ESG+Stories

Πώς μπορούν οι πετρελαϊκές εταιρείες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της υποβολής εκθέσεων ESG;

Οι πετρελαϊκές για να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν την τάση για βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αναφορά των γνωστοποιήσεων ESG, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς έχει καταστεί σήμερα βασική προτεραιότητα για τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο τον κόσμο.
Πώς μπορούν οι πετρελαϊκές εταιρείες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της υποβολής εκθέσεων ESG;

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο κόσμος θα πλησιάσει το σημείο καμπής του, δηλαδή τη μέση θερμοκρασία του 1,5ºC. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια περιβαλλοντική καταστροφή είναι να εξασφαλιστούν δραστικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά τη φθίνουσα πορεία, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί, με την ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) να εκτιμά, σύμφωνα με το πιο φιλόδοξο κλιματικό σενάριο (καθαρές μηδενικές εκπομπές), ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί σε περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η ζήτηση για φυσικό αέριο σε 1.750 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2050, έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως και 4.100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντίστοιχα σήμερα.

Εν μέσω του αυξανόμενου επείγοντος χαρακτήρα της μείωσης και της εξάλειψης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από το ενεργειακό μείγμα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ανέρχονται σήμερα στο 14% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος και με τις σημαντικές απαιτούμενες επενδύσεις και την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα δεν θα μπορέσει να αποκλείσει τους υδρογονάνθρακες από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να συνεχίσουν να βασίζονται στους υδρογονάνθρακες, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα μεταβούν σε ένα ενεργειακό μείγμα με χαμηλότερες εκπομπές.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αναφορά των γνωστοποιήσεων ESG, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, και έχει καταστεί σήμερα βασική προτεραιότητα για τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο τον κόσμο. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικότερα, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο έλεγχο από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις επιδόσεις της στον τομέα των ESG. Στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (IOCs) θεωρούνται γενικά ότι ηγούνται της ανταπόκρισης στην ατζέντα ESG, καθώς όλο και περισσότερες IOCs μετατοπίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε καθαρές ή νέες ενεργειακές λύσεις όπως είναι οι ΑΠΕ. 

Σε αντίθεση με τις IOCs, οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (NOC) έχουν γενικά πιο περιορισμένη ευελιξία στο χαρτοφυλάκιο για να μετακινηθούν ουσιαστικά από το πετρέλαιο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με γρήγορο ρυθμό. Οι δεύτερες αντιμετωπίζουν το τρίλημμα της εξισορρόπησης των επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την εθνική οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση, καθώς και με την παροχή τοπικής πρόσβασης σε προσιτή ενέργεια.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες να αρχίσουν να αξιολογούν και να υιοθετούν τις καταλληλότερες μετρήσεις ESG και να δημοσιοποιούν τις επιδόσεις τους σε θέματα ESG. Αυτό θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να προσελκύουν επενδύσεις, να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών και να διατηρούν τη δέσμευσή τους για μακροπρόθεσμη βιώσιμη δημιουργία αξίας.

Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, επί του παρόντος, δεν υπάρχει ένα ενιαίο, παγκοσμίως συμφωνημένο πλαίσιο ESG με συγκρίσιμες και διαφανείς μετρήσεις για τη μέτρηση των επιδόσεων ESG. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι ομόλογοί του από τα τέσσερα μεγάλα λογιστικά γραφεία δημοσίευσαν την έκθεση Measuring Stakeholder Capitalism: Towards Common Metrics and Consistent Reporting of Sustainable Value Creation (Μετρώντας τον καπιταλισμό των συμμετόχων: Προς κοινές μετρήσεις και συνεπή αναφορά της δημιουργίας βιώσιμης αξίας) με την ιδέα να επιταχύνουν τη σύγκλιση μεταξύ των κορυφαίων ιδιωτικών φορέων θέσπισης προτύπων ESG και να φέρουν μεγαλύτερη συγκρισιμότητα και συνέπεια στην αναφορά των μετρήσεων ESG.

Με βάση τα υφιστάμενα πρότυπα και τις γνωστοποιήσεις, οι Μετρήσεις για τον Καπιταλισμό των Ενδιαφερομένων Μερών (SCM) έχουν προσδιορίσει ένα βασικό σύνολο 21 θεμάτων προτεραιότητας για τη βιωσιμότητα και συναφείς μετρήσεις ESG. Οι μετρήσεις οργανώνονται σε τέσσερις πυλώνες: αρχές διακυβέρνησης, πλανήτης, άνθρωποι και ευημερία.

Πάνω από 150 παγκόσμιες εταιρείες έχουν ενταχθεί στην κοινότητα SCM και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μεταμόρφωση του τοπίου του ESG, υποστηρίζοντας τη θέσπιση διεθνώς αποδεκτών, διεθνών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας. 

Επί του παρόντος, 18 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών NOCs, έχουν δεσμευτεί ή/και υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με αυτές τις μετρήσεις.

Με πληροφορίες από το World Economic Forum

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ