωση σε όλη την αλυσίδα αξίας είναι ουσιαστικής σημασίας. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, είναι εφικτό και τα καλά νέα για τα στελέχη της ηγεσίας είναι ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξουν τη δική τους εξειδικευμένη λύση.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε. και τη φορολογική ταξινόμηση ως το τελικό μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να μπουν μπροστά στο παιχνίδι του ESG. Αντί να οικοδομούν την προσέγγισή τους για τη βιωσιμότητα με αποσπασματικές λύσεις, οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να οικοδομήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε δεδομένα επενδυτικού χαρακτήρα. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε καλύτερη χαρτογράφηση σεναρίων, ανάλυση προγραμμάτων και αποτελέσματα ESG σε έναν οργανισμό.

Η κανονιστική συμμόρφωση μπορεί μερικές φορές να ωθήσει τις εταιρείες να κάνουν κάτι προς το συμφέρον τους. Ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. είναι πολύπλοκος, αλλά οι έξυπνες εταιρείες θα τον αξιοποιήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ