ESG+Stories

Ποια είναι τα σημαντικά νέα της COP26 για την υποβολή εκθέσεων ESG;

Ένα σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια ευθυγράμμιση των εκθέσεων ESG.
Ποια είναι τα σημαντικά νέα της COP26 για την υποβολή εκθέσεων ESG;

Στο συνέδριο της COP26, οι διαχειριστές του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) και επιβεβαίωσαν ότι οι διαχειριστές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διορισμού του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε επίσης ότι τα γραφεία στη Φρανκφούρτη και το Μόντρεαλ θα είναι υπεύθυνα για βασικές λειτουργίες υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν δυσκολευτεί με τα χιλιάδες πρότυπα, πλαίσια και μετρήσεις βιωσιμότητας. Τα πρότυπα ISSB θα αποτελέσουν τη βάση για συνεπή και παγκόσμια πρότυπα υποβολής εκθέσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), τα οποία θα επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις για τους παράγοντες ESG που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η ανακοίνωση αυτή είναι καλά νέα για τους επενδυτές, οι οποίοι δήλωσαν στην παγκόσμια έρευνα της PwC για τους επενδυτές ESG του 2021 ότι η λήψη αποφάσεων θα ήταν καλύτερα τεκμηριωμένη εάν οι εταιρείες εφάρμοζαν ένα ενιαίο σύνολο προτύπων αναφοράς ESG (74% συμφώνησε). Επίσης, δήλωσαν (73%) ότι επιθυμούν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν ένα αναγνωρισμένο πλαίσιο κατά την προετοιμασία των εκθέσεων ESG.

Τα πρότυπα του ISSB θα πρέπει να συμβάλουν στην παροχή παγκοσμίως συνεπών, αξιόπιστων, μη χρηματοοικονομικών αναφορών που θα είναι εξίσου ισχυρές με τις χρηματοοικονομικές αναφορές σήμερα. Μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους επενδυτές να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις και τις προοπτικές δημιουργίας αξίας μιας εταιρείας - το 75% των ερωτηθέντων στην έρευνά μας δήλωσε ότι η υποβολή εκθέσεων και οι γνωστοποιήσεις θα πρέπει να δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των κινδύνων και των ευκαιριών ESG και των οικονομικών επιδόσεων μιας εταιρείας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές να μπορούν να συγκρίνουν αποτελεσματικότερα μεταξύ των εταιρειών και σε βάθος χρόνου. «Τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση των προσδοκιών και των αναγκών των επενδυτών» σχολιάζει ο Henry Daubeney, Παγκόσμιος Επικεφαλής IFRS & ESG Reporting της PwC UK.

«Χαίρομαι που ακούω ότι το Συμβούλιο Προτύπων Γνωστοποίησης Κλίματος (CDSB) και το Ίδρυμα Αναφοράς Αξίας (VRF, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Αναφοράς και των προτύπων SASB) θα ενοποιηθούν στο Συμβούλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενισχύοντας τον αντίκτυπο των νέων προτεινόμενων προτύπων και συνεχίζοντας την ατζέντα σύγκλισης που έχω υποστηρίξει» αναφέρει ο ίδιος.

Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τον Daubeney ότι έχει γίνει πολλή προπαρασκευαστική εργασία από την Ομάδα Εργασίας Τεχνικής Ετοιμότητας (TRWG) και το νέο Συμβούλιο θα λάβει τα αποτελέσματά της για να μπορέσει να κινηθεί γρήγορα. Με χαρά διαπιστώνω ότι έχουν εκδοθεί επίσης πρωτότυπα πρότυπα, τα οποία βασίζονται στις εργασίες της TRWG και θα βοηθήσουν όλα τα μέρη να προετοιμαστούν για τα πρότυπα όταν αυτά κυκλοφορήσουν.

Οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την προσέγγιση παρουσίασης, με βάση τα πρωτότυπα, είναι πιθανό να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές θα καλύπτουν τη γενική προσέγγιση για τη δημοσιοποίηση σημαντικών πληροφοριών και μια ιεραρχία της καθοδήγησης που πρέπει να χρησιμοποιείται εάν δεν υπάρχει ακόμη ένα πρότυπο ISSB για ένα σημαντικό θέμα ESG. Θα βασίζεται στους τέσσερις πυλώνες που χρησιμοποιούνται στις συστάσεις της Ομάδας Δράσης για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που Σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD): Διακυβέρνηση, Στρατηγική, Διαχείριση Κινδύνων και Μετρήσεις και Στόχοι.

Θα υπάρξει επίσης ένα σχέδιο προτύπου έκθεσης για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το κλίμα, το οποίο θα καθιερώσει γνωστοποιήσεις με βάση την αφήγηση που συνδέονται με τους τέσσερις πυλώνες και διακλαδικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Σύντομα θα υποβληθούν επίσης προτάσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση και τις μετρήσεις που αφορούν συγκεκριμένο κλάδο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικό το ISSB να προχωρήσει με ρυθμό πέρα από το κλίμα και σε άλλους βασικούς τομείς ESG. Η ανταπόκριση των εταιρειών στην κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα το πιο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και έτσι η αρχική εστίαση στον κλιματικό κίνδυνο φαίνεται λογική. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνά μας προσδιόρισαν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Scope 1 και Scope 2 ως κορυφαία προτεραιότητα για τις εταιρείες. Δεύτερη στη λίστα τους ήταν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, ακολουθούμενη από τη βελτίωση της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης του εργατικού δυναμικού και των στελεχών. Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ότι ενώ το κλίμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα κοινωνικά ζητήματα δεν είναι πολύ πίσω» σχολιάζει ο ίδιος.

Τα πρότυπα του ISSB θα επικεντρωθούν στην επιχειρηματική αξία και θα αποτελέσουν τη βάση για την υποβολή εκθέσεων ESG. Αλλά, ο Henry Daubeney υποστηρίζει πως ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η μετάβαση στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο της ESG. Συνεπώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πρότυπα ISSB ως δομικά στοιχεία πάνω στα οποία θα επεκταθούν για να επιτύχουν τους ευρύτερους στόχους τους όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων για τον κοινωνικό αντίκτυπο.

«Πιστεύω ότι η δημιουργία του ISSB είναι ένα μετασχηματιστικό γεγονός για την υποβολή εκθέσεων ESG. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και η ουσιαστική συμμετοχή κατά την ανάπτυξη των προτύπων είναι ζωτικής σημασίας - γι' αυτό σας παρακαλούμε να συμμετάσχετε, να απαντήσετε στις προτάσεις και να ακούσετε τις απόψεις σας» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ